Ronioci čistili podmorje u Bakru

Eko patrola 2021. – Kvarner / Bakar

U sklopu Eko patrole 2021. – Kvarner, krajem listopada održana je ekološka akcija čišćenja podmorja u Bakru. Ova akcija bila je od velikog značaja jer su u njoj sudjelovali ronioci iz različitih dijelova Hrvatske, a čistili su područje od Nove Rive do Luke.

Ekološka akcija čišćenja podmorja održana je u organizaciji agencije „Promocija ronjenja“ u suradnji sa Sportsko pomorskim društvom Luben Bakar, Ronilačkim klubom HRVI Nemo-Adriatic i Ronilačkim centrom Marco Polo te pod pokroviteljstvom Grada Bakra, Turističke zajednice Grada Bakra i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

„Grad Bakar s velikim zadovoljstvom podržava različite eko akcije te pruža podršku i brojnim udrugama na području našeg grada koje su vrlo aktivne u akcijama čišćenja, kako šetnica, tako i podmorja, te redovito sudjelujemo u akciji Zelena čistka. Na tragu toga Grad Bakar ulaže i značajna sredstva u pripremu različitih projekata, a između ostalog i dugo očekivani projekt kanalizacije i kolektora koji uskoro kreće u provedbu što će zasigurno doprinijeti poboljšanju kvalitete mora u Bakarskom zaljevu. Treba naglasiti da s novom morskom šetnicom, novouređenim parkom Banj, povijesnom tunerom, budućim kupalištem, muzejom i brojnim projektima koji se pokreću, Bakar polako, ali sigurno okreće svoju stranicu ekološki osviještenog grada sa sadržajima koji će u budućnosti mamiti brojne posjetitelje i upotpuniti turističku priču grada u najljepšem fjordu na Jadranu. Upravo zbog toga i ova današnja akcija za naš Grad ima poseban značaj.“ - istaknuo je Tomislav Klarić, gradonačelnik Grada Bakra.

Akcija se provodila u cilju uklanjanja otpada iz mora te smanjivanja negativnog utjecaja otpada na morska staništa i podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja čistoće mora i podmorja, a ujedno i ukazivanja na globalni problem onečišćenja podmorja. Iz mora je izvađen različiti otpad, a najviše plastični te gume i staklo.

Foto: Promocija ronjenja

„Turistička zajednica Grada Bakra ulaže velike napore u valorizaciju bogate kulturno-povijesne i prirodne baštine Grada Bakra stoga uvijek rado podržavamo sve vrste ekoloških akcija. SPD Luben kontinuirano provodi akcije čišćenja podmorja što je vidljivo u smanjenju otpada koje se svake godine izvlači iz mora. Na žalost, još uvijek mnogi pojedinci nesavjesno bacaju otpad u more, ne razmišljajući o ekologiji i što ostavljaju u nasljeđe generacijama koje dolaze. Zahvaljujem svim roniocima koji su sudjelovali u današnjoj ekološkoj akciji čišćenja podmorja te se nadamo i budućoj uspješnoj suradnji s Promocijom ronjenja kako bi zajedničkim snagama doprinijeli očuvanju našeg predivnog Bakarskog zaljeva.“ – kazala je Sonja Jelušić Marić, direktorica Turističke zajednice Grada Bakra.

„Ovo je jedna hvalevrijedna akcija čišćenja podmorja u kojoj smo zajedničkim snagama izvukli iz mora sve one stvari i predmete koji tu ne pripadaju; gume, staklo, plastiku. Nakon okupljanja ispred prostorija SPD Luben, Bakar krenuli smo na odabranu lokaciju na potezu između nove Rive i Luke gdje su ronioci u dvosatnoj akciji izvukli različiti otpad. Vrlo rado sudjelujmo u svima akcijama čišćenja podmorja kako bi očuvali ljepote našeg podmorja.“ - istaknuo je Franjo Vicić, voditelj ronilačke sekcije SPD Luben.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Pogled u plavo i velika ekološka akcija čišćenja vodičkog podmorja

Tijekom proteklog vikenda brojni Vodičani i njihovi posjetitelji imali su jedinstvenu priliku okušati se u ronjenju na vodičkoj rivi u sklopu projekta „Pogled u plavo“. U organizaciji ŠRK Mali porat Vodice i uz potporu Turističke zajednice grada Vodica organizirana je i akcija čišćenja podmorja vodičkog malog i velikog porta.

Hrvatski i slovenski ronioci čistili podmorje NP Brijuni

Tijekom proteklog vikenda više od 20-ak hrvatskih i slovenskih ronioca Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic i pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite RH (DIP Osijek) čistili su podmorje uvala na Velikom Brijunu u sklopu ekološke akcije „Eko patrola Brijuni 2023.“.

Djeca Banije sudjelovala u eko patroli Čišćenje bez granica

Više od 200 ronilaca iz Hrvatske i Slovenije zajedno su u subotu po šesti put čistili podmorje Savudrijske vale u sklopu međunarodne dječje eko patrole, no ovogodišnja eko patrola sigurno će u lijepom sjećanju ostati djeci s potresom pogođene Banije.

Hrvati i Slovenci zajedno za čisti Jadran

Tijekom ovog vikenda, već tradicionalno šestu godinu zaredom, više od 200 ronilaca iz Hrvatske i Slovenije će sudjelovati u velikoj ekološkoj akciji čišćenja podmorja Savudrijske vale, a akciji će se priključiti i više od 50 djece, sudionici VI. Međunarodne dječje ronilačke eko patrole

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER