WWF: Prirodu moramo hitno očuvati kako bi bila tu za nas

Prije više od deset godina, populacije vrsta bile su smanjene za 30 % u odnosu na 1970. Danas pričamo o 69 %!

Dok se obilježava Međunarodni dan biološke raznolikosti, što u Hrvatskoj kolidira i s Danom zaštite prirode, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF upozorava na dramatičan pad bioraznolikosti u svijetu.

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibnja Međunarodnim danom bioraznolikosti (International Day for Biological Diversity - IDB) s ciljem poboljšanja razumijevanja i jačanja svijesti o pitanjima bioraznolikosti kao globalnoj vrijednosti od neprocjenjivog značaja za sadašnje i buduće generacije. Istog se dana obilježava i usvajanje Konvencije o biološkoj raznolikosti, potpisane na Konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u lipnju 1992. u Rio de Janeiru, kao jednog od najvažnijih međunarodnih propisa u području zaštite prirode, čiji je cilj očuvanje bioraznolikosti, održivo korištenje njenih komponenti te pravedna raspodjela dobrobiti koje proizlaze iz korištenja genetskih izvora.

 

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana biološke raznolikosti je Od sporazuma do djelovanja: Obnovimo biološku raznolikost“ („From Agreement to Action: Build Back Biodiversity“). Kako se navodi u priopćenju Tajništva Konvencije o biološkoj raznolikosti (Convention on Biological Diversity – CBD), ovom se temom želi pružiti potpora Globalnom okviru za bioraznolikost iz Kunminga i Montreala (Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework), usvojenom 19. prosinca 2022. na UN-ovoj Konferenciji o biološkoj raznolikosti (COP15) u Montrealu. Sporazum obvezuje na zaustavljanje i poništavanje gubitka biološke raznolikosti do 2030. godine, a njegov cilj je očuvanje najmanje 30 % kopna, slatke vode i oceana na globalnoj razini, poštujući prava autohtonih naroda i lokalnih zajednica te priznajući doprinose autohtonih i tradicionalnih područja u odnosu na grupni cilj. Zemlje potpisnice moraju ažurirati nacionalne strategije biološke raznolikosti i akcijske planove kako bi ih uskladili s globalnim ciljem preokreta gubitka bioraznolikosti do 2030. godine.

 

Prema WWF-ovom posljednjem Izvještaju o stanju planeta, populacije divljih vrsta u prosjeku su manje za 69 % od 1970. godine, a posebno se ističu populacije slatkovodnih vrsta koje su smanjene za 83 %!

„Sada kada imamo globalni sporazum, potrebna je hitna akcija! Ne smijemo dozvoliti da se ponovi situacija s pariškim klimatskim dogovorom, koji je godinama čekao na provedbu. Znanost je jasna, stanje prirode ozbiljno je narušeno, a donositelji odluka zaštitu prirode čim prije moraju uvrstiti u prioritetne teme“, ističe Petra Boić Petrač, direktorica komunikacija u WWF Adriji.

Bioraznolikost je mreža života na zemlji. Čak 80 % ljudi koji žive u ruralnim područjima u zemljama u razvoju oslanja se na tradicionalne biljne lijekove za osnovnu zdravstvenu skrb. Više od 70 % prirodnih površina prenamijenjeno je u obradive površine. Bacanjem čak 40 % hrane na globalnoj razini, uzalud smo uništili tu bioraznolikost.

„Gubitak bioraznolikosti velika je prijetnja za sve nas. Tu treba posebno istaknuti i poslovni sektor koji snosi poveći dio krivnje i vrijeme je da se uključe u zaustavljanje uništavanja biološke raznolikosti. Zajedno s vladama, oni bi trebali osigurati sredstva koja će osigurati provedbu Globalnog sporazuma i život u skladu s prirodom. WWF nudi ekspertizu i alate da pomogne korporacijama, ali nam iznad svega, uz odlučnost, trebaju i konkretne mjere“, dodaje Boić Petrač.

Podsjetimo, prije nešto više od deset godina WWF-ov Izveštaj o stanju planeta pokazivao je da su populacije vrsta smanjene za oko 30 % u odnosu na 1970. godinu. Danas govorimo o čak 69 %! Ubrzani tehnološki i industrijski razvoj, ali prije svega nebriga vlada, kompanija pa i svakoga od nas pojedinačno dovela nas je do vrlo zabrinjavajuće situacije i zato se moramo posvetiti prirodi da bi i ona bila tu za nas.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zašto su u dva zadarska parka namjerno ostavljene nepokošene površine?

Javna ustanova Natura Jadera i komunalna tvrtka Nasadi d.o.o. Zadar provode aktivnost „Neka parkovi zazuje“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti oprašivača. U Perivoju Vladimira Nazora i Perivoju Vrulje namjerno su ostavljene manje nepokošene površine čime je osigurana cvatnja divljeg cvijeća potrebnog za prehranu raznolikih „zujalica“, vrijednih oprašivača.

Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj (22. svibnja 2022.)

Bioraznolikost je temelj izgradnje bolje i sigurnije budućnosti, a njeno očuvanje ključno je za nekoliko izazova održivog razvoja: od rješenja temeljenih na prirodi koja nam pomažu pri ublažavanju klimatskih promjena i zaštite klime, preko rješavanja zdravstvenih problema do omogućavanja sigurnosti hrane i vode te održivih sredstava za život.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER