U Francuskoj pretpremijerno prikazan film „Čuvari planeta“ („Les Gardiennes de la Planète“)

Oda životu na Zemlji

Pretpremijera dokumentarnog filma „Čuvari planeta“ („Les Gardiennes de la Planète“) održana je 25. siječnja u francuskom gradu Béziersu. Na projekciji filma prisustvovali su redatelj Jean-Albert Lièvre, narator filma Jean Dujardin i ostatak ekipe zaslužne za stvaranje ovog vizualno raskošnog i emotivnog filma koji se u francuskim kinima počinje prikazivati 22. veljače 2023.

Pretpremijeru filma „Čuvari planeta“ („Les Gardiennes de la Planète“) organizirala je međunarodna organizacija za zaštitu okoliša i podizanje svijesti o važnosti očuvanja oceana Project Rescue Ocean, a njen osnivač i predsjednik Benoit Schumann uputio je zahvalu ekipi i redatelju filma Jean-Albertu Lièvreu, producentima i distributeru filma Pan Distribution, kao i cijelom timu organizacije Project Rescue Ocean koji se potrudio da ovaj događaj bude što uspješniji. Posebna zahvala upućena je naratoru filma, poznatom francuskom glumcu te dobitniku Oscara i Zlatnog globusa Jeanu Dujardinu, zbog čije se popularnosti također očekuje uspješno prikazivanje filma u francuskim i svjetskim kinima.

Uoči prikazivanja filma u Béziersu, na plaži Valras u regiji Occitanie na jugu Francuske, održana je i akcija čišćenja u kojoj je pored cijele filmske ekipe sudjelovalo i pedesetak djece iz lokalnih osnovnih škola. Kako je istaknuo Jean Dujardin, tijekom dva sata trajanja akcije čišćenja prikupljeno je 102 kilograma otpada. Francuska filmska zvijezda inače podržava organizaciju Project Rescue Ocean i njene aktivnosti, kao i druge osobe iz svijeta poznatih i slavnih. Među njima su, primjerice, glumac i redatelj Guillaume Canet, novinarka, TV voditeljica i Miss Francuske za 2011. godinu Laury Thilleman, nogometaš Antoine Griezmann i Zaklada princa Alberta II. od Monaka.

U filmu se skupina muškaraca i žena bori za spašavanje grbavog kita nasukanog na udaljenoj obali, a gledateljima se otkriva nevjerojatna priča o ovim veličanstvenim stanovnicima svjetskih oceana, izuzetno važnima za očuvanje ekosustava našeg planeta. Riječ je o ambicioznom i vizualno raskošnom filmu koji se snimao diljem svijeta, a stajao je 2,5 milijuna eura. Njegova najveća vrijednost je u tome što će mnogima otkriti puno toga dosad nepoznatog o najvećim i velikim dijelom ugroženim životinjskim vrstama na Zemlji.

Film „Čuvari planeta“ omogućuje iznenađujuće osjetilno iskustvo zbog kojeg će većina gledatelja imati dojam da se nalaze u koži jednog od kita. Postizanje ovog dojma zahtijevalo je približavanje kitovima što je više moguće, što nije bilo nimalo jednostavno. Za to je bilo potrebno osigurati nekoliko uvjeta: lijepo vrijeme, dobru podvodnu vidljivost, puno strpljenja i fizičkog napora, ali i vremena za pronalaženje kitova. Redatelj Jean-Albert Lièvre inzistirao je i na što manjem ometanju kitova, kao i na maksimalnom smanjenju utjecaja snimanja na okoliš.

 

  • Plakat filma „Les Gardiennes de la Planète“ i redatelj Jean-Albert Lièvre © Anna-Katia Vincent

Može se reći da su o snimanju odlučivali kitovi, a filmska ekipa nije im se približavala ako su se kitovi od nje odmicali. Ako su ostajali u blizini, to je značilo da na neki način „prihvaćaju“ ljudsku prisutnost, a za povećanje šanse da se tako nešto dogodi filmska je ekipa morala biti što diskretnija.

Film je izazvao oduševljenje prvih 400 gledatelja prisutnih na pretpremijeri, a većinu je dirnula njegova emotivna poruka. „Čuvari planeta“ u francuska kina dolaze 22. veljače, a nadamo se da ćemo ga uskoro imati priliku gledati i u Hrvatskoj.

  • „Les Gardiennes de la Planète“ / Francuska, trajanje: 82 minute
  • Režija i scenarij: Jean-Albert Lièvre
  • Zvuk: Alexandre Hernandez
  • Fotografija: Nedjma Berner
  • Montaža: Cécile Husson
  • Produkcija: Bien Sur Productions, Collectif 64, WLP, JD Prod
  • Koprodukcija: Echo Studio, Wild Bunch International, Michel Merkt

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Od izvrsnih lovaca do domišljatih kradljivaca ribarskog ulova

Orke se smatraju jednom od najinteligentnijih životinjskih vrsta, a to potvrđuje i novo istraživanje koje je pokazalo kako sve veći broj jedinki subantarktičkih populacija ove vrste kitova usvaja novo ponašanje koje im pruža nove mogućnosti hranjenja.

Francuska „Afera stoljeća“ postala pobjeda stoljeća!

Francuska država mora sanirati posljedice svog klimatskog nečinjenja, izvijestili su iz kampanje za klimatsku pravdu „L'Affaire du siècle“ (Afera stoljeća). Ovom sudskom presudom zaštita klime stavlja se u središte političkih rasprava i očekuje se kako će bitno utjecati na ishod predstojećih francuskih predsjedničkih izbora u 2022. godini.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER