Popravak umjesto bacanja: Austrija pokreće kampanju za popravak proizvoda!

Popravak je jeftiniji od kupovine novih proizvoda, a njime štitimo klimu i okoliš te jačamo gospodarstvo

Nakon uspješnog provođenja inicijative Wiener Reparaturbon kojom se od rujna 2020. građan(k)e Beča nastoji potaknuti da popravljaju kućanske uređaje umjesto da ih bacaju i kupuju nove, model vaučera za popravke sad se uvodi i na nacionalnoj razini.

Nacionalna kampanja za poticanje popravka Reparaturbonus predstavlja važan iskorak kojim se nastoji spriječiti i smanjiti nastajanje otpada te promicati popravak proizvoda umjesto njihovog bacanja i kupovine novih. Vrijeme je za odbacivanje duboko ukorijenjene kulture bacanja i poticanje održivijeg korištenja vrijednih resursa, čime se također jača regionalno gospodarstvo i omogućuje otvaranje novih radnih mjesta.

„Svatko tko popravlja svoje stare kućanske uređaje daje važan doprinos zaštiti klime i okoliša te štedi naše vrijedne resurse. Zato počinjemo s dijeljenjem bonusa za popravak u cijeloj Austriji, a od utorka 26. travnja svi građani mogu zatražiti vaučer za popravak putem mrežne stranice www.repairbonus.at. Popravak će se nagrađivati iznosom koji pokriva 50 posto troškova popravka, i to najviše do 200 eura“, izjavila je savezna ministrica za zaštitu klime, okoliš, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju Leonore Gewessler.

Provedba nacionalne kampanje Reparaturbonus je nakon pažljive pripreme potvrđena početkom ožujka 2022. godine, a u tu svrhu su do kraja 2023. osigurana sredstva u visini od 60 milijuna eura iz instrumenta Next Generation EU koja osigurava Europska unija. Ukupno raspoloživa sredstva do 2026. iznose 130 milijuna eura.

Građani s prebivalištem u Austriji tako će se od 26. travnja moći prijaviti za korištenje bonusa za procjenu troškova i/ili za popravak detaljno navedenih električnih i elektroničkih uređaja te iskoristiti ga u servisima koji se za partnerstvo u kampanji mogu prijaviti putem sljedećeg online obrasca.

Financiranje popravka odnosi se na gotovo sve električne i elektroničke uređaje koji se uobičajeno koriste u kućanstvima, primjerice, aparati za kavu, kuhala za vodu, perilice rublja, svjetiljke, sušila za kosu, televizori, glazbene linije, pametni telefon, prijenosna računala, e-bicikli, tlakomjeri, bušilice, visokotlačni čistači…

Podsjetimo, kako bi spriječila stvaranje otpada i time doprinijela očuvanju okoliša, austrijska metropola je u rujnu 2020. godine prvi put uvela vaučere za popravke pod nazivom Wiener Reparaturbon. Od početka inicijative, 21. rujna 2020., građanke i građani Beča preuzeli su na tisuće vaučera, popravljeno je čak 35.417 raznih uređaja, a emisija ugljikovog dioksida smanjena je za oko 850 tona. Građani Beča vaučere za popravke mogu zatražiti putem posebne internetske stranice te uz njih umanjiti iznos popravka za 50 %, odnosno najviše do stotinu eura. Vaučeri vrijede za gotovo sve vrste popravaka, bez obzira na to radi li se o kućanskim aparatima, elektroničkim uređajima, sportskim spravama ili pak namještaju i odjeći, a mogu se iskoristiti u servisima koji su uključeni u Bečku mrežu servisa za popravke (Reparaturnetzwerk Wien).

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Popravak je jeftiniji od kupovine novih proizvoda

U slučaju oštećenja ili kvara razni uređaji poput tostera, usisivača ili perilica rublja i posuđa često završe u otpadu, iako se mnogi od njih daju popraviti te se još dugo mogu koristiti. Popravkom proizvoda umjesto kupnjom novih štedimo resurse, a time i okoliš!

Beč daje građanima vaučere za popravke

U slučaju oštećenja ili kvara razni uređaji poput tostera, usisivača ili perilica rublja i posuđa često završe u otpadu iako se mnogi od njih daju popraviti te se još dugo mogu koristiti. Popravkom proizvoda umjesto kupnjom novih štedimo resurse, a time i okoliš!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER