U Ljubljani se na Dan planeta Zemlje razmjenju odjeća, knjige i mali kućanski uređaji

U Gradu Ljubljani svjesni su važnosti kružnog gospodarstva, zbog čega provode brojne projekte i aktivnosti kojima se građani potiču na popravak i ponovnu upotrebu proizvoda

Na Dan planeta Zemlje, na samom kraju kampanje „Za ljepšu Ljubljanu“, na ljubljanskoj tržnici Moste održava se razmjena odjeće, modnih dodataka, knjiga i malih kućanskih uređaja pod nazivom „Trajno je bajno“.

Svake godine u Ljubljani se od Svjetskog dana voda (22. ožujka) do Dana planeta Zemlje (22. travnja) provodi kampanja „Za ljepšu Ljubljanu“. U sklopu ovogodišnje kampanje ponovno je pripremljen cijeli niz aktivnosti kojima se zajedno s građanima i udrugama nastoji osigurati da Ljubljana i dalje bude čist, zelen i uređen grad.

 

Ljubljančanke i Ljubljančani su pozvani da tijekom današnjeg događanja donesu svoju dobro očuvanu proljetno-ljetnu odjeću, modne dodatke, knjige i male kućanske uređaje koje žele razmjeniti sa svojim sugrađanima. Razmjena pod nazivom „Trajno je bajno“ održava se na tržnici Moste, a u sklopu ovog događanja građani će moći obaviti i besplatnu dijagnostiku pokvarenih i starih kućanskih uređaja. Tijekom događanja Knjižnici REČI Moste ponovno provodi akciju poticanja čitanja te građane poziva ​​na upis i posudbu, ali i darivanje knjiga.

Događaj „Trajno je bajno“ održava se u suradnji s Mladinskom postajom Moste - centrom za mlade koji pruža siguran i kreativan prostor za neformalno učenje, Knjižnicom Reči Moste, Odjelom za mlade Grada Ljubljane, komunalnom tvrtkom Ljubljanska parkinska i tržnice, Uredom za mlade Republike Slovenije i tvrtkom ZEOS  u sklopu njihovog Life projekta „Spodbujamo e-krožno“. Ovim projektom podiže se svijest o važnosti kružnog gospodarstva, izgradnje odgovarajuće infrastrukture za odvojeno prikupljanje otpada i poticanja zakonskih prijedloga za održivo gospodarenje otpadom. Projektom se također potiče prikupljanje malih kućanskih uređaja koji su još uvijek ispravni te ih, nakon eventualnih popravaka, mogu ponovno koristiti novi vlasnici.

Produžite vijek svog kućanskog uređaja - servisirajte ga!

Tijekom mjeseca travnja tvrtka ZEOS također provodi akciju „Produžite vijek trajanja aparata – servisirajte ga!“ („Podaljšaj lajf svojemu aparatu – servirisaj!“) kojom se potiče popravljanje proizvoda i produljenje životnog vijeka kućanskih aparata kao temeljnih elemenata kružnog gospodarstva. U sklopu kampanje građani se pozivaju da do 26. travnja 2023. svoje stare i pokvarene kućanske uređaje odnesu u najbliži servis kako bi se uređaji besplatno pregledali te popravili na zahtjev vlasnika.

Svi građani koji u servis donesu kućanske uređaje na pregled i/ili popravak tijekom trajanja ove akcije sudjeluju u nagradnoj igri u kojoj mogu dobiti dva kupona u vrijednosti od 50 eura za pregled i popravak u istom servisu. U Ljubljani se tako do 26. travnja besplatna dijagnostika velikih i malih kućanskih uređaja može obaviti u servisu JURCO. Građani Ljubljane se u sklopu poticanja servisiranja kućanskih uređaja mogu informirati i putem Facebook grupe Kamo s tipkovnicama? (Kam s tastarim?), koja trenutačno broji preko 1 200 aktivnih članova koji razmjenjuju mišljenja te dijele savjete i upute za servisiranje ili produljenje vijeka trajanja kućanskih uređaja.

 

  • Ljubljana © Ekovjesnik

Podsjetimo, u sklopu ovogodišnje kampanje „Za ljepšu Ljubljanu“ ponovno je pripremljen cijeli niz aktivnosti kojima se zajedno s građanima i udrugama nastoji osigurati da Ljubljana i dalje bude čist, zelen i uređen grad. Na raznim lokacijama u Ljubljani i njenoj okolici održane su brojne akcije čišćenja koje su organizirali Grad Ljubljana, kvartovska udruženja i turistička društva, kao i druge skupine i pojedinci kojima je stalo do očuvanog okoliša. S ciljem isticanja važnosti lokalne proizvodnje hrane, za građane su organizirane i brojne besplatne radionice na kojima su mogli naučiti sve što je potrebno za samodostatnost u proizvodnji hrane.

U suradnji s JP Voka Snaga osmišljeno je i desetak poruka kojima se u gradskim četvrtima želi potaknuti briga za očuvanje čistog i zdravog okoliša, a njihovo osmišljavanje pokrenuto je na inicijativu građana, upravitelja i predstavnika stanara višestambenih zgrada. Riječ je o porukama kojima se želi utjecati na rješavanje problema s kojima se komunalne tvrtke i građani svakodnevno susreću na području gradskih četvrti, od nepravilno odloženog otpada, preko nepropisno parkiranih vozila, motocikala i bicikala, psećeg izmeta na zelenim površinama do poticanja odvajanja otpada. Glavni cilj ove inicijative je upozoravati na potrebu izbjegavanja nepoželjnih radnji i iskorjenjivanja loših navika te ujedno poticati brigu za očuvanje okoliša.

  • © Mestna občina Ljubljana

Dana 20. travnja na središnjoj ljubljanskoj tržnici postavljen je „Vrečkomat“ na kojem su besplatno dostupne biorazgradive vrećice koje građani mogu koristiti umjesto plastičnih vrećica. Osim subotnje akcije „Trajno je bajno“, uoči Dana planeta Zemlje organizirano je nekoliko razmjena odjeće, a neke će se održati i u nedjelju.

  • Ljubljanski Kongresni trg © Ekovjesnik

Na Dan planeta Zemlje u Ljubljani se organizira i akcija čišćenja rijeke Ljubljanice, planirana je sadnja dodatnih mladih stabala, a proljetna akcija „Za ljepšu Ljubljanu“ zaključit će se tradicionalnim kulturno-zabavnim programom na prelijepom Šustarskom mostu (Čevljarski most). U znak zahvalnosti za sudjelovanje u kampanji i brigu o čistom okolišu, prolaznici će dobiti biljke i sjemenke cvijeća koje nose poruku „Čovječe, ne bacaj smeće. Bacaj sjemenke cvijeća“.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Berlinska robna kuća NochMall postavlja nove standarde u održivoj kupovini

NochMall je prva robna kuća rabljene robe u Berlinu, ali i puno više od toga. Ovdje se na više od 2 000 četvornih metara ne prodaju samo namještaj, odjeća, kućanski uređaji i razne potrepštine za kućanstvo, igračke, knjige i još mnogo toga – čak oko 30 000 artikala koji čekaju drugi život u novom domu, već se organiziraju brojne radionice, a Berlinčani educiraju o kružnom gospodarstvu i sprječavanju nastanka otpada.

Veliki uspjeh ljubljanske akcije „Donesi male aparate“

U akciji „Donesi male aparate“ („Prinesi male aparate“) od 1. do 21. listopada u Ljubljani je prikupljeno 26.192 kg malih kućanskih aparata, od čega je 4.145 kg bilo ispravno. Akciju je organizirao Grad Ljubljana u suradnji s tvrtkom ZEOS.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER