EE otpad: U Njemačkoj 2022. prikupljeno sto tisuća tona manje u odnosu na prethodnu godinu

Njemačka već petu godinu zaredom nije uspjela ispuniti zakonski propisanu stopu prikupljanja EE otpada od 65 posto

U Njemačkoj se prikupljaju sve manje količine starih električnih i elektroničkih uređaja, i to unatoč činjenici da se količina prodanih novih uređaja udvostručila u zadnjih deset godina.

Najnoviji podaci Saveznog ureda za statistiku (Destatis - Statistisches Bundesamt) pokazuju da je 2022. sakupljeno nevjerojatnih 100 000 tona manje EE otpada nego prethodne godine, izvijestila je njemačka udruga za zaštitu okoliša i potrošača Deutsche Umwelthilfe.

„Ako govorimo o očuvanju i zaštiti resursa i okoliša, ovo je katastrofa. Osim vrijednih sirovina, ovi uređaji sadrže teške metale, usporivače gorenja i plastifikatore, s kojima se mora pravilno postupati. Međutim, sa šokantno niskih 32 posto, Njemačka već petu godinu zaredom nije uspjela ispuniti zakonski propisanu stopu prikupljanja EE otpada od 65 posto. Stopa ponovne upotrebe među svim prikupljenim uređajima je samo 1,7 posto.“ – priopćili su iz udruge Deutsche Umwelthilfe.

U udruzi ističu kako se ovo rasipanje resursa mora zastaviti, a proizvođači moraju pružiti bolje informacije o postojećim opcijama povrata starih proizvoda. Osim toga, potrošačima je potrebno olakšati vraćanje starih uređaja trgovcima, a moraju se uvesti i obvezujuće stope za njihovu ponovnu upotrebu, zaključuju u udruzi.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zbog nedovoljnog recikliranja u austrijskim kućanstvima skrivene vrijedne sirovine

Prodajte, donirajte, odložite ili reciklirajte! Austrijske tvrtke za gospodarenje otpadom pozivaju stanovništvo na veliko čišćenje. Nedavno istraživanje VOEB-a pokazuje da 80 posto Austrijanaca čuva odjeću, mobitele, dječje igračke ili kućanske aparate iako im više nisu potrebni. Kružno gospodarstvo tako gubi vrijedne sirovine.

Količina EE otpada u stalnom porastu

Dana 14. listopada obilježava se 5. Međunarodni dan EE otpada u organizaciji WEEE Foruma, Međunarodnog udruženja organizacija za odgovornost proizvođača EE otpada. Ovogodišnji fokus je na poticanju recikliranja sitnog EE otpada, i to pod sloganom „Recikliraj sve, koliko god malo bilo!“ („Recycle it all, no matter how small!“).

Ovogodišnji Međunarodni dan EE otpada ukazuje na problem „nevidljivog“ elektroničkog otpada

Dana 14. listopada obilježava se 6. Međunarodni dan EE otpada u organizaciji WEEE Foruma, Međunarodnog udruženja organizacija za odgovornost proizvođača EE otpada. Ovogodišnji fokus je na naglašavanju problema „nevidljivog“ EE otpada, odnosno elektroničkih predmeta koji se često ne prepoznaju i ne recikliraju unutar odgovarajućeg toka otpada. Stoga zapamtite, možete reciklirati sve s utikačem, baterijom ili kabelom!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER