Ivanić-Grad | Mjesto dobre energije

Dan posvećen solarnoj energiji u Ivanić-Gradu

Zelena energetska zadruga u suradnji s Gradom Ivanić-Gradom poziva na događaj „Mjesto dobre energije - Ivanić-Grad“ posvećen solarnoj energiji.

Ovaj događaj održat će se 27. studenog u Spomen domu Alojz Vulinec (Beliceva ulica 1, Ivanić-Grad), a uključivat će niz edukativnih aktivnosti kroz koje Ivanićani mogu saznati kako najlakše do vlastite solarne elektrane. Događaj se organizira u sklopu projekta „Dobra energija - Solarna energija za energetsku tranziciju“ u sklopu kojeg je Grad Ivanić-Grad osigurao devet novih solarnih elektrana na javnim objektima. 

Solarna elektrana kućanstvu godišnje može donijeti uštedu i do 85 % na računu za struju. Ulaganje bez poticaja isplati se već za šest do osam godina, a s očekivanim rastom cijena električne energije u budućnosti razdoblje povrata ulaganja postajat će i kraće.

Predavanje „Kako do vlastite solarne elektrane?“ obuhvatit će sve ključne informacije o solarnim elektranama za kućanstva, uključujući troškove ugradnje, administrativne i tehničke korake do solarne elektrane na krovu, način obračuna struje iz solarne elektrane, ali i pitanja vezana uz solarne elektrane na višestambenim zgradama. Predavanje će održati stručni tim Zelene energetske zadruge, vodeće organizacije u području građanske energije u Hrvatskoj koja je slična predavanja provela u preko 30 hrvatskih gradova i svakodnevno pruža podršku u realizaciji solarnih elektrana građanima i tvrtkama iz cijele Hrvatske putem servisa Na sunčanoj strani.

Ulaz na cijeli program događaja je besplatan. U svrhu osiguranja dovoljno mjesta za sve zainteresirane, organizatori pozivaju na predbilježbu za predavanje „Kako do vlastite solarne elektrane?“ putem sljedećeg digitalnog obrasca

Sudjelovanje u projektu „Dobra energija – SEET“ je dio šireg koncepta Solar City Ivanić-Grad čiji je cilj uvesti mjere energetske učinkovitosti u javnim objektima u vlasništvu Grada. Putem projekta sufinancira se postavljanje fotonaponskih elektrana ukupne instalirane snage 148 kWp na devet javnih objekata - uz Spomen dom Alojz Vulinec, postavit će se na dječje vrtiće Tratinčica, Vjeverica, Livada i Suncokret, te Modularni drvno-tehnološki poduzetnički inkubator, Komunalni centar i Javnu vatrogasnu postrojbu, Društveni dom Posavski bregi, te Kuglanu i Svlačionice SP-Zelenjak. Ukupna vrijednost projekta za Grad Ivanić-Grad je 1.862.648,16 kn, a sufinancira se 59 % ukupne vrijednosti.

Projekt „Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju“ financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 1,1 milijun EUR bespovratnih sredstava u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”.

VEZANE VIJESTI

Woodburn hrvatskim tvrtkama želi predstavit prednosti PPA ugovora

Odjel za eksterijer globalne automobilske tvrtke Magna International (Magna) potpisao je svoj prvi ugovor o otkupu električne energije (PPA) s tvrtkom Woodburn Capital Partners. Temeljem sklopljenog ugovora, Woodburn će izgraditi i operativno voditi posebnu fotonaponsku elektranu snage 2,4 MW na lokaciji Magnine tvornice u Češkoj Republici, u skladu s 15-godišnjim PPA aranžmanom.

Na sunčanoj strani: Predavanja o solarnim elektranama za kućanstva

Stručni tim neprofitnog servisa za podršku u realizaciji solarnih elektrana za kućanstva Zelene energetske zadruge „Na sunčanoj strani“, od 29. kolovoza do 2. rujna na području Zagrebačke županije održava tri besplatna predavanja pod nazivom „Solarne elektrane za kućanstva”.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER