Ovogodišnji Međunarodni dan EE otpada ukazuje na problem „nevidljivog“ elektroničkog otpada

Možete reciklirati sve s utikačem, baterijom ili kabelom! Recikliranjem ovog vrlo vrijednog otpada mogu se ostvariti velike uštede, ali i zarade!

Dana 14. listopada obilježava se 6. Međunarodni dan EE otpada u organizaciji WEEE Foruma, Međunarodnog udruženja organizacija za odgovornost proizvođača EE otpada. Ovogodišnji fokus je na naglašavanju problema „nevidljivog“ EE otpada, odnosno elektroničkih predmeta koji se često ne prepoznaju i ne recikliraju unutar odgovarajućeg toka otpada. Stoga zapamtite, možete reciklirati sve s utikačem, baterijom ili kabelom!

Prema procjenama UN-a, 2023. godine u svijetu će se proizvesti čak osam kilograma EE otpada po osobi, što znači da će se baciti ukupno 61,3 milijuna tona ove vrste otpada koji sadrži mješavinu štetnih tvari i dragocjenih materijala. Međutim, na globalnoj razini samo će 17,4 posto EE otpada biti evidentirano kao pravilno prikupljeno, obrađeno i reciklirano. Preostalih 50,6 milijuna tona završit će na odlagalištima ili će se spaliti, jednim dijelom nepravilno tretiranog otpada ilegalno će se trgovati ili će se jednostavno gomilati u kućanstvima. Čak i u Europi, koja je predvodnik u recikliranju EE otpada, samo 54 % ove vrste otpada službeno se prijavljuje kao prikupljeno i reciklirano, a nedostatak javne svijesti sprječava razvoj kružnog gospodarstva za električnu i elektroničku opremu, ističu u WEEE Forumu.

Međunarodni dan EE otpada obilježava se 14. listopada s ciljem isticanja sve većeg problema EE otpada i promicanja njegovog odgovornog gospodarenja. Njegovo ovogodišnje izdanje odvija se pod sloganom „Možete reciklirati sve s utikačem, baterijom ili kabelom!“ i to s ciljem naglašavanja problema nevidljivog EE otpada, odnosno elektroničkih predmeta koji se često ne prepoznaju i ne recikliraju pravilno unutar odgovarajućeg toka otpada. Naime, elektronički otpad najčešće se povezuje s odbačenim napravama i uređajima, dok značajna količina ove vrste otpada i dalje ostaje skrivena.

Što je „nevidljivi“ elektronički otpad?

Riječ je o otpadu koji prolazi nezapaženo zbog svoje prirode ili izgleda, zbog čega potrošači zanemaruju njegov potencijal recikliranja. Kako je današnji način života sve više orijentiran na tehnologiju, mnogi proizvodi prisutni na tržištu imaju električne ili elektroničke komponente. To znači da bi na kraju svog životnog vijeka, kada se više ne mogu ponovno koristiti ili popraviti, trebali biti dio toka recikliranja elektronike.

Neki od ovih predmeta su u velikoj mjeri prisutni u gotovo svim kućanstvima, a to su razne igračke, e-cigarete, električni alati, detektori dima, pametni kućni uređaji, e-bicikli i e-romobili ili jednostavno kabeli.

U čemu je problem s „nevidljivim“ elektroničkim otpadom?

Prema studiji Instituta Ujedinjenih naroda za obuku i istraživanje (UNITAR) i WEEE Foruma provedenoj 2022. godine u šest zemalja (Velika Britanija, Italija, Portugal, Rumunjska, Slovenija i Nizozemska), od 74 prosječna elektronička proizvoda u kućanstvu se gomila njih 13. Devet ih se ne koristi, ali i dalje rade, a četiri su pokvarena i neupotrebljiva. Mala potrošačka elektronika i dodaci – primjerice, slušalice i daljinski upravljači, često se ne prepoznaju kao elektronički predmeti i nalaze se na vrhu popisa nagomilanih proizvoda. Ako ti uređaji ostanu u ladicama i spremištima, vrijedni resursi koje sadrže ne mogu ponovno ući u ciklus proizvodnje te se time gube.

Zbog nepropisnog zbrinjavanja „nevidljivih“ elektroničkih uređaja i njihovih komponenti, ova vrsta otpada često završi na odlagalištima ili u spalionicama. Poznato je da EE otpad sadrži različite opasne tvari kao što su olovo, živa, kadmij i usporivači plamena koji mogu dospjeti u tlo i vodu te onečistiti cijele ekosustave, čime predstavljaju prijetnju za ljudsko zdravlje.

Međutim, ovi uređaji također sadrže vrijedne resurse, uključujući plemenite metale poput zlata, srebra i bakra, kao i rijetke i strateške elemente koji se također nazivaju kritičnim sirovinama, a koji su ključni za zelenu tranziciju i proizvodnju novih elektroničkih uređaja. Kada se EE otpad nepravilno reciklira, ovi vrijedni materijali završavaju na otpadu. To je potrebno spriječiti jer rudarstvo i vađenje novih resursa s ciljem zadovoljavanja rasta potražnje za novim proizvodima doprinosi iscrpljivanju ograničenih resursa i utječe na značajne štete u okolišu.

S.F. | Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Količina EE otpada u stalnom porastu

VEZANE VIJESTI

Količina EE otpada u stalnom porastu

Dana 14. listopada obilježava se 5. Međunarodni dan EE otpada u organizaciji WEEE Foruma, Međunarodnog udruženja organizacija za odgovornost proizvođača EE otpada. Ovogodišnji fokus je na poticanju recikliranja sitnog EE otpada, i to pod sloganom „Recikliraj sve, koliko god malo bilo!“ („Recycle it all, no matter how small!“).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER