Djeca Banije sudjelovala u eko patroli Čišćenje bez granica

Hrvati i Slovenci zajedno za čisti Jadran

Više od 200 ronilaca iz Hrvatske i Slovenije zajedno su u subotu po šesti put čistili podmorje Savudrijske vale u sklopu međunarodne dječje eko patrole, no ovogodišnja eko patrola sigurno će u lijepom sjećanju ostati djeci s potresom pogođene Banije.

Pod vodstvom instruktora ronjenja djeca s Banije su najprije savladala osnove ronjenja, a posljednjeg dana pomagala su u čišćenju podmorja u kampu Veli Jože. Mladi ronioci su izvukli na desetke vreća punih otpada, a  u tri dana koliko je cijela akcija trajala, za djecu Banije organizirane su brojne aktivnosti. Jedna od njih bio je i put u Umag, gdje ih je primio gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

Čistile su se obje strane zaljeva, hrvatska i slovenska, a ronioci su uklanjali krupni otpad ispred Pirana, u luci Piran te u Savudriji, kamp Veli Jože i u luci Savudrija. Eko patrola održala se u organizaciji Agencije Promocija ronjenja, Zagrebačkog holdinga te njegove podružnice Vladimir Nazor, Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, PGD Piran i Jamarske zveze Slovenije.

  • Foto: Promocija ronjenja

Eko akciju tradicionalno podržavaju institucije Republike Hrvatske i Republike Slovenije, a akciji se ovaj put pridružio i Mario Šiljeg, državni tajnik ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske.

„Jučer smo obilježili dan zaštite okoliša, a za dva dana slijedi i dan zaštite mora i oceana. Kopneni okoliš i more su neodvojivi. Prošlo stoljeće obilježeno je nebrigom za more kada se taj vrijedni ekosustav nerijetko koristio i kao spremište nepotrebnog, od nepročišćenih otpadnih voda do krutog otpada, a poglavito plastike. Mora i oceani dosegli su maksimum izdržljivosti i napori za obnovu tih  ekosustava su od presudne važnosti. Bitna karika u lancu tih aktivnosti je i ronjenje prema kojem, kako vidimo i najmlađi pokazuju iznimnu sklonost. Kako podići svijest o zaštiti mora i okoliša možemo naučiti upravo od najmlađih koji su po tim pitanjima često savjesniji  od nas odraslih.“ – izjavio je Mario Šiljeg.

Čišćenje bez granica – VI. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije, Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Ravnateljstva civilne zaštite, Grada Umaga, Grada Pirana i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt podupiru i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Ured za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba i Društvo slovensko-hrvatskog prijateljstva.

  • Foto: Promocija ronjenja

U eko patrolu uključilo se više od 40 klubova i udruženja, javnih vatrogasnih postrojbi, Civilna zaštite Republike Hrvatske i Republike Slovenije, a sve u cilju što većeg doprinosa zaštiti prirode i čistoći Jadranskog mora.

Organizatori se posebno zahvaljuju roniocima iz cijele Hrvatske i Slovenije koji  su dali veliku podršku projektu: RK Roniti se mora Šibenik, RK Roniti se mora Zagreb, KPA Vukovar, RC Osijek, RK Sisak, RIS Kutina, VP Kutina, DC Marco Polo,  RK AdriatiCro Zagreb, KPA Kraljevica, KPA INA Kostrena, Dive in, KPA 3. maj Rijeka, Zavod za podvodnu i hiperbaričnu medicinu, KBC Rijeka, Potapljaško društvo Logatec, RK Nemo Brač, Klub potaplječev in Jamarjev, JVP Umag, JVP Karlovac, JVP Čakovec, JVP Opatija, RK AdriatiCro Jastrebarsko, RK Orca, Petrinja, PGD Sevnica, RK Žabac, DVD Trnje, Hrvatska udruga za promicanje vrijednosti tehnika civilne zaštite iz Rijeke, eRIpio te članovi državne interventne postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

Hrvati i Slovenci zajedno za čisti Jadran

Tijekom ovog vikenda, već tradicionalno šestu godinu zaredom, više od 200 ronilaca iz Hrvatske i Slovenije će sudjelovati u velikoj ekološkoj akciji čišćenja podmorja Savudrijske vale, a akciji će se priključiti i više od 50 djece, sudionici VI. Međunarodne dječje ronilačke eko patrole

Velika međunarodna eko patrola u mjestu Povlja na Braču

Međunarodna ekološka akcija u mjestu Povlja na otoku Braču okupila je ronioce iz različitih klubova diljem Hrvatske i Slovenije koji su se s velikim zadovoljstvom priključili čišćenju podmorja u vidu očuvanja ljepota i čistoće Jadranskog mora

Na Kvarneru održana Eko patrola 2021.

Po završetku 2. Hrvatskog ronilačkog kongresa, održana je velika ekološka akcija čišćenja podmorja Eko patrola 2021. – Kvarner u kojoj je sudjelovalo više od 200 ronilaca, sudionika ronilačkog kongresa, izvijestili su iz agencije Promocija ronjenja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER