Zajedno do očuvanja, poboljšanja i održivog upravljanja kulturnom i prirodnom baštinom u području Vezuva

Suradnjom Arheološkog parka Pompeji, Nacionalnog parka Vezuv, Grada Boscorealea i Zaklade C.I.V.E.S. do društvenog i gospodarskog rasta cijelog područja

Dana 28. prosinca 2022. potpisan je memorandum o razumijevanju između Arheološkog parka Pompeji, Nacionalnog parka Vezuv, Grada Boscorealea i Zaklade C.I.V.E.S. s ciljem poticanja zajedničkih aktivnosti u području očuvanja, poboljšanja i održivog upravljanja arheološkim nalazištima, muzejima i prirodnom baštinom u širem području Vezuva.

Sporazumom će se nastojati poboljšati pružanje turističkih usluga na ovom području, a potpisnici su se obvezali definirati i provoditi integrirane oblike suradnje u smislu informiranja, širenja i unaprjeđenja međusobnih aktivnosti i inicijativa, usmjerenih na poboljšanje valorizacije te upravljanje kulturnom i prirodnom baštinom u širem području Vezuva. Osim toga, ovim se sporazumom nastoji postići povezivanje muzejskih institucija, primjerice, Muzeja Nacionalnog parka Vezuv te arheološkog nalazišta Villa Regina i Muzeja Antiquarium u Boscorealeu.

Suradnjom će se provoditi zajednički projekti očuvanja, unapređenja i održivog upravljanja i povezivanja zaštićenih arheoloških područja i muzejskih lokaliteta Boscorealea u cjelovit sustav, s ciljem razvoja dodatnih sadržaja i poboljšanja turističkih usluga koje se nude na ovom području, ali i stvaranja turističkog centra izvrsnosti.

Pompeji na siječanjskom suncu © Silvia Vacca / Parco Archeologico di Pompei

„Jako sam sretan zbog potpisivanja ovog sporazuma koji predstavlja izvrstan primjer suradnje institucija koje imaju zajedničke ciljeve. Ovo je važan korak prema sve većoj sinergiji institucija dvaju najvažnijih turističkih središta Kampanije, Pompeja i Vezuva“, naglasio je Agostino Casillo, izvanredni povjerenik Uprave NP Vezuv.

Muzej Nacionalnog parka Vezuv sa sjedištem u Boscorealeu otvoren je u lipnju 2021. godine, a u samo godinu i pol dana djelovanja već ga je posjetilo oko 10 tisuća posjetitelja. Sastoji se od muzejske zgrade s multimedijalnim centrom te zatvorenog i otvorenog gledališta za 350 posjetitelja, u kojima se prezentiraju prirodna i kulturna baština te život na ovom području prije katastrofalne erupcije Vezuva 79. godine.

>>> Pročitajte još >>> Travnate površine Arheološkog parka Pompeji odnedavno održava stado ovaca

Ravnatelj Arheološkog parka Pompeji Gabriel Zuchtriegel © Silvia Vacca / Parco Archeologico di Pompei

„Pompeji i ostala arheološka nalazišta u području Vezuva dio su jedinstvene povijesti i jedinstvenog krajolika koji uključuje neodvojiva povijesna, arheološka i prirodna svjedočanstva. Ovom suradnjom želimo ispričati i unaprijediti upravo taj važan odnos čovjeka i okoliša, a kako bismo u tome uspjeli potrebna nam je koordinirana akcija svih subjekata. Ovaj sporazum predstavlja korak naprijed u tom smjeru i važan je za razvoj cijelog područja.“ – izjavio je ravnatelj Arheološkog parka Pompeji Gabriel Zuchtriegel.

„Očuvanje i zaštita te poboljšanje i promicanje naše kulturne i prirodne baštine glavni su put za društveni i gospodarski rast cijelog područja koji će nam omogućiti kvalitetna suradnja naših najvažnijih institucija“, istaknuo je gradonačelnik Boscorealea Antonio Diplomatico.

Vinogradi u području Arheološkog parka Pompeji obnovljeni su još 1980-ih godina, posebno u njegovom istočnom dijelu uz amfiteatar, kao i na lokaciji Villa Regina u Boscorealeu. © Ekovjesnik

Podsjetimo, u skladu s novim načelima Arheološkog parka Pompeji, održivo upravljanje prirodnom baštinom smatra se posebno važnim za zaštitu od ubrzane urbanizacije u ovom zaštićenom arheološkom području te predstavlja temeljni element krajobraznog oblikovanja i planiranja. Iniciranjem i provedbom raznih projekata nastoji se očuvati bioraznolikost i osigurati razvoj ekološke proizvodnje koja se smatra važnim pokretačem budućeg razvoja cijelog područja.

U posljednje vrijeme pokrenuti su brojni kvalitetno osmišljeni projekti kojima se potiče razvoj ekološke poljoprivrede. Od uzgoja vinove loze i vlastite proizvodnje vina, preko razvoja maslinarstva i proizvodnje ulja, do programa pošumljavanja i projekata socijalne poljoprivrede kojima se djeci i mladima s teškoćama u razvoju želi omogućiti stjecanje radnih navika u zajedničkom projektu sa socijalnom zadrugom Il Tulipano iz Napulja. Naposljetku, u vrtu kuće Casa di Pansa prošle je godine otvoren i rasadnik pompejske flore koji reproducira vrste i esencije prema povijesnim arheološkim referencama, a tu je i novi projekt eko pašnjaka kao dio šireg projekta novoosnovane poljoprivredne tvrtke Azienda Agricola Pompei.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Travnate površine Arheološkog parka Pompeji odnedavno održava stado ovaca

Arheološki park Pompeji svoju budućnost vidi u razvoju ekološke poljoprivrede, a u tome je svoju važnu ulogu dobilo i stado od 150 ovaca. Zadaća ovih prirodnih „kosilica“ je održavanje zelenih površina u golemom dijelu Parka u kojem se još ne provode arheološka iskopavanja.

Pompeji: Novootkriveni prizor mrtve prirode ipak ne prikazuje 2000 godina staru pizzu

Iako se čini da novootkriveni prizor mrtve prirode na zidu pompejske kuće u regiji IX prikazuje jedno od najpopularnijih jela suvremenog svijeta, arheolozi Arheološkog parka Pompeji objašnjavaju kako očito nije riječ o 2000 godina staroj pizzi. Uostalom, na oslikanom jelu nedostaju neki od glavnih sastojaka pizze, a to su rajčice i mozzarella.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER