Ivanićani zainteresirani za solarne elektrane

Ivanić-Grad | Mjesto dobre energije

Zelena energetska zadruga je u suradnji s Gradom Ivanić-Gradom organizirala događaj „Mjesto dobre energije - Ivanić-Grad“ posvećen solarnoj energiji.

„Ovo je uvijek vrlo aktualna tema. Krenuli smo 2020. godine s projektom Solar City, a 2022. smo postavili prvu solarnu elektranu na zgradi Visoke škole koja je ostvarila uštede preko 50 %. Projektnim postavljanjem elektrana na ostalih 20 gradskih objekata  ostvareno je preko 40 % ušteda i time će se projekt isplatiti kroz pet do šest godina. Trenutačno smo u pripremi dva nova projekta – zgrade Studentskog doma i Sportska dvorana Herjavinec zajedno s energetskom obnovom.“ - rekao je zamjenik gradonačelnika Ivanić-Grada Tomislav Cuvaj.

Sudionici su obišli solarnu elektranu Spomen doma Alojz Vulinec nakon čega je održano predavanje.

„Danas su nam se pridružili građani koji su zainteresirani za ugradnju fotonaponske elektrane na svoje obiteljske kuće i tako postići značajne uštede u troškovima struje. Ova radionica se provodi u sklopu projekta koji provodimo sa Istarskom županijom kao nositeljem projekta i gradovima Cresom, Čakovce, Porečom, Pulom i Zaprešićem uz potporu Zelene zadruge i dva partnera iz Norveške. Ukupna vrijednost projekta je 1,4 mil. eura, a Grad Ivanić-Grad je ostvario sredstva od 146 mil. eura s kojima financira izgradnju solarnih elektrana na 9 javnih objekata.“ - kazao je Martin Madaras, voditelj projekata u Gradu Ivanić-Gradu.

Predavanje je obuhvatilo sve ključne informacije o solarnim elektranama za kućanstva, uključujući troškove ugradnje, administrativne i tehničke korake do solarne elektrane na krovu, način obračuna struje iz solarne elektrane, ali i pitanja vezana uz solarne elektrane na višestambenim zgradama. Predavanje je održao stručni tim Zelene energetske zadruge, vodeće organizacije u području građanske energije u Hrvatskoj koja je slična predavanja provela u preko 30 hrvatskih gradova i svakodnevno pruža podršku u realizaciji solarnih elektrana građanima i tvrtkama iz cijele Hrvatske putem servisa „Na sunčanoj strani“.

„Danas u Ivanić-Gradu imamo puno više kuća koje imaju solarne elektrane što nam govori o činjenici da su se ljudi upoznali s prednostima koje one pružaju. To su najjeftinije i najjednostavnije postavljanje elektrane koja se vrlo brzo isplati, pogotovo uz sufinanciranje. Njezin radni vijek je 25 godina tako da preostali period imate značajni profit i velike uštede po pitanju struje. Očekujemo nastavak interesa jer se sprema novi poziv od strane Fonda za sufinanciranje.“ – istaknuo je Madaras.

Svaka elektrana projektira se zasebno te se svim zainteresiranima preporučuje da provjere kakve su im opcije zajedno s projektantima i što je moguće izvesti s obzirom na postojeće stanje.

Na edukaciji su građani saznali informacije o tome kako postaviti objekt, koji su tehnički uvjeti koje moraju zadovoljiti, koji je administrativni proces kroz koji moraju proći, kako odabrati instalatera, kako dobiti financiranje i slično. Termini za nove edukacije bit će objavljeni na web stranicama Grada i ZEZ-a

Događaj se organizirao u sklopu projekta „Dobra energija - Solarna energija za energetsku tranziciju” u sklopu kojeg je Grad Ivanić-Grad osigurao devet novih solarnih elektrana na javnim objektima.   Sudjelovanje u projektu je dio šireg koncepta Solar City Ivanić-Grad čiji je cilj uvesti mjere energetske učinkovitosti u javnim objektima u vlasništvu Grada.

Putem projekta sufinancira se postavljanje fotonaponskih elektrana ukupne instalirane snage 148 kWp na devet javnih objekata - uz Spomen dom Alojz Vulinec, postavit će se na dječje vrtiće Tratinčica, Vjeverica, Livada i Suncokret, te Modularni drvno-tehnološki poduzetnički inkubator, Komunalni centar i Javnu vatrogasnu postrojbu, Društveni dom Posavski bregi, te Kuglanu i Svlačionice SP-Zelenjak. Ukupna vrijednost projekta za Grad Ivanić-Grad je 1.862.648,16 kn, a sufinancira se 59 % ukupne vrijednosti.

VEZANE VIJESTI

Woodburn hrvatskim tvrtkama želi predstavit prednosti PPA ugovora

Odjel za eksterijer globalne automobilske tvrtke Magna International (Magna) potpisao je svoj prvi ugovor o otkupu električne energije (PPA) s tvrtkom Woodburn Capital Partners. Temeljem sklopljenog ugovora, Woodburn će izgraditi i operativno voditi posebnu fotonaponsku elektranu snage 2,4 MW na lokaciji Magnine tvornice u Češkoj Republici, u skladu s 15-godišnjim PPA aranžmanom.

Ivanić-Grad | Mjesto dobre energije

Zelena energetska zadruga u suradnji s Gradom Ivanić-Gradom poziva na događaj „Mjesto dobre energije - Ivanić-Grad“ posvećen solarnoj energiji.

Na sunčanoj strani: Predavanja o solarnim elektranama za kućanstva

Stručni tim neprofitnog servisa za podršku u realizaciji solarnih elektrana za kućanstva Zelene energetske zadruge „Na sunčanoj strani“, od 29. kolovoza do 2. rujna na području Zagrebačke županije održava tri besplatna predavanja pod nazivom „Solarne elektrane za kućanstva”.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER