Naši susjedi Slovenci znaju kako produljiti životni vijek kućanskih uređaja i smanjiti količinu otpada

Još jedan primjer dobre prakse iz Slovenije i Ljubljane - Europske zelene prijestolnice za 2016. godinu i prve europske Zero Waste prijestolnice

Grad Ljubljana u suradnji s tvrtkom ZEOS od 1. do 21. listopada 2022. organizira akciju „Donesi male aparate“ kojom se prikupljaju ispravni i neispravni mali kućanski uređaji i računala. Glavni cilj ove akcije je podizanje svijesti stanovništva o važnosti održivog gospodarenja otpadom.

Kako navode u slovenskoj tvrtki ZEOS d.o.o., istraživanja pokazuju da najmanje dva posto prikupljenog EE otpada čine još uvijek ispravni mali kućanski uređaji, čijom se ponovnom uporabom produljuje njihov vijek trajanja i smanjuje količina otpada. Riječ je o tvrtki koja se bavi prikupljanjem EE otpada te potiče popravak, ponovnu upotrebu i dijeljenje kućanskih uređaja, a u tu svrhu u reciklažnim dvorištima i sabiralištima diljem Slovenije postavlja kutke za njihovu ponovnu upotrebu.

Trenutno se godišnje u Sloveniji odvojeno prikupi više od 15.000 tona EE otpada, a samo u tvrtki ZEOS d.o.o. prošle je godine prikupljeno nešto više od 10.000 tona EE otpada. Stoga se akcijom „Donesi male aparate“ želi podići svijest o važnosti odvajanja malih kućanskih uređaja jer velik dio njih još uvijek završava u miješanom komunalnom otpadu ili u krivom spremniku za odvojeno prikupljanje otpada. U tom slučaju se ne recikliraju pa se time zauvijek gube njihovi vrijedni dijelovi. Također, akcijom se želi utjecati na promjenu životnih navika građana kada se radi o uređajima koji su još uvijek ispravni i mogli bi ih koristiti novi vlasnici. Akcijom se skreće pozornost na važnost ponovne uporabe, popravka i dijeljenja kućanskih uređaja, a građani potiču na odgovornije rukovanje i njihovo zbrinjavanje.

Diljem Slovenije uređena su već 64 sabirališta u kojima građani mogu predati svoje kućanske uređaje koje više ne koriste, a njihove lokacije mogu se pronaći na online karti tvrtke ZEOS. Osim toga, pomoću karte se mogu pronaći i uređaji koji su spremni za ponovno korištenje i čekaju nove vlasnike.

U sabiralištima se prikupljaju ispravni kućanski uređaji koji su prikladni za ponovnu upotrebu, i to bijela tehnika - perilice rublja, hladnjaci, pećnice i mali kućanski aparati,  radio prijemnici, zvučnici, LCD televizori i monitori, svjetiljke, računalna oprema te kućni i vrtni alati.

  • Kutak za ponovnu uporabu malih kućanskih uređaja / Foto: Arhiv MOL

Dvije takve lokacije dogovorene su u suradnji s javnim poduzećem Voka Snaga, najvećom tvrtkom za gospodarenje otpadom u Sloveniji, i Centrom ponovne uporabe Ljubljana. Ukoliko imaju kućanske uređaje koje više ne koriste, a koji su još uvijek ispravni, građani Ljubljane mogu ih donijeti u Centar ponovne uporabe u Povšetovoj 4 (od utorka do subote od 9 do 16 sati) i u sabiralište na adresi Povšetova 2 (od utorka do subote od 11 do 18 sati). Svi prikupljeni ispravni kućanski uređaji najprije se pregledavaju i provjeravaju, a potom se predaju ljubljanskom Centru za ponovnu uporabu, gdje će moći pronaći nove vlasnike.

Centar ponovne uporabe u Povšetovoj 4 sastoji se od trgovine, prostorije za čišćenje uređaja i radionice u kojoj su zaposleni električari i stolari. Od osnivanja 2013. godine, broj raznih artikala prodanih po pristupačnim cijenama povećao se s 50 na 200 dnevno!

Ljubljansko poduzeće Voka Snaga potiče recikliranje, odvojeno prikupljanje otpada i ponovnu uporabu. Ovom ponudom želi osvijestiti građane i tvrtke da stvari koje im više ne trebaju ne moraju nužno završiti u otpadu, već mogu poslužiti drugima, čime se ujedno smanjuje i količina otpada u besprijekorno čistom i urednom glavnom gradu Slovenije.

„Svaka aktivnost koja doprinosi podizanju kvalitete života u Ljubljani je novi kamenčić u mozaiku naše Zero waste strategije koju smo kao prva europska Zero Waste prijestolnica usvojili prije nego što smo postali Europska zelena prijestolnica 2016. godine. Tu svakako ubrajamo i našu novu strategiju kružnog gospodarstva, čime potvrđujemo našu predanost očuvanju okoliša i podržavamo dobre inicijative okolišnih organizacija i udruga." – izjavio je zamjenik gradonačelnika Ljubljane Dejan Crnek.

U sklopu ove hvalevrijedne akcije naših susjeda, sve građane koji donesu barem jedan uređaj očekuju nagrade, a u njoj sudjeluje i 27 ljubljanskih osnovnih škola koje se natječu za održavanje tri koncerta popularnog slovenskog glazbenika Challea Sallea. Svi prikupljeni kućanski uređaji će zahvaljujući ovoj akciji dobiti novu namjenu i vlasnika. Tako će se ispravna stara računala donirati socijalno ugroženim obiteljima i pojedincima, dok će se preostali ispravni uređaji prikupljeni u akciji isporučiti u Ljubljanski centar ponovne uporabe, gdje će se pregledati i namijeniti za ponovnu upotrebu i dijeljenje. Sve prikupljeni neispravni mali kućanski aparati proslijedit će se raznim organizacijama koje će se pobrinuti za njihovu pravilnu obradu i popravak.

Akcija se odvija u sklopu Life projekta „Spodbujamo e-krožno“ pod sloganom „Še sem uporaben“ (Još sam koristan), financiran od Ministarstva za okoliš i prostor Republike Slovenije i Europske komisije, kao i obilježavanja 5. Međunarodnog dana EE otpada (14. listopada 2022.) u organizaciji WEEE foruma pod ovogodišnjim sloganom „Recikliraj sve, bez obzira koliko je malo!“ (na slovenskom: „Vse e-odpadke recikliraj, na velikost se ne oziraj!“), s obzirom na ovogodišnji fokus na poticanje recikliranja sitnog EE otpada.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Veliki uspjeh ljubljanske akcije „Donesi male aparate“

U akciji „Donesi male aparate“ („Prinesi male aparate“) od 1. do 21. listopada u Ljubljani je prikupljeno 26.192 kg malih kućanskih aparata, od čega je 4.145 kg bilo ispravno. Akciju je organizirao Grad Ljubljana u suradnji s tvrtkom ZEOS.

Količina EE otpada u stalnom porastu

Dana 14. listopada obilježava se 5. Međunarodni dan EE otpada u organizaciji WEEE Foruma, Međunarodnog udruženja organizacija za odgovornost proizvođača EE otpada. Ovogodišnji fokus je na poticanju recikliranja sitnog EE otpada, i to pod sloganom „Recikliraj sve, koliko god malo bilo!“ („Recycle it all, no matter how small!“).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER