Zbog nedovoljnog recikliranja u austrijskim kućanstvima skrivene vrijedne sirovine

Pripadnici generacije Z su majstori gomilanja, dok su austrijski baby boomeri stručnjaci za zbrinjavanje otpada

Prodajte, donirajte, odložite ili reciklirajte! Austrijske tvrtke za gospodarenje otpadom pozivaju stanovništvo na veliko čišćenje. Nedavno istraživanje VOEB-a pokazuje da 80 posto Austrijanaca čuva odjeću, mobitele, dječje igračke ili kućanske aparate iako im više nisu potrebni. Kružno gospodarstvo tako gubi vrijedne sirovine.

Tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana često mnoge predmete u kućanstvu zamjenjujemo novima. Ali što se događa s predmetima koje više ne koristimo?

U reprezentativnom istraživanju „Vrijedne sirovine - blago u austrijskim kućanstvima“ koje je naručilo Udruženje austrijskih tvrtki za gospodarenje otpadom (Verband Österreichischer Entsorgungsbetriebe - VOEB), 90 posto ispitanika potvrdilo je da je važno oravilno odvojiti, zbrinuti i potom reciklirati sve predmete koji više nisu potrebni. To im je važno zbog osiguranja više prostora u kućanstvu (47 %), zbog poticanja kružnog gospodarstva (45 %) ili zbog doprinosa zaštiti okoliša (38 %) i uštedi energije (36 %). Međutim, u praksi samo 20 % Austrijanaca dosljedno odlaže predmete koji im više nisu potrebni, dok četvero od deset ispitanika kod kuće gomila mobitele koji im više ne trebaju.

„Predmeti kao što su stari mobilni telefoni sadrže vrijedne otpadne materijale koje bismo mogli oporabiti recikliranjem“, objašnjava Gabriele Jüly, predsjednica VOEB-a. „Oni se potom vraćaju u gospodarski ciklus kao sekundarne sirovine i čine važan resurs za proizvodnju novih proizvoda.“

Stoga VOEB poziva sve Austrijance da predmete koji više nisu potrebni odnesu u reciklažna dvorišta ili odgovarajuće sabirne centre za rabljeni materijal.

Baby boomeri bolje recikliraju

Istraživanje pokazuje da pripadnici generacije Z imaju tendenciju gomilanja i to znatno više od baby boomera. I dok se samo 12 posto mlađih zapravo rješava svega što im više nije potrebno, to prakticira čak dvostruko više starijih ispitanika (24 %). Milenijalci uglavnom zadržavaju elektroničke uređaje kao što su prijenosna računala ili dodaci za računala (36 %), računalne igrice (29 %) i igraće konzole (26 %), dok se baby boomeri rado opraštaju od tekstila kao što su posteljina ili stolnjaci (32 % u odnosu na 20 % mlađe osobe).

Svaki drugi Austrijanac kod kuće ima nekorišteni pametni telefon

Bilo tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana ili nakon izlaska nove verzije - pametni telefoni se često mijenjaju, ali rijetko odlažu. Međutim, mobiteli sadrže vrijedne materijale kao što su srebro, platina, bakar, paladij, tantal i druge rijetke sirovine. Recikliranjem pametnih telefona omogućuje se zadržavanje 80 posto njihove materijalne vrijednosti. Ohrabrujuće je da svaki drugi ispitanik daruje stare mobitele putem akcija prikupljanja. Gotovo 38 posto čuva još ispravne pametne telefone za hitne slučajeve, a 20 posto zaboravlja pokvarene ili stare mobitele u ladici.

  • Gabriele Jüly, predsjednica Udruženja austrijskih tvrtki za gospodarenje otpadom (VOEB) ©  Monihart / VOEB

VOEB istraživanje pokazuje jaz između namjere i ponašanja u recikliranju

U jazu namjera-ponašanje, ljudi djeluju suprotno svom stavu. Na primjer, istraživanje jasno pokazuje da je recikliranje važno, s čime se slaže devet od deset Austrijanaca. No, samo 20 posto redovito zbrinjava stare stvari, podržavajući tako pravu kružnu ekonomiju.

„Takozvani 'Attitude Behavior Gap' opisuje činjenicu da nije uvijek lako živjeti u skladu s vlastitim idealima. Oni koji se mogu motivirati na to trebaju jednostavno iskoristiti početak godine kao priliku za rastanak sa starim stvarima. Bez obzira da li ih darujete, prodajete, odlažete ili dodatno zaradite. To bi definitivno bila dobra novogodišnja odluka.“ - objašnjava Jüly.

Stari električni uređaji i opasnost od požara

Prema istraživanju, kada se stari proizvodi recikliraju, to se radi iz različitih razloga. Oni mogu biti osobne prirode (više prostora, osjećaj oslobođenosti), imati financijsku pozadinu (ušteda energije) ili učiniti nešto dobro za okoliš (očuvati resurse). Za mnoga kućanstva, međutim, pitanje sigurnosti nije beznačajno, jer oni koji gomilaju proizvode s ugrađenim litijevim baterijama doslovno žive u opasnosti od požara. Kada su izložene trenju stare litijeve baterije mogu eksplodirati i izazvati požar.

Pametni telefoni ne smiju završiti u otpadu

Pet posto ispitanih milenijalaca reklo je da odlaže stare mobilne telefone u otpad.

„Ovo je jednostavno zastrašujuće i ne samo da predstavlja opasnost za kućanstvo, već i za tvrtke za gospodarenje otpadom jer može doći do trenja tijekom transporta ili procesa i operacija recikliranja, što može izazvati opasne eksplozije i požare“, upozorava Jüly. „Bilo da je riječ o igračkama, prijenosnim računalima ili pametnim telefonima, svi uređaji s litijevim baterijama smiju se odlagati samo u trgovinama ili u centrima za prikupljanje otpada.“

S.F. / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Količina EE otpada u stalnom porastu

VEZANE VIJESTI

Količina EE otpada u stalnom porastu

Dana 14. listopada obilježava se 5. Međunarodni dan EE otpada u organizaciji WEEE Foruma, Međunarodnog udruženja organizacija za odgovornost proizvođača EE otpada. Ovogodišnji fokus je na poticanju recikliranja sitnog EE otpada, i to pod sloganom „Recikliraj sve, koliko god malo bilo!“ („Recycle it all, no matter how small!“).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER