„Prilagodba klimatskim promjenama kroz izradu i implementaciju SECAP-a“

Budite predvodnici prilagodbe klimatskim promjenama u svojoj regiji!

Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) u suradnji sa Sporazumom gradonačelnika (Covenant of Mayors - CoM), organizira nacionalnu radionicu za jedinice lokane samouprave pod nazivom „Prilagodba klimatskim promjenama kroz izradu i implementaciju SECAP-a“.

Radionica „Prilagodba klimatskim promjenama kroz izradu i implementaciju SECAP-a“ održat će se u četvrtak 23. ožujka 2023. godine od 9 do 16 sati u Kući Europe u Zagrebu (Augusta Cesarca 4-6).

 

Koncept Akcijskog plana energetski i klimatski održivog razvitka (Sustainable Energy and Climate Action Plan – SECAP) razrađen je od strane inicijative Sporazum gradonačelnika (Covenant of Mayors). SECAP daje detaljni pregled potrošnje energije i emisije stakleničkih plinova te definira mjerljive aktivnosti i mjere za smanjenje emisija. Također, sadržava mjere za održivu prilagodbu klimatskim promjenama, orijentirajući se na lokalne rizike poput poplava ili toplinskih valova.

Jedinice lokalnih samouprava prve su na liniji obrane od klimatskih promjena, zbog čega trebaju biti primjer i pokretač u njihovoj prilagodbi. Izrađeni SECAP pritom predstavlja nužnost za prijavitelje koji žele koristiti ili osigurati prednost kod korištenja mnogih direktnih EU fondova.

Na radionici možete saznati više o SECAP-ima, mjerama prilagodbe klimatskim promjenama te postojećim dobrim praksama i financijskim modelima u Hrvatskoj.

Program radionice dostupan je ovdje, a svoje sudjelovanje možete osigurati registracijom putem sljedeće poveznice. Radionica će biti organizirana u hibridnom obliku kako bi što više predstavnika jedinica lokalnih samouprava moglo pratiti predavanja i panele. Sudionicima koji se odluče na online sudjelovanje, nekoliko dana prije održavanja radionice mailom će se dostaviti poveznica za uključivanje.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novi način prikupljanja i kompostiranja otpalog lišća u Limogesu

S ciljem poticanja razvoja urbane poljoprivrede, posebice povrtlarstva i voćarstva, dio javnih zelenih površina francuskog grada Limogesa prošle je godine namijenjen za sadnju povrća i voćaka. Odjel za zelene površine, okoliš i biološku raznolikost Grada Limogesa sada je počeo s provedbom novog načina prikupljanja i kompostiranja otpalog lišća.

Postanite grad „Dobre energije“!

Kroz poziv otvoren do 24. rujna, Zelena energetska zadruga hrvatskim gradovima nudi podršku u ostvarenju ciljeva energetske tranzicije

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER