Količina EE otpada u stalnom porastu

Recikliranjem ovog vrlo vrijednog otpada mogu se ostvariti velike uštede, ali i zarade

Dana 14. listopada obilježava se 5. Međunarodni dan EE otpada u organizaciji WEEE Foruma, Međunarodnog udruženja organizacija za odgovornost proizvođača EE otpada. Ovogodišnji fokus je na poticanju recikliranja sitnog EE otpada, i to pod sloganom „Recikliraj sve, koliko god malo bilo!“ („Recycle it all, no matter how small!“).

Od 16 milijardi mobilnih telefona koliko ih je trenutno u upotrebi diljem svijeta, očekuje se da će oko 5,3 milijarde njih ove godine postati otpad! Naslagani jedan na drugi uz prosječnu debljinu od 9 mm mogli bi doseći visinu od čak 50.000 km – 120 puta više od udaljenosti Međunarodne svemirske postaje ili jednu osminu udaljenosti Zemlje od Mjeseca!

 

Prema procjenama UN-a, 2019. godine u svijetu je proizvedeno preko 22 milijuna tona sitnog EE otpada, odnosno 40 % od oko 57 milijuna tona ukupnog EE otpada koji nastaje u svijetu. Ako se količina ovih malih predmeta nastavi povećavati istom stopom kao i ukupni EE otpad (oko tri posto godišnje), do 2030. će se godišnje proizvoditi čak 29 milijuna tona EE otpada. Porazno je što se reciklira svega 17,4 % ukupne količine tog otpada.

Zbog svoje veličine, predmeti kao što su električne četkice za zube, mobilni telefoni, ali i tosteri i sušila za kosu, često završavaju u spremnicima za miješani komunalni otpad te se potom odlažu na odlagališta ili spaljuju. To naravno znači da se time gube važne sirovine kao što su i neki plemeniti metali poput zlata, srebra i paladija. Procjenjuje se da u Europi u spremnicima za miješani komunalni otpad godišnje završi i do 1,4 kg EE otpada po stanovniku.

Izvor: WEEE Forum

Tek nedavno su stranke Baselske konvencije o nadzoru prekograničnog prometa opasnim otpadom i njegova odlaganja pristale na tzv. „Švicarsko-ganske amandmane“, uspostavljajući ne samo nove definicije opasnog i neopasnog EE otpada, već i zabranjujući te dvije kategorije iz trgovine ili barem zahtijevajući obavijest od strane zemlje izvoznice i suglasnost zemlje uvoznice prije izvoza.

Recikliranje EE otpada ima ogroman ekonomski potencijal te se procjenjuje kako 82,6 % nerecikliranog EE otpada u svijetu ima vrijednost od 47 milijardi dolara. Određeni visokovrijedni dijelovi raznih malih kućanskih uređaja mogu se prodati ako se razvrstaju prije usitnjavanja. Željezni i obojeni metali također imaju vrlo veliku vrijednost i na tržištu mogu postići visoku cijenu.

Izvor: WEEE Forum

Međutim, iako vrijedne, mnoge vrste EE otpada sadrže opasne tvari kao što su olovo, živa ili per- i polifluoralkilne tvari (PFAS). Pri njihovom zbrinjavanju mora se voditi posebna briga kako bi se izbjegla šteta za ljude i okoliš.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ovogodišnji Međunarodni dan EE otpada ukazuje na problem „nevidljivog“ elektroničkog otpada

Dana 14. listopada obilježava se 6. Međunarodni dan EE otpada u organizaciji WEEE Foruma, Međunarodnog udruženja organizacija za odgovornost proizvođača EE otpada. Ovogodišnji fokus je na naglašavanju problema „nevidljivog“ EE otpada, odnosno elektroničkih predmeta koji se često ne prepoznaju i ne recikliraju unutar odgovarajućeg toka otpada. Stoga zapamtite, možete reciklirati sve s utikačem, baterijom ili kabelom!

Veliki uspjeh ljubljanske akcije „Donesi male aparate“

U akciji „Donesi male aparate“ („Prinesi male aparate“) od 1. do 21. listopada u Ljubljani je prikupljeno 26.192 kg malih kućanskih aparata, od čega je 4.145 kg bilo ispravno. Akciju je organizirao Grad Ljubljana u suradnji s tvrtkom ZEOS.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER