Hrvatski i slovenski ronioci čistili podmorje NP Brijuni

Ronioci su vrijedno izvlačili krupni otpad iz mora, a u tome ih nisu ometale ni loše vremenske prilike

Tijekom proteklog vikenda više od 20-ak hrvatskih i slovenskih ronioca Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic i pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite RH (DIP Osijek) čistili su podmorje uvala na Velikom Brijunu u sklopu ekološke akcije „Eko patrola Brijuni 2023.“.

Akcija se provodila s ciljem smanjivanja negativnog utjecaja otpada na morska staništa te ukazivanja na negativan utjecaj čovjeka na podmorje i potrebu očuvanja flore i faune Jadrana. Ronilački klub HRVI Nemo-Adriatic akciju je organizirao u suradnji s JU Nacionalni park Brijuni te uz podršku Plave promocije i pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu programa „Zajedno čuvajmo okoliš“.

Iz mora je izvučen krupni otpad, staklo, plastika i gume

Osim čišćenja podmorja u sklopu ekološke akcije „Eko patrola Brijuni 2023.“, pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe su s ciljem edukacije i uvježbavanja provodili vježbe uigravanja timova, kružne pretrage i noćnog ronjenja.

Kontinuiranim provođenjem ekoloških akcija čišćenja podmorja na i oko otočja Brijuni te redovitim uklanjanjem otpada koji dolazi nakon velikih oluja, bura i juga, vidljivo je smanjivanje otpada u moru. Tome doprinose i službe Nacionalnog parka Brijuni koje brinu o čistoći podmorja te redovito provode ekološke akcije čišćenja.

JU Nacionalni park Brijuni surađuje i s Institutom za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, čiji znanstvenici provode istraživanje koje za cilj ima ustanoviti kako posjećenost plaža utječe na količinu i vrstu otpada koja se pronalazi pod morem. Uspoređuje se količina otpada u moru na nekoliko obližnjih gradskih odnosno mjesnih plaža s plažama u zaštićenom području, u ovom slučaju Brijunima, uključujući i uvale u kojima kupanje nije dozvoljeno.

S obzirom da su Brijuni jedno od rijetkih područja hrvatskog Jadrana gdje postoje uvale na kojima kupanje nije dozvoljeno, otočje je idealno za istraživanje ovog tipa. Osim ovog istraživanja, JU NP Brijuni provodi brojna istraživanja i monitoringe u moru kao što su istraživanje riba, rakova, koralja, spužvi, morskih cvjetnica, dupina, morskih ptica i dr.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Ne znate kamo sa starim knjigama? Slijedite primjer ovog Napolitanca!

„Poklanjam knjige, ne želim da završe u kontejneru za stari papir“, napisao je jedan stanovnik napuljske četvrti Vomero i sugrađanima ponudio velik broj knjiga na zidu u Ulici Luigia Sanfelicea. Njegov velikodušni čin vjerojatno će potaknuti i druge ljubitelje čitanja na širenje polica za knjige u javnom prostoru, na kojima ih građani mogu poklanjati i slobodno razmjenjivati.

Na Brijunima održana velika akcija čišćenja podmorja

Velika ekološka akcija čišćenja podmorja EKO PATROLA 2022. Brijuni započela je u subotu 21. svibnja čišćenjem akvatorija fažanske luke, a nastavila se u nedjelju oko otočja Brijuni gdje su ronioci čistili područje uvale Mali Brijun te centralnu luku na Velikom Brijunu. Akcija je završena u ponedjeljak čišćenjem akvatorija oko otoka Vange i Galije.

Ronioci čistili podmorje u Bakru

U sklopu Eko patrole 2021. – Kvarner, krajem listopada održana je ekološka akcija čišćenja podmorja u Bakru. Ova akcija bila je od velikog značaja jer su u njoj sudjelovali ronioci iz različitih dijelova Hrvatske, a čistili su područje od Nove Rive do Luke.

Hrvati i Slovenci zajedno za čisti Jadran

Tijekom ovog vikenda, već tradicionalno šestu godinu zaredom, više od 200 ronilaca iz Hrvatske i Slovenije će sudjelovati u velikoj ekološkoj akciji čišćenja podmorja Savudrijske vale, a akciji će se priključiti i više od 50 djece, sudionici VI. Međunarodne dječje ronilačke eko patrole

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER