Popravak je jeftiniji od kupovine novih proizvoda

U Beču je od 2. studenog ponovno moguće koristiti vaučere za popravke čime se ostvaruju velike uštede

U slučaju oštećenja ili kvara razni uređaji poput tostera, usisivača ili perilica rublja i posuđa često završe u otpadu, iako se mnogi od njih daju popraviti te se još dugo mogu koristiti. Popravkom proizvoda umjesto kupnjom novih štedimo resurse, a time i okoliš!

Kako bi spriječila stvaranje dodatnog otpada i time doprinijela očuvanju okoliša, austrijska metropola je krajem rujna prošle godine prvi put uvela vaučere za popravke pod nazivom Wiener Reparaturbon. Od početka inicijative, 21. rujna 2020., građanke i građani Beča preuzeli su na tisuće vaučera, popravljeno je čak 26.000 raznih uređaja, emisija ugljikovog dioksida smanjena je za oko 620 tona, a količina otpada za 280 tona! 

Vaučeri se od 2. studenog 2021. ponovno mogu zatražiti putem posebne internetske stranice te se uz njih umanjuje iznos popravka za 50 %, odnosno za najviše 100 eura. Vaučeri također pokrivaju troškove procjene kvara u visini do 45 eura, čak i ako se ispostavi da se nešto ne isplati popravljati.

Uspješni popravci - od mobitela do namještaja!

Vaučeri vrijede za gotovo sve vrste popravaka, bez obzira na to radi li se o kućanskim aparatima, elektroničkim uređajima, sportskoj opremi ili pak namještaju i odjeći, a mogu se iskoristiti isključivo u servisima koji su uključeni u Bečku mrežu servisa za popravke (Reparaturnetzwerk Wien), a koji sudjeluju u ovoj inicijativi.

Neispravni su predmeti uspješno popravljeni u više od 90 posto slučajeva čime im je produžen životni vijek. Najveći broj popravaka odnosi se na elektroničke uređaje (62 posto), od čega više od polovice čine mobiteli i tableti. No, popravljeno je i preko 2.500 bicikala i oko 3.400 komada odjeće, obuće i kožne galanterije. Preostali popravci odnose se na glazbene instrumente, noževe, kosilice, kao i namještaj, satove i još puno toga.

„Ne morate baciti predmete koji su vas dugo dobro služili i koji su vam dragi. Mi vam omogućujemo da ih popravite u našim partnerskim tvrtkama i servisima koji su uključeni u Bečku mrežu servisa za popravke. Bečki vaučer za popravak rezultat je naše posvećenosti pružanju dodatnih vrijednosti u našem gradu. Popravkom uređaja i raznih predmeta jačamo gradsko i regionalno gospodarstvo, podržavamo mala i srednja poduzeća, osiguravamo radna mjesta i promičemo svijest o načinu života kojim štedimo resurse.“ – kazao je bečki gradonačelnik Michael Ludwig.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Berlinska robna kuća NochMall postavlja nove standarde u održivoj kupovini

NochMall je prva robna kuća rabljene robe u Berlinu, ali i puno više od toga. Ovdje se na više od 2 000 četvornih metara ne prodaju samo namještaj, odjeća, kućanski uređaji i razne potrepštine za kućanstvo, igračke, knjige i još mnogo toga – čak oko 30 000 artikala koji čekaju drugi život u novom domu, već se organiziraju brojne radionice, a Berlinčani educiraju o kružnom gospodarstvu i sprječavanju nastanka otpada.

Beč daje građanima vaučere za popravke

U slučaju oštećenja ili kvara razni uređaji poput tostera, usisivača ili perilica rublja i posuđa često završe u otpadu iako se mnogi od njih daju popraviti te se još dugo mogu koristiti. Popravkom proizvoda umjesto kupnjom novih štedimo resurse, a time i okoliš!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER