Kraljevsko vjenčanje je imalo i svoje plemenite ciljeve

Uzvanici su zamoljeni da umjesto kupnje svadbenih poklona doniraju sredstva jednoj od sedam humanitarnih organizacija

Princ Harry i Meghan Markle su uoči svog vjenčanja zamolili sve uzvanike da umjesto kupnje svadbenih poklona uplate donacije jednoj od sedam humanitarnih organizacija čiji rad podupiru. Na popisu se našla i organizacija Surfers Against Sewage koja se bori protiv onečišćenja mora plastičnim otpadom.

Na službenoj internetskoj stranici kraljevskog vjenčanja objavljen je popis sedam humanitarnih organizacija, a među njima se našla i organizacija Surfers Against Sewage koja je posvećena zaštiti mora i borbi protiv onečišćenja plastičnim otpadom.

Kako je istaknuto na navedenoj internetskoj stranici, „Princ Harry i Meghan Markle izuzetno su zahvalni na naklonosti koju je javnost iskazala od dana objave njihovih zaruka i žele da što više građana osjeti dobrobit povodom njihovog vjenčanja.“ Mladenci su osobno sastavili popis sedam humanitarnih organizacija čiji rad i vrijednosti za koje se zalažu strastveno podupiru. Kako su neke od odabranih organizacija male i nedovoljno poznate udruge, njihovo će djelovanje zahvaljujući ovoj odluci dobiti značajan publicitet i potporu javnosti.

Vodstvo humanitarne organizacije Surfers Against Sewage u svom je priopćenju na Facebooku istaknulo kako su izrazito sretni i zahvalni na uvrštenju na ovaj popis, čime je samoj organizaciji i njihovim brojnim volonterima odano veliko priznanje za sav trud i predanost u borbi za zaštitu oceana i plaža te dobrobit cijele zajednice.

„Oduševljeni smo što je naša organizacija odabrana kao jedna od sedam humanitarnih organizacija povodom vjenčanja Princa Harryja i Meghan Markle“, izjavio je Hugo Tagholm, direktor organizacije Surfers Against Sewage.  „Naša organizacija svake godine okuplja desetke tisuća volontera kako bi zaštitili plaže za sve nas. Usredotočeni smo na rješavanje problema onečišćenja mora plastičnim otpadom i ova će nam podrška pomoći u našoj misiji čišćenja obala od plastičnog otpada.“

Surfers Against Sewage

Uplaćena sredstva organizacija će iskoristiti za osposobljavanje i opremanje više regionalnih voditelja aktivnosti te će joj omogućiti financiranje obuke tisuće novih volontera, a nadaju se kako će i potaknuti građane, zajednice i tvrtke na smanjenje korištenja plastike i njenog odgovornijeg odlaganja.

Odluka Princa Harryja i Meghan Markle svakako je pohvalna i pomoći će pri označavanju glavnih problema suvremenog društva, posebice našeg korištenja plastičnih proizvoda, a prikupljena sredstva pomoći će pri pronalaženju i provođenju praktičnih rješenja.

U ranijim priopćenjima Buckinghamske palače već je istaknuto kako se britanska kraljevska obitelj zalaže za rješavanje problema onečišćenja plastičnim otpadom te je s tim ciljem na svim njihovim posjedima zabranjena uporaba plastičnih proizvoda poput slamki, čaša, bočica i ostalog plastičnog pribora.

Temeljem podataka o količini od 8,8 milijuna tona plastičnog otpada koliko svake godine završi u svjetskim morima i oceanima te najnovijih studija koje otkrivaju stupanj onečišćenja vode iz slavine mikroplastikom, sazrijelo je vrijeme za poduzimanje odlučnih koraka za smanjenje korištenja plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu. Ova odluka Princa Harryja i Meghan Markle, kao i njihov odabir organizacije Surfers Against Sewage, zasigurno će pomoći pri širenju poruke o važnosti borbe protiv plastičnog onečišćenja.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Prema tvrdnjama UN-a ušli smo u krizu planetarnih razmjera

Posljednjih godina sve su očitiji ogromni razmjeri onečišćenja mora i oceana prouzročeni prekomjernom svjetskom proizvodnjom i potrošnjom plastike. Situacija je uistinu alarmantna, no u UN-u vjeruju kako još uvijek ima nade za smanjenje onečišćenja plastičnim otpadom ukoliko se svjetske vlade, tvrtke i svaki pojedinac na ovom planetu obvežu i snažnije posvete rješavanju ovog problema.

Plavi planet II potaknuo je BBC na zabranu plastičnih čaša i pribora za jelo

Izvrsna dokumentarna serija Plavi planet II (Blue Planet II) Sir Davida Attenborougha mnoge je natjerala na ozbiljno razmišljanje o onečišćenju oceana plastikom, pa se i vodstvo britanske nacionalne televizije BBC odlučilo na zabranu korištenja plastičnih čaša i pribora za jelo do 2020. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER