Velika međunarodna eko patrola u mjestu Povlja na Braču

Eko patrola 2021.

Međunarodna ekološka akcija u mjestu Povlja na otoku Braču okupila je ronioce iz različitih klubova diljem Hrvatske i Slovenije koji su se s velikim zadovoljstvom priključili čišćenju podmorja u vidu očuvanja ljepota i čistoće Jadranskog mora

U sklopu Eko patrole 2021. održana je ekološka akcija čišćenja luke Povlja na otoku Braču u organizaciji Promocije ronjenja i Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic. Tijekom četiri dana trajanja akcije ronioci su izvadili 10 m3 otpada, od toga 6m3 stakla i 4m3 guma s ciljem očuvanja mora, okoliša i prirode, a kako bi time smanjili negativan utjecaj otpada na morska staništa.

„U sklopu Eko patrole 2021. održana je druga ekološka akcija čišćenja podmorja i rijeka ove godine s ciljem podizanja razine svijesti građana o važnosti očuvanja okoliša i prirode te poticanja odgovornijeg odnosa prema prirodi, a s akcijama nastavljamo već idućeg vikenda i to čišćenjem podmorja u Vodicama“, rekla je Andreja Vedrina, direktorica Agencije Promocija ronjenja.

Osim ekološkog karaktera akcija je imala i edukativan učinak te je zasigurno potaknula građane na odgovornije gospodarenje otpadom, a članovi Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic ujedno su odrađivali mapiranje i monitoring određenih lokacija detektirajući otpad.

  • Članovi RK NEMO - Brač / Foto: Promocija ronjenja

Ekološka akcija čišćenja podmorja provodila se je pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske te uz podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u čišćenju podmorja sudjelovao je i državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, gospodin Mario Šiljeg.

„Svjedoci smo koliko je svijest ljudi još uvijek nedovoljno razvijena kad je u pitanju okoliš sa svim svojim sastavnicama, a tako i morem. Raznolikost materijala i predmeta koji su ovom hvalevrijednom akcijom izvađeni iz mora govori u prilog toj činjenici. Do 90 % otpada u moru dolazi s kopna i od velike je važnosti raditi na smanjenju unosa otpada u morski okoliš. Ministarstvo slijedeći trendove EU zakonodavstva uvodi rigorozniji pristup ovoj tematici. Tako se od 3. srpnja ove godine zabranjuje stavljanje na tržište jednokratnih plastičnih materijala kao što su plastični pribor za jelo, tanjuri, slamke i slično, a koji su ujedno i jedan od najvećih pritisaka na biološku raznolikost morskog okoliša. Uz te preventivne mjere svakako je važno kroz ovakve eko akcije pridonijeti razvoju svijesti o štetnosti nekontroliranog odbacivanja otpada u okoliš. Ronioci su tu jedna od vrlo važnih karika i u tom smislu vrijedan partner našeg ministarstva“, istaknuo je Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

  • Foto: Promocija ronjenja

U ovoj eko patroli 2021. sudjelovali su ronioci iz Ronilačkog kluba NEMO, Jamarske zveze Slovenije, Jamarske rešavalne službe Slovenije, Zveze Tabornikov Občine Kranj, Kluba potapljačev in Jamarjev i Kluba Vodnikov rešavalnih psov Kranj.

„U Jamarskoj zvezi Slovenije jako puno radimo na čišćenju otpada u špiljama i vodama te prikupljamo podatke o onečišćenim špiljama kako bi kroz naše projekte izvadili što više otpada obzirom da otpad koji se skuplja u špiljama uvelike onečišćuje i naše vode te samim tim štetimo i sebi. Danas je manji problem s mladima koji kroz različite programe u školama uče o važnosti očuvanja prirode, nego sa starijim generacijama. Ujedno se vrlo rado uključujemo i u druge aktivnosti i programe naših kolega iz Hrvatske koji provode aktivnosti za očuvanje okoliša“, rekao je Robert Anžič, potpredsjednik Jamarske Zveze Slovenije.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Križevcima otvaren prvi hrvatski Energetsko-klimatski ured

Grad Križevci nastavlja razvoj u smjeru energetski neovisnog grada do 2030. godine pa je tako nakon prvog grupnog ulaganja građana u obnovljive izvore energije kroz projekt Križevački sunčani krovovi, pokretanje jedne od prvih hrvatskih energetskih zadruga građana – KLIK te ostalih aktivnosti otvoren i Energetsko–klimatski ured - prvi ured takve vrste u Hrvatskoj!

Hrvati i Slovenci zajedno za čisti Jadran

Tijekom ovog vikenda, već tradicionalno šestu godinu zaredom, više od 200 ronilaca iz Hrvatske i Slovenije će sudjelovati u velikoj ekološkoj akciji čišćenja podmorja Savudrijske vale, a akciji će se priključiti i više od 50 djece, sudionici VI. Međunarodne dječje ronilačke eko patrole

Djeca Banije sudjelovala u eko patroli Čišćenje bez granica

Više od 200 ronilaca iz Hrvatske i Slovenije zajedno su u subotu po šesti put čistili podmorje Savudrijske vale u sklopu međunarodne dječje eko patrole, no ovogodišnja eko patrola sigurno će u lijepom sjećanju ostati djeci s potresom pogođene Banije.

Eko patrola 2021. – Ronioci za Banovinu

Tijekom proteklog vikenda održana je humanitarna ekološka akcija čišćenja rijeke Kupe u Petrinji kojom su ronioci još jednom iskazali solidarnost s ljudima pogođenim potresom te ukazali na globalni problem onečišćenja voda i važnost očuvanja okoliša i prirode

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER