Biološka raznolikost Jadranskog mora: izazovi za budućnost

Tribina Knjižnica grada Zagreba u sklopu ciklusa „Eppur si muove“

Nova tribina desete sezone ciklusa znanstvenih tribina „Eppur si muove“ održat će se u srijedu 22. studenoga u 19 sati u Galeriji Kupola (Trg Ante Starčevića 6, Zagreb).

Svakodnevna uporaba pojma „biološka raznolikost“ čvrsto je vezana za problematiku gubitka prirodnog okoliša i nestanka vrsta. Biološka raznolikost nije samo „raznovrsnost života“, već je pojam koji upućuje na važnost te raznovrsnosti i potrebu da se ona očuva. U tom smislu biološka raznolikost nije samo znanstveni pojam, već i vrijednosni pojam koji bi trebao biti važan svima nama, navodi se u najavi nove tribine Knjižnica grada Zagreba.

U okviru tribine sudionici će se u svojim izlaganjima osvrnuti na sljedeće teme: zašto je biološka raznolikost važna za stabilnost i funkcioniranje ekosustava na Zemlji, koliko je bioraznolikost Jadrana ugrožena ljudskim aktivnostima te kako su ribe koje žive u Jadranu indikatori tropikalizacije - ubrzanog porasta temperature vode. Objasnit će da je kao posljedica zatopljenja mora, uočeno proširenje rasprostranjenosti termofilnih (toploljubnih) vrsta riba prema hladnijim područjima.

Urednik i voditelj tribine je prof. dr. sc. Mladen Šolić, a sudionici dr. sc. Olja Vidjak i dr. sc. Branko Dragičević, znanstvenici Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

Više informacija o temi i govornicima potražite putem sljedeće poveznice.

 

VEZANE VIJESTI

Barcelona ima najbolju javnu knjižnicu na svijetu

Knjižnica „Gabriel García Márquez“ u četvrti Sant Martí u Barceloni proglašena je najboljom javnom knjižnicom za 2023. godinu. Nagrada je dodijeljena ovog ponedjeljka tijekom 88. kongresa Međunarodnog saveza knjižničarskih društava i ustanova (IFLA) u Rotterdamu.

Pomoću aplikacije RebrashNET jednostavno pošaljite dojavu o uočenim rebrašima i meduzama

Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu provodi projekt „Praćenje dinamike i utjecaja invazivne vrste rebraša Mnemiopsis leidyi na ribolovnim područjima sjevernog Jadrana“. U okviru projekta razvijena je aplikacija RebrashNET putem koje se na jednostavan način šalju dojave o lokaciji i brojnosti rebraša M. leidyi, ali i ostalih želatinoznih vrsta.

Institut za oceanografiju i ribarstvo: Invazija vatrenjače na Jadran se nastavlja

Poznata kao vatrenjača, riba lav ili riba paun (Pterois miles) je invazivna indo-pacifička vrsta koja je poznata po štetnosti za lokalne ekosustave. Ozloglašena je zbog svoje izdašne ishrane autohtonim ribljim vrstama te brzog širenja na koloniziranim područjima Sredozemlja, izvijestili su iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER