Predavanje Vesne Janković u Sveučilišnoj knjižnici u Puli

Predavanje u sklopu projekta Zelena knjižnica organiziraju Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli

„Društvenim parkovima i voćnjacima protiv klimatskih promjena“ naslov je predavanja koje će u četvrtak 16. ožujka u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli održati sociologinja i aktivistica Vesna Janković.

„Jedan od učinkovitih načina borbe protiv klimatskih promjena je ozelenjavanje i to je strategija koju primjenjuje sve više europskih gradova. Društveni voćnjaci, šumski vrtovi i urbani povrtnjaci pronalaze mjesto u urbanom planiranju. Ne samo da rješenja utemeljena na prirodi (nature based solutions / NSB) pomažu gradovima u klimatskoj prilagodbi, nego istovremeno podižu kvalitetu života i omogućuju građanima da se aktivno uključe u očuvanje bioraznolikosti i spašavanje planeta Zemlje i pri tom uživaju“, navodi se u najavi predavanja „Društvenim parkovima i voćnjacima protiv klimatskih promjena“ koje će u četvrtak 16. ožujka u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli održati sociologinja i aktivistica Vesna Janković.

Na ovom predavanju moći ćete se upoznati s Inicijativom za javni voćnjak na Jarunu u Zagrebu te višestrukim dobrobitima urbanih društvenih voćnjaka.

Sociologinja i aktivistica Vesna Janković sudjelovala u pokretanju niza civilnih inicijativa: Svarun (1986.), Antiratna kampanja Hrvatske (1991.), Centar za žene žrtve rata (1993) i Autonomna tvornica kulture – Attack (1997.), Inicijativa za javni voćnjak na Jarunu (2021.), Ad hoc feministička antiratna koalicija (2023). Višegodišnja je glavna urednica ARKzina, magazina Antiratne kampanje te članica Hrvatskog sociološkog društva. Prevela je i uredila knjigu „Peace Pilgrim: život i djelovanje vlastitim riječima“ (2003.), suuredila knjige „Rat i ljudska prava“ (1993.), „Žene oblikuju ekonomiju i politiku“ (2002.), „Žene obnavljaju sjećanja/Women Recollecting Memories“ (dvojezično, englesko-hrvatsko izdanje) (2003.), „Antiratna kampanja 1991.–2011.: Neispričana povijest“ (2011.) te „Resisting the Evil: [Post-]Yugoslav Anti-War Contention“ (2012.) i prošireno domaće izdanje „Opiranje zlu: [Post]jugoslavenski antiratni angažman“ (2015.). Objavila je radove o kvalitativnoj metodologiji, cyberfeminizmu te ulozi informacijsko-komunikacijskih tehnologija u obrazovanju i aktivizmu.

VEZANE VIJESTI

Zagrebački parkovi – može(mo) li drukčije i bolje?

Konferencija „Parkovi za sve“ održat će se u organizaciji Hrvatske komore arhitekata i Inicijative za javni voćnjak na Jarunu, i to u petak 25. studenog u ORIS Kući arhitekture u Zagrebu. U sklopu konferencije održat će se i panel rasprava na temu „Može li (Zagreb) drugačije i bolje?“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER