Rijeka: Potpisan Sporazum o izgradnji novog Dječjeg vrtića Fiume

Novi dječji vrtić imat će pet odgojnih skupina, četiri s programom na talijanskom jeziku i jednu s programom na hrvatskom jeziku i ranim učenjem talijanskog jezika

U ponedjeljak je potpisan sporazum između Grada Rijeke, Zajednice Talijana Rijeka i Unione Italiana o izgradnji novog Dječjeg vrtića Fiume na Krnjevu, čime će se vrtićki kapaciteti riječkih dječjih vrtića povećati za više od 80 mjesta.

Sporazum su potpisali gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, predsjednik Unione Italiana Maurizio Tremul i predsjednica Zajednice Talijana Rijeka Melita Sciucca. Potpisivanju sporazuma prisustvovali su zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan, zamjenica konzula Republike Italije u Rijeci Patrizia Ruggiero, pročelnici nadležnih Odjela Grada Rijeke, predstavnici Dječjeg vrtića Rijeka, Zajednice Talijana Rijeka, Unione Italiana, Vijeća za talijansku nacionalnu manjinu za Grad Rijeku i drugi.

Ukupna vrijednost izgradnje i opremanja vrtića Fiume na Krnjevu procijenjena na 1.704.160,86 eura s PDV-om, pri čemu će Unione Italiana osigurati iznos od 796.336,86 eura, a Grad Rijeka preostali iznos do pune vrijednosti investicije.

„Uvažavajući potrebu za postojanjem ustanove za odgoj i obrazovanje djece predškolske dobi na talijanskom jeziku, odnosno djece pripadnika talijanske manjine na području grada Rijeke, Talijanska unija, Zajednica Talijana Rijeka i Grad Rijeka postigli su partnerski dogovor o gradnji novog vrtića – Dječjeg vrtića Fiume. Cilj ovog projekta kojim se potvrđuje dobra suradnja s institucijama talijanske nacionalne manjine u Rijeci je omogućiti djeci pripadnika talijanske nacionalne manjine njihovu vlastitu predškolsku ustanovu pored četiri osnovnoškolske i jedne srednjoškolske ustanove za talijansku manjinu koje djeluju na području našega grada. Izgradnjom i opremanjem novog vrtića Fiume, kapaciteti riječkih gradskih vrtića povećat će se za 84 mjesta.“ – istaknuo je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

  • Potpisivanje Sporazuma u prostoru Zajednice Talijana Rijeka (Circolo) / Foto: Grad Rijeka

Predsjednica Zajednice Talijana Rijeka Melita Sciucca je naglasila kako je ovo važan dan za djecu Rijeke, ali i za odgoj i školstvo, Zajednicu Talijana i zajednicu u cjelini.

„Izgradnja ovog vrtića obogatit će odgoj i školstvo u Rijeci, ali i odgoj i školstvo pripadnika nacionalnih manjina. Nadam se da se tu neće stati te da će se otvarati i nove vrtićke grupe, a još bolja kvaliteta će se postići i autonomnom direkcijom vrtića”, kazala je Melita Sciucca.

Predsjednik Unione Italiana Maurizio Tremul je zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli realizaciju ove ideje koja je pokrenuta još davne 2011. godine potpisom Pisma namjere. Tremul je posebno istaknuo ulogu Furia Radina potpredsjednika Hrvatskog sabora i zastupnika talijanske nacionalne manjine, te gradonačelnika Filipovića i njegovih suradnika.

Budući vrtić imat će pet odgojnih skupina, dvije jasličke i tri vrtićke, od čega četiri s programom na talijanskom jeziku te jednu s programom na hrvatskom jeziku i ranim učenjem talijanskog jezika.

Novi dječji vrtić Fiume gradit će se na lokaciji kontaktne zone starog naselja Zamet-Baredice i novog naselja Krnjevo, odnosno između Nove ceste i ulice Braće Monjac te Becićeve ulice na ukupnoj površini od oko 3500 m², dok će sam vrtić imati površinu od oko 1450 m2. Prema idejnom rješenju projektanta Marka Frankovića, vrtić će se graditi modularnim načinom kao prizemnica od drvene građe. Planirano trajanje radova na izgradnji i opremanju vrtića je godinu dana od početka radova koji će započeti nakon odabira izvođača.

Podsjetimo, program rada u skupinama djece pripadnika talijanske nacionalne manjine na području Grada Rijeke provodi se od 1967. godine, a danas je programom obuhvaćeno oko 130 djece raspoređenih u 7 skupina (1 jaslička i 6 vrtićkih) na šest lokacija u sastavu Dječjeg vrtića Rijeka.

Grad Rijeka je projekte izgradnje novog vrtića Krnjevo i dogradnju vrtića Galeb prijavio na javni poziv iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te osigurao maksimalni iznos bespovratnih sredstava. Za  izgradnju i opremanje Dječjeg vrtića na Krnjevu Gradu Rijeci su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 907.824,01 eura, a za nadogradnju vrtića Galeb u iznosu od 324.905,43 eura.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U Rijeci otvoren novi Dječji vrtić Baredice

U petak je svečano otvoren novi Dječji vrtić Baredice, sastavni dio Dječjeg vrtića Rijeka koji će pohađati dvadesetero djece jasličke dobi raspoređenih u dvije skupine.

U Rijeci postavljeno još pet višejezičnih ploča s povijesnim nazivima ulica i trgova

U sklopu projekta Europske prijestolnice kulture na još pet lokacija u središtu Rijeke postavljene su višejezične ploče s povijesnim nazivima ulica i trgova. Ploče su postavljene u ulicama Pod voltun, Marka Marulića i Šime Ljubića te na trgovima Riječke rezolucije i Grivica, a riječ je o projektu osmišljenom s ciljem isticanja bogate riječke povijesti i kulture.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER