Bečka mreža servisa za popravke sada nudi i pomoć DIY partnera

DIY partneri bečke mreže Reparaturnetzwerk Wien od sada pružaju podršku pri popravcima, održavanju i prepravkama raznih proizvoda

Bečanke i Bečani od sada mogu sami popravljati razne proizvode za kućanstvo u suradnji s „Do it yourself“ (DIY) partnerima bečke mreže servisa za popravke.

Bečka mreža servisa za popravke (Reparaturnetzwerk Wien) ima za cilj osigurati što duže korištenje proizvoda čime se, osim produljenja vijeka trajanja proizvoda, ostvaruju uštede, izbjegava stvaranje otpada i štiti okoliš. Popravak proizvoda je svakako jeftiniji od kupovine novih proizvoda, a bečka mreža servisa za popravke omogućuje dulje korištenje mobilnih telefona i raznih kućanskih uređaja, kao i bicikala, odjeće, namještaja, kožnih torbi i cijelog niza drugih proizvoda koje svakodnevno koristimo.

Od osnivanja bečke mreže servisa za popravke 1999. godine, u umreženim servisima obavljeno je preko stotinu tisuća popravaka. U mrežu su na početku bila uključena svega 23 servisa, a njihov je broj u stalnom porastu te danas broji više od stotinu.

Novost u mreži servisa za popravke je suradnja s „Do it yourself“ (DIY) partnerima koji građanima Beča pomažu da sami popravljaju razne proizvode za kućanstvo: od oštrenja noževa, preko učvršćivanja klimavih noga stolica i stolova do prepravaka starih odjevnih predmeta. Ove aktivnosti od sada su moguće uz pomoć strpljivih DIY stručnjaka i provode se u Repair Café prostorima i na radionicama na kojima se građanima Beča osiguravaju alati i stručni savjeti. Trenutačno s mrežom servisa za popravke surađuje više od deset DIY partnera koji građanima svih dobnih skupina pružaju podršku u popravcima, održavanju i prepravkama raznih predmeta.

„Uradi sam“ kultura je sve važnija

„Ovaj način rada svakoj osobi, odrasloj ili djetetu, donosi malo neovisnosti i čini ih nevjerojatno ponosnima zato što su samostalno popravili neki proizvod. Istovremeno, ova aktivnost predstavlja važan doprinos kružnom gospodarstvu. Deloitteova studija iz 2018. godine provedena diljem Europe pokazuje da u slučaju elektroničkih uređaja udio samostalnih i nekomercijalnih popravaka iznosi nevjerojatnih 27 do 59 posto svih popravaka“, objašnjava Markus Piringer, voditelj mreže servisa za popravke.

DIY partneri u mreži servisa za popravke nude širok raspon ponuda. Jedna od mogućnosti je popravak pokvarenih proizvoda u ugodnoj atmosferi Repair Caféa, uz stručno vodstvo servisera. Otvorene radionice građanima također pružaju prostor, alate i savjete, a svi sudionici na njima mogu svladati određene „uradi sam“ vještine.

„Uradi sam“ ne predstavlja konkurenciju komercijalnim servisima

Prema studiji njemačke Savezne agencije za okoliš (UBA), ne postoji konkurencija između komercijalnih servisa i građanskih inicijativa za popravke. Naime, veća je vjerojatnost da će vrjednije i veće proizvode popravljati ovlašteni serviseri, dok se jeftiniji i manji uređaji mogu popraviti u jednom od Repair Caféa ili na radionicama za popravke. Također, ako troškovi popravka premašuju spremnost plaćanja potrošača, traži se neka druga mogućnost koja uključuje i samostalne popravke.

U svakom slučaju, „uradi sam“ popravak proizvoda ne smanjuje promet komercijalnih servisa radionice. Naprotiv, pokazalo se kako razne građanske inicijative potrošače dodatno potiču na održive odabire i promicanje kulture ponovne upotrebe te popravak proizvoda, kao i da ih upućuju na komercijalne servise ako su popravci zahtjevniji i ne mogu se izvršiti samostalno ili uz pomoć DIY stručnjaka.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Popravak je jeftiniji od kupovine novih proizvoda

U slučaju oštećenja ili kvara razni uređaji poput tostera, usisivača ili perilica rublja i posuđa često završe u otpadu, iako se mnogi od njih daju popraviti te se još dugo mogu koristiti. Popravkom proizvoda umjesto kupnjom novih štedimo resurse, a time i okoliš!

Veliki uspjeh ljubljanske akcije „Donesi male aparate“

U akciji „Donesi male aparate“ („Prinesi male aparate“) od 1. do 21. listopada u Ljubljani je prikupljeno 26.192 kg malih kućanskih aparata, od čega je 4.145 kg bilo ispravno. Akciju je organizirao Grad Ljubljana u suradnji s tvrtkom ZEOS.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER