Rim pokrenuo veliki međunarodni natječaj za redizajn područja carskih foruma

Preko carskih foruma do drevnih ulica, pješačkih staza u povijest grada

Grad Rim raspisao je veliki međunarodni natječaj za reorganizaciju središnjeg arheološkog područja i stvaranje nove arheološke šetnice na području carskih foruma i najvažnijih povijesnih lokacija Vječnog Grada. Šetnica će se uz mrežu biciklističkih i pješačkih staza protezati kroz Arheološki park Kolosej i omogućiti bolje razumijevanje antičkog grada.

U Rimu je konačno objavljena vijest o raspisivanju međunarodnog arhitektonskog natječaja koji će rezultirati stvaranjem nove arheološke šetnice (La Nuova Passeggiata Archeologica) na carskim forumima. Gradska uprava zapravo namjerava izgraditi veliki pješački prsten koji će omogućiti ugodnu šetnju jedinstvenim arheološkim područjem: od Foruma do Koloseja, kroz četvrt Celio (R. XIX) do Palatina i Karakalinih termi, do Circusa Maximusa i Kapitola. Projekt o kojem se dugo raspravljalo uključuje otvaranje novih prostora namijenjenih pješacima te vidikovce, novi urbani namještaj i zelene površine uz reprezentativnu ulicu Via dei Fori imperiali. Ovo je prvi korak u realizaciji velikog projekta Monumentalnog arheološkog centra u Rimu (Centro Archeologico Monumentale di Roma – CArMe), odnosno cijelog niza transformacija javnog prostora koji obuhvaća jedno od najvažnijih arheoloških područja na svijetu.

  • CArMe - La Nuova Passeggiata Archeologica © Comune di Roma

Natječaj je otvoren do 29. prosinca 2023., a idejno rješenje koje će značajno promijeniti značenje ovog izuzetno vrijednog arheološkog područja trebalo bi se odabrati do veljače 2024. godine. Ovaj dio Rima bit će pretvoren u niz javnih prostora i vidikovaca s pogledom na arheološke spomenike uz novu arheološku šetnicu, uređenu po uzoru na onu s kraja 19. stoljeća koja je nastala prema zamislima tadašnjeg ministra Guida Baccellija. Šetnica će uključivati i nove povišene staze koje će posjetiteljima omogućiti otkrivanje drevnih veza sa suvremenim gradom i svakodnevnim životom okolnih gradskih općina. Posebna pozornost posvetit će se sadnji drveća i uređenju zelenih površina, ne samo s ciljem unapređenja i uljepšavanja krajolika, već i kako bi se osigurao hlad u ljetnim mjesecima, najavljuju u Gradu Rimu.

„Najavili smo međunarodni natječaj, otvoren za najbolje svjetske arhitekte i urbaniste, kojim u sklopu projekta CArMe želimo stvoriti novu arheološku šetnicu oko Palatina te unaprijediti i valorizirati najvažniju arheološku baštinu na svijetu. Riječ je o izvanrednom projektu koji ima za cilj pomoći ljudima da ponovno otkriju i bolje razumiju jedinstvo carskih foruma, ali i njihovu povezanost sa suvremenim gradom”, rekao je gradonačelnik Rima, Roberto Gualtieri.

  • CArMe - La Nuova Passeggiata Archeologica © Comune di Roma

Nova arheološka šetnica protezat će se uz ulice Via dei Fori Imperiali, Via di S. Gregorio, Via dei Cerchi i Via di S. Teodora te uspon na Campidoglio (Via di Monte Tarpeo, Via di San Pietro in Carcere), kao i uz pristup ulici Via Cavour. Šetnica će povezati pet carskih foruma (Cezarov, Augustov, Hram mira - Vespazijanov forum, Nervin i Trajanov) s Trajanovom tržnicom i zamijeniti dvije sadašnje nepovezane staze u blizini Trajanovog i Cezarovog foruma. Poprečne biciklističko-pješačke staze povezat će arheološko područje sa željezničkim kolodvorom Termini te drugim dijelovima grada, njegovim znamenitostima i rijekom Tiberom.

Pobjednik natječaja dobit će nagradu u visini od 135 tisuća eura, a ukupna vrijednost projekta CArMe, koji predstavlja dosad najveće ulaganje u središnje rimsko arheološko područje, iznosi 282 milijuna eura i to za radove koji će se realizirati u trogodišnjem razdoblju od 2025.-2027. godine.

Osim što će se ovim projektom omogućiti reinterpretacija antičkog grada, u Gradu Rimu očekuju kako će njime potaknuti velika javna ulaganja na području cijelog grada, posebice u unapređenje javnog prijevoza i kvalitetnije povezivanje gradskih četvrti.

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Studio Labics pobijedio na međunarodnom natječaju za redizajn područja carskih foruma u Rimu

Trajanova tržnica - Muzej carskih foruma (Mercati di Traiano - Museo dei Fori Imperiali) bio je idealan prostor za predstavljanje pobjedničkog idejnog rješenja za reorganizaciju središnjeg rimskog arheološkog područja i stvaranje nove arheološke šetnice na području carskih foruma. Na natječaju raspisanom početkom listopada prošle godine pobijedio je rad rimske arhitektonske tvrtke Studio Labics koju vode Maria Claudia Clemente i Francesco Isidori.

U Rimu otvoren Arheološki park Celio s novim Muzejom Forma Urbis

Arheološki park Celio (Parco Archeologico del Celio) bit će otvoren svakog dana, s ulazom iz ulice Clivo di Scauro, drevne rimske ceste Clivus Scauri, u neposrednoj blizini ulice Via di San Gregorio koja povezuje Circus Maximus (Circo Massimo) i Kolosej. Celij (Collis Caelius) jedan je od sedam rimskih brežuljaka na kojem se od danas može posjetiti i novi Muzej Forma Urbis.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER