Kako naš plastični otpad polako ubija morske ptice

Jeste li i danas bacili plastični otpad i znate li gdje je završio?

Tijekom osam posjeta otoku Midway u središtu Tihog oceana, fotograf Chris Jordan više se ni ne sjeća koliko je puta vidio ptice koje se guše upaljačima, četkicama za zube, čepovima boca i ostalim plastičnim otpadom. Jordan je autor filma „Albatross“, snimanog na otoku Midway tijekom nekoliko godina, koji u kina dolazi već ovog proljeća.

"Ova fotografija prikazuje tragediju naše masovne potrošnje i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Promjena je moguća, no prije nego što uspijemo učinkovito zaštititi naš planet, moramo se suočiti s tugom za svijetom koji gubimo“, izjavio je međunarodno priznati fotograf Chris Jordan, autor fotografije leša albatrosa snimljene na otoku Midway još prije osam godina.

Od tada pa do današnjih dana situacija se nije nimalo popravila. Dapače, još je i gora. Na ovom malom otoku u središtu Tihog oceana događa se prava tragedija: posvuda na otoku na tlu leže leševi desetina tisuća mladih albatrosa, sa želucima punim plastičnog otpada. Dok lete iznad onečišćenog oceana njihovi roditelji često zamijene plutajući plastični otpad za hranu i donose ga svojim mladima ne znajući da ih hrane smrtnim količinama otpada.

Chris Jordan na otoku Midway

Najudaljenije mjesto na svijetu

Udaljenost ovog otoka od kopna čini ovu ekološku tragediju još težom i nevjerojatnijom: otok koji se nalazi gotovo u središtu Tihog oceana i okružuju ga milijuni četvornih milja otvorenog mora najudaljenije je mjesto na planetu. Tijekom svojih osam putovanja na otok Midway Chris Jordan se više ne može sjetiti koliko je puta vidio ptice koje se guše upaljačima, četkicama za zube, čepovima boca i ostalim komadima plastičnog otpada. To je svakako prizor koji nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, a svakog čovjeka ispunjava tugom, bijesom i sramom.

Svi ti osjećaji vodili su Chrisa Jordana pri snimanju filma „Albatross“, snimanog na otoku Midway tijekom nekoliko godina. „Albatross“ je moćno vizualno putovanje u srce velike ekološke tragedije. Film vodi na putovanje kroz užas i tugu, suočavajući gledatelje s ovom tragedijom i čovjekovim djelovanjem i krivnjom.

Chris Jordan u svom debitantskom filmu „Albatross“ iznosi priču o svojim dugogodišnjim putovanjima na otok Midway sa svojim timom, dokumentirajući cikluse života i smrti te snimajući zadivljujuće i intimne portrete tih veličanstvenih morskih ptica. Trailer filma već je vidjelo nekoliko milijuna gledatelja širom svijeta, a film pun ljubavi i poštovanja prema ovim nesretnim pticama moći će se pogledati u kinima već ovog proljeća.

Fotografija: Chris Jordan

Globalno pitanje traži globalno rješenje

Slična iskustva imala je i ekipa BBC televizije koja je snimala dokumentarnu seriju „Plavi planet 2“. Članovi tima često su tijekom snimanja morali intervenirati kada su vidjeli kako plastični otpad utječe na životinje.

„Vidjela sam mrtve ptice s nogama zapetljanim u plastične vrećice, kao i kornjaču koja je umrla zapetljana u ribarsku mrežu“, rekla je Sarah Conner.

Plastični otpad uzrokuje smrt mnogih morskih životinja, od kornjača do albatrosa. Jednom prilikom posada je uz obalu Britanske Kolumbije spašavala grbavog kita zapetljanog u ribarsku mrežu.

„Posada je s kitom ostala devet sati koliko je spasilačkom timu trebalo za uklanjanje mreže, no bili smo sretni jer je kit na kraju ipak bio slobodan“, izjavio je James Honeyborne.

Kamerman Rafa Herrero Massieu rekao je kako im je najteža stvar bila suočavanje s vlastitim osjećajima, jer su mogli osjetiti veliku tugu kita.

Plastični otpad čini i do 15 % težine ptica

Koliko plastičnog otpada pojedu ptice? Prema BBC Earth-u prosječna količina plastičnog otpada pronađena u tijelima morskih ptica fulmarus iz porodice zovoja koje obitavaju na sjeveru Atlantika i Pacifika je 0,3 g. Ta količina u odnosu na odraslog čovjeka težine 80 kg odgovara količini od 30 g plastike! Najnovije studije pokazuju kako plastični otpad ponekad čini i do 15 posto težine morskih ptica, što za čovjeka težine 80 kg odgovara težini od nevjerojatnih 12 kg!

Jeste li i danas bacili plastični otpad i znate li gdje je završio?

  • S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Drveće za smeće: Beograđani iz Bloka 70 mijenjaju svoj grad

Građanske inicijative sve su glasnije i u Beogradu, a zahvaljujući neodgovornom ponašanju i netransparentnom upravljanju lokalnih gradskih vlasti ni kvartovske pobune nisu rijetkost. Stoga je lako uočiti sličnost s problemima koji muče stanovnike određenih zagrebačkih gradskih četvrti, ali i s odlučnošću koja ih ujedinjuje u borbi za zaštitu njihove neposredne okoline te zajedničkom rješavanju gorućih pitanja i postizanju kvalitetnijeg života.

Plavi planet II potaknuo je BBC na zabranu plastičnih čaša i pribora za jelo

Izvrsna dokumentarna serija Plavi planet II (Blue Planet II) Sir Davida Attenborougha mnoge je natjerala na ozbiljno razmišljanje o onečišćenju oceana plastikom, pa se i vodstvo britanske nacionalne televizije BBC odlučilo na zabranu korištenja plastičnih čaša i pribora za jelo do 2020. godine.

Zašto još nije proradio prvi svjetski sustav za čišćenje oceana?

Ambiciozan projekt čišćenja oceana kojim se trebalo stati na kraj plutajućim otocima otpada usred Tihog oceana nailazi na probleme te više od dva mjeseca nakon postavljanja na onečišćeno područje još uvijek nije započeo sa svojim radom.

Plastične slamke uskoro zabranjene u Velikoj Britaniji

Procjenjuje se kako stanovnici Velike Britanije svake godine koriste oko 8,5 milijardi jednokratnih plastičnih slamki i u tome su prvi u Europi, a prema Marine Conservation Society slamke su među deset najčešćih vrsta otpada koje se pronalaze pri čišćenju plaža. Britanski mediji danas su prenijeli izjavu Michaela Govea, tajnika za zaštitu okoliša, kako im prijeti skora zabrana s ciljem očuvanja okoliša.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER