U Slavonskom Brodu u tri mjeseca 663 tone manje odloženog miješanog komunalnog otpada

Novi sustav odvajanja otpada ostvaruje dobre rezultate

Ohrabrujući rezultati novog sustava odvajanja miješanog komunalnog otpada ostvareni su već u drugom tjednu nakon uvođenja žutih vrećica za navedenu vrstu otpada. Količina miješanog komunalnog otpada od 8. prosinca do 15. prosinca 2021. godine iznosila je 200,92 tone, a u istom razdoblju 2022. godine 132,14 tona ili 68,78 tona manje.

Grad Slavonski Brod je 1. prosinca 2022. uveo novi sustav odvajanja miješanog komunalnog otpada. Najveća novost ovog sustava je uvođenje žutih vrećica u koje se odlaže isključivo miješani komunalni otpad, odnosno otpad koji nije moguće odložiti u spremnike za papir, plastiku, biootpad i drugi korisni otpad koji se odlaže u reciklažno dvorište.

Dobri rezultati provedbe novog sustava odvajanja miješanog komunalnog otpada bili su vidljivi već na početku uvođenja žutih vrećica, a još su izraženiji u razdoblju od prosinca 2022. do kraja veljače 2023. godine. Naime, u tom je razdoblju proizvedeno ukupno 663,33 tone manje miješanog komunalnog otpada u odnosu na isto razdoblje prije godinu dana. Točnije, tijekom prosinca 2022. postignuto je smanjenje za 214,11 tona, u siječnju 234,28 tona, dok je u veljači ove godine prikupljeno 214,94 tona miješanog otpada manje.

„Navedeni rezultati potvrđuju cilj novog sustava odvajanja otpada, a to je smanjiti količinu proizvedenog miješanog otpada kako bi Grad Slavonski Brod prestao plaćati poticajnu naknadu te taj financijski iznos mogao usmjeriti prema drugim gradskim projektima. Usporedbe radi, Grad Slavonski Brod zbog prekomjerne količine miješanog komunalnog otpada u 2021. godini, morao je platiti poticajnu naknadu u iznosu od 31.287 eura“, ističu u Gradu Slavonskom Brodu.

Građani se mole da se pridržavaju novog sustava odlaganja miješanog komunalnog otpada te da osiguraju svoje kontejnere kako im treće osobe ne bi imale pristup.

„Svojim odgovornim ponašanjem svatko ponaosob može utjecati na smanjenje količine proizvedenog miješanog komunalnog otpada te se time ujedno odgovorno odnositi prema okolišu“, ističu u gradskoj upravi.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U samo tjedan dana u Slavonskom Brodu 68,78 tona manje odloženog miješanog komunalnog otpada

Grad Slavonski Brod je od 1. prosinca 2022. godine započeo s provedbom novog sustava odvajanja miješanog komunalnog otpada. Najveća novost ovog sustava je uvođenje žutih vrećica u koje se odlaže isključivo miješani komunalni otpad, odnosno samo onaj otpad koji nije moguće odložiti u spremnike za papir, plastiku, biootpad i drugi korisni otpad koji se odlaže u reciklažno dvorište.

Požar na deponiji otpada u blizini Slavonskog Broda

Sinoć je izbio požar na odlagalištu otpada Baćanska kod Davora. Kako javlja portal SBplus.hr, vatrogasci DVD-a iz Davora i Orubice satima su se borili s požarom, dimom i jakim naletima vjetra, no požar je ipak stavljen pod kontrolu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER