Oaza bioraznolikosti u središtu Vječnog Grada

Arheološki park Kolosej - mjesto gdje je povijest postala temelj očuvanja bioraznolikosti

U samom središtu Vječnog Grada, na području Arheološkog parka Kolosej, nalazi se prava oaza bioraznolikosti koja građanima osigurava čistiji zrak i omogućuje uštedu vode, a arheolozi i istraživači zajedno rade na očuvanju okoliša, bioraznolikosti i krajobraza na održiv način.

Užurbane ulice središta glavnog talijanskog grada udaljene su svega nekoliko metara zračne linije od Arheološkog parka Kolosej (Parco archeologico del Colosseo) čije je područje svakog dana ispunjeno tisućama posjetitelja iz cijelog svijeta. Iako se većina posjetitelja uglavnom odlučuje za obilazak Flavijevog amfiteatra i Foruma, nešto zahtjevniji ljubitelji rimske spomeničke baštine oduševit će se rutom Zelenog prstena na južnim i zapadnim padinama Palatina kojima se šire opojni mirisi aromatičnog bilja, čuje pjev ptica i zujanje oprašivača.

Naime, jedno od najposjećenijih arheoloških područja na svijetu sadrži dragocjenu oazu bioraznolikosti koja, osim što dodatno podiže atraktivnost Arheološkog parka Kolosej, predstavlja ekosustav s brojnim životinjskim i biljnim vrstama, a građanima Rima osigurava čistiji zrak te omogućuje pažljivo gospodarenje vodom. Upravo na završetku zelene staze na Palatinu, kod Venerina hrama s pogledom na Kolosej – na mjestu gdje su povijest i umjetnost postali temelj zaštite bioraznolikosti, uskoro će se održati otvaranje Festivala Green&Blue.

Drugo izdanje jednog od najvažnijih nacionalnih događaja u Italiji posvećenih održivosti i okolišu, počinje u ponedjeljak 5. lipnja u Rimu i nastavlja se do 8. lipnja u Milanu. Festival Green&Blue održava se pod sloganom „Zemlja za sve“, a na njemu će kao gosti sudjelovati članovi talijanske vlade, stručnjaci i znanstvenici, aktivisti i članovi ekoloških udruga, predstavnici raznih tvrtki te brojni poznati i slavni predani borbi protiv klimatskih promjena.

Na više od 40 hektara Arheološkog parka Kolosej, krajobrazni arhitekti, arheolozi, istraživači i tehničari angažirani su na obnovi, očuvanju i zaštiti arheoloških nalaza i prirodnog okoliša, razvijajući pilot-projekte te inovativna i održiva rješenja za recikliranje otpada, sadnju i uzgoj aromatičnog bilja, sakupljanje samoniklog bilja, kao i reproduciranje antičkih i renesansnih vrsta i esencija prema povijesnim arheološkim referencama. Svi projekti redovito se prezentiraju javnosti putem raznih događanja i tiskanih publikacija, a polazište su i za osmišljavanje itinerera za posjetitelje svih dobnih skupina.

Vrijedna otkrića na svakom koraku

Od 2021. godine ovdje se provodi projekt „Zeleni park“ („Il ParCoGreen“) čiji je cilj unapređenje prirodnog okoliša Arheološkog parka Kolosej, kao i veći doprinos održivom gospodarstvu u različitim aspektima, primjerice, razvojem maslinarstva i pčelarstva. U najmirnijem dijelu Parka, na južnoj padini Palatina, postavljene su košnice s pčelama koje imaju bogat izvor hrane u neposrednoj blizini. Zahvaljujući uspješnoj aklimatizaciji pčela u Parku se proizvodi kvalitetan med, a u suradnji s pčelarskom udrugom GRABees za posjetitelje se povremeno organiziraju edukativne radionice i degustacije meda.

U Parku je posađeno ukupno 189 stabala maslina, od stogodišnjih kraj Titovog slavoluka do onih novijih, savršeno uklopljenih u krajolik kojem pripadaju od još od antičkog doba. Provedbom projekta „Il ParCoGreen“ koriste se sve prednosti stabala maslina u području arheološkog nalazišta, a samim projektom osigurana je uspješna proizvodnja ekstra djevičanskog 'palatinskog' maslinovog ulja, od plodova maslina na kojima se ne provode kemijski fitosanitarni tretmani.

Svi zahvati u okolišu temelje se na preciznom filološkom proučavanju antičkih izvora pa je tako, primjerice, istraživanje izvrsnih vina u starom Rimu dovelo do saznanja o staroj autohtonoj sorti vinove loze koju Plinije naziva „uva pantastica“, od koje potječe vino Bellone, a koja se i danas uzgaja u okolici Rima. Budući da je prisutnost vinograda u parku dobro dokumentirana, u Parku se planira sadnja malog vinograda u području nazvanom upravo „Vigna Barberini“, s reznicama sorte Bellone.

Istraživanje flore i faune jedna je od najvažnijih aktivnosti Parka

U sklopu projekta „Spectio“, koji se provodi u suradnji s prirodoslovnom udrugom Ornis Italica, proučavaju se navike životinjskih vrsta, prvenstveno lokalnih vrsta ptica. Sove, sivi sokolovi, vjetruše i crni crvendaći nadziru se GPS-om, dok zamke s kamerama pomažu u promatranju malih životinja koje ovdje najčešće obitavaju. Osim toga, upravljanje vodenim površinama, obnovljenih temeljem proučavanja sustava za prikupljanje kišnice, pomaže u održavanju kolonija zelenih krastača.

„Svaka naša intervencija u prostoru ima za cilj poboljšati povijesni aspekt na održiv način“, objašnjava arheologinja Francesca Boldrighini. „Tako smo pri obnovi kapitela stupa Venerinog hrama, potamnjelog od patine i atmosferskog onečišćenja, koristili prirodni polimerni gel na bazi vode, bez ikakvih toksičnih komponenti ili posljedica za konzervatore i okoliš.“

Krajobrazna arhitektica Gabriella Strano, inače angažirana na složenoj obnovi vrta palače Domus Aurea, započela je sa sadnjom dodatne živice u dijelu Parka koji gleda na ulicu via dei Cerchi čime će se uz postojeće grmlje, posebno učinkovito u upijanju onečišćujućih tvari u zraku, omogućiti zaštita arheoloških nalaza od onečišćenja. „Sva istraživanja koja provodimo unutar ekosustava Parka, bilo da se radi o obnovi i preuređenju vrtova ili prikupljanju kišnice, imaju jednu zajedničku nit, a to je korist za okoliš“, zaključuje Gabriella Strano.

  • Pogled na Arheološki park Kolosej / Javier Alamo - Pixabay

Također, u sklopu projekta GRAB (Grande Raccordo Anulare delle Bici) na prostoru između Koloseja i hipodroma Circus Maximus (Circo Massimo), odnosno u ulici Via di San Gregorio, uređuje se nova široka pješačka i biciklistička zona Vječnog Grada.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Travnate površine Arheološkog parka Pompeji odnedavno održava stado ovaca

Arheološki park Pompeji svoju budućnost vidi u razvoju ekološke poljoprivrede, a u tome je svoju važnu ulogu dobilo i stado od 150 ovaca. Zadaća ovih prirodnih „kosilica“ je održavanje zelenih površina u golemom dijelu Parka u kojem se još ne provode arheološka iskopavanja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER