Velik interes za vaučere za popravke u Beču

Glavni grad Austrije je od 21. rujna započeo sa sufinanciranjem popravaka kućanskih i drugih uređaja s iznosom do 100 eura

Od početka inicijative preuzeto je više od 10.000 vaučera i popravljeno 5.400 raznih uređaja, a emisija ugljikovog dioksida smanjena je za oko 130 tona

U rujnu ove godine u austrijskoj je prijestolnici pokrenuta zanimljiva inicijativa kojom se nastoji spriječiti stvaranje dodatnog otpada i doprinijeti očuvanju okoliša. Grad Beč tada je uveo takozvane vaučere za popravke koje građani mogu zatražiti putem posebne internetske stranice te uz njih umanjiti iznos popravka za 50 %, odnosno za do najviše 100 eura. Vaučeri također pokrivaju troškove procjene kvara u visini od 45 eura, čak i ako se ispostavi da se nešto ne isplati popravljati.

  • Majstori Bečke mreže servisa za popravke dolaze i na kućnu adresu © 2020 Peninsula Appliance Service

Inicijativa je nadmašila sva očekivanja. Dosad je s internetske stranice preuzeto više od 10.000 vaučera, a popravljeno je 5.400 uređaja, kazao je Jürgen Czernohorszky, član bečkog poglavarstva za okoliš. Time je emisija ugljikovog dioksida smanjena za oko 130 tona. Osim toga, na ovaj se način pruža potpora servisima koji su također pogođeni trenutnom krizom. Brojni servisi zabilježili su značajan porast novih mušterija, dodali su iz Grada Beča.

Vaučeri vrijede za gotovo sve vrste popravaka, a mogu se iskoristiti do kraja godine isključivo u servisima koji su uključeni u Bečku mrežu servisa za popravke (Reparaturnetzwerk Wien), a koji sudjeluju u ovoj inicijativi. Bečani su vaučere dosad najčešće koristili za popravke električnih i elektroničkih uređaja kao što su mobiteli i tableti. No zahvaljujući ovoj inicijativi i brojni bicikli, satovi, odjevni predmeti i komadi namještaja dobili su drugu priliku.

Inicijativa će trajati tri godine, a bečka gradska uprava zbog velikog interesa namjerava postupno proširiti ponudu.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Beč daje građanima vaučere za popravke

U slučaju oštećenja ili kvara razni uređaji poput tostera, usisivača ili perilica rublja i posuđa često završe u otpadu iako se mnogi od njih daju popraviti te se još dugo mogu koristiti. Popravkom proizvoda umjesto kupnjom novih štedimo resurse, a time i okoliš!

Borzan: Spriječiti kvarenje uređaja odmah po isteku jamstva

Jesu li uređaji proizvedeni da se pokvare odmah nakon isteka jamstva te kako povećati trajnost uređaja koje kupujemo i zaštiti potrošače? Pitanja su to kojima će se u Europskom parlamentu baviti hrvatska europarlamentarka i potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER