Završena UN-ova konferencija o bioraznolikosti COP15

Postignut je globalni dogovor o preokretu gubitka prirode do 2030., ali su potrebni hitni koraci i sredstva za postizanje rezultata

Iako dvije godine kasnije nego što je planirano, a zbog kašnjenja prouzrokovanih pandemijom COVID-19, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF pozdravlja usvajanje Sporazuma Kunming-Montreal, kojim se svijet obvezuje na zaustavljanje i poništavanje gubitka biološke raznolikosti do 2030. – globalni cilj koji je pohvaljen kao ekvivalent klimatskom 1,5 °C.

Cilj sporazuma, koji je usvojilo 196 zemalja potpisnica UN-ove Konvencije o biološkoj raznolikosti, jest očuvanje najmanje 30 % kopna, slatke vode i oceana na globalnoj razini, poštujući prava autohtonih naroda i lokalnih zajednica i priznajući doprinose autohtonih i tradicionalnih područja u odnosu na grupni cilj.

Međutim, WWF upozorava da bi cilj sporazuma o preokretu gubitka bio raznolikosti do 2030. mogao biti potkopan ako se na nacionalnom nivou ne riješi slaba retorika u kritičnim područjima kao što su zaštita netaknutih ekosustava i rješavanje neodržive proizvodnje i potrošnje.

„Konačno na međunarodnom nivou imamo hvalevrijedan pomak! Ovaj sporazum će u velikoj mjeri pokrenuti ostvarivanje ranije zadatih planova o očuvanju biljnog i životinjskog svijeta na planetu. Sada se trebamo ozbiljno prihvatiti posla na nacionalnom nivou i uvesti načela iz sporazuma u zakonodavstvo naše zemlje. Tako ćemo pokazati nedvosmislenu odluku da očuvamo zdravu prirodu i zdravlje svih nas,“ kaže izvršna direktorica WWF Adrije Nataša Kalauz.

Jedno od najspornijih pitanja u pregovorima bio je financijski paket za podršku naporima za očuvanje na globalnom nivou, a naročito u zemljama u razvoju.

WWF stoga pohvaljuje posvećenost vlada da ukinu subvencije štetne za prirodu te predanost znatnom i progresivnom povećanju financijskih sredstava iz svih izvora do 2030., mobilizirajući najmanje 200 milijardi USD godišnje. To predstavlja otprilike udvostručenje u odnosu na početnu vrijednost iz 2020. Veliko postignuće također je obveza da se u ove svrhe osigura 20 milijardi USD u međunarodnim financijskim tokovima do 2025. i 30 milijardi do 2030.

„Brine činjenica da se nije dovoljno precizirala financijska podrška nerazvijenim i zemljama u razvoju. Tu se nismo značajno odmakli od zaključaka usvojenih na nedavno održanom COP27 u Egiptu. Potrebno je uložiti veliko znanje i ogromna sredstva da bi se makar zaustavio gubitak prirode i živjelo u skladu s njom. Znanje imamo, a sigurna sam da će poslije ovog COP15, vlade svih zemalja popustiti pod pritiskom i brzo pronaći rješenje za konkretnu financijsku podršku,“ dodaje Kaluz.

Prvi korak je da zemlje ispune Sporazum Kunming-Montreal. Zemlje moraju ažurirati nacionalne strategije biološke raznolikosti i akcijske planove kako bi ih uskladili s globalnim ciljem preokreta gubitka bioraznolikosti do 2030. godine.

„Pogled je usmjeren i prema EU-u. Već sutra, na sastanku ministara zaštite okoliša EU-a, države članice moraju djelovati u skladu s duhom Montreala i izraziti svoju nedvosmislenu podršku prijedlogu Komisije da se do 2030. obnovi najmanje 20 % kopna i najmanje 20 % morskih područja EU-a“, zaključuje Kalauz.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

WWF: Budućnost prirode je pod ozbiljnim upitnikom, a prilika da je osiguramo još postoji!

Svijet je više nego ikada do sada suočen s ubrzanim gubitkom bioraznolikosti i rastućom nesigurnošću kada je hrana u pitanju. Uoči UN-ove konferencije o bioraznolikosti COP15, koja se održava od 7. do 19. prosinca u Montrealu (Kanada), WWF poziva svjetske čelnike da osiguraju ambiciozan globalni sporazum koji će omogućiti budućnost za prirodu i za sve nas.

WWF: Prirodu moramo hitno očuvati kako bi bila tu za nas

Dok se obilježava Međunarodni dan biološke raznolikosti, što u Hrvatskoj kolidira i s Danom zaštite prirode, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF upozorava na dramatičan pad bioraznolikosti u svijetu.

Ujedinjeni narodi usvojili Sporazum o svjetskim morima

Ujedinjeni narodi danas su u New Yorku usvojili povijesni Sporazum o svjetskim morima s ciljem osiguravanja očuvanja i održivog korištenja morske biološke raznolikosti u područjima izvan nacionalne jurisdikcije koja pokrivaju više od dvije trećine oceana.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER