Velik interes za vaučere za popravke u Beču

Glavni grad Austrije je od 21. rujna započeo sa sufinanciranjem popravaka kućanskih i drugih uređaja s iznosom do 100 eura

Od početka inicijative preuzeto je više od 10.000 vaučera i popravljeno 5.400 raznih uređaja, a emisija ugljikovog dioksida smanjena je za oko 130 tona

U rujnu ove godine u austrijskoj je prijestolnici pokrenuta zanimljiva inicijativa kojom se nastoji spriječiti stvaranje dodatnog otpada i doprinijeti očuvanju okoliša. Grad Beč tada je uveo takozvane vaučere za popravke koje građani mogu zatražiti putem posebne internetske stranice te uz njih umanjiti iznos popravka za 50 %, odnosno za do najviše 100 eura. Vaučeri također pokrivaju troškove procjene kvara u visini od 45 eura, čak i ako se ispostavi da se nešto ne isplati popravljati.

  • Majstori Bečke mreže servisa za popravke dolaze i na kućnu adresu © 2020 Peninsula Appliance Service

Inicijativa je nadmašila sva očekivanja. Dosad je s internetske stranice preuzeto više od 10.000 vaučera, a popravljeno je 5.400 uređaja, kazao je Jürgen Czernohorszky, član bečkog poglavarstva za okoliš. Time je emisija ugljikovog dioksida smanjena za oko 130 tona. Osim toga, na ovaj se način pruža potpora servisima koji su također pogođeni trenutnom krizom. Brojni servisi zabilježili su značajan porast novih mušterija, dodali su iz Grada Beča.

Vaučeri vrijede za gotovo sve vrste popravaka, a mogu se iskoristiti do kraja godine isključivo u servisima koji su uključeni u Bečku mrežu servisa za popravke (Reparaturnetzwerk Wien), a koji sudjeluju u ovoj inicijativi. Bečani su vaučere dosad najčešće koristili za popravke električnih i elektroničkih uređaja kao što su mobiteli i tableti. No zahvaljujući ovoj inicijativi i brojni bicikli, satovi, odjevni predmeti i komadi namještaja dobili su drugu priliku.

Inicijativa će trajati tri godine, a bečka gradska uprava zbog velikog interesa namjerava postupno proširiti ponudu.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Beč daje građanima vaučere za popravke

U slučaju oštećenja ili kvara razni uređaji poput tostera, usisivača ili perilica rublja i posuđa često završe u otpadu iako se mnogi od njih daju popraviti te se još dugo mogu koristiti. Popravkom proizvoda umjesto kupnjom novih štedimo resurse, a time i okoliš!

Popravak je jeftiniji od kupovine novih proizvoda

U slučaju oštećenja ili kvara razni uređaji poput tostera, usisivača ili perilica rublja i posuđa često završe u otpadu, iako se mnogi od njih daju popraviti te se još dugo mogu koristiti. Popravkom proizvoda umjesto kupnjom novih štedimo resurse, a time i okoliš!

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER