U Osijeku završila sanacija odlagališta otpada Sarvaš vrijedna 70 milijuna kuna

Nakon odlagališta Filipovica i Nemetin, Grad Osijek uspješno sanirao i treće odlagalište Sarvaš

U Osijeku je s ciljem zaštite okoliša i ljudskog zdravlja završena sanacija zatvorenog odlagališta komunalnog otpada Sarvaš, najvećeg dosad odobrenog EU projekta sanacije u Hrvatskoj, izvijestili su iz Grada Osijeka.

Riječ je o trećem i posljednjem zatvorenom odlagalištu u Osijeku, u čiju sanaciju je uloženo 70,5 milijuna kuna, od čega je 85 posto sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda, 10 posto Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te 2,5 posto Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU. Udio Grada Osijeka također je iznosio 2,5 posto odnosno 1,7 milijuna kuna.

© Grad Osijek

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković u petak je na završnoj konferenciji projekta istaknula kako je ovo ,,ogledan primjer projekta koji se na pravi način, u pravo vrijeme i u zadanome roku, bez probijanja investicije, financirao izvanproračunskim sredstvima''.

„Zahvalni smo svima koji su sudjelovali u projektu na međusobnoj suradnji. Odlagalište je sada usklađeno sa svim zakonskim propisima. Naši građani, koji u najvećem postotku među velikim gradovima odvajaju otpad, to i zaslužuju.“ – poručila je zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković, podsjetivši kako se odlagalište koristilo u razdoblju od 1968. do 1989. godine.

Brigita Crnković (FZOEU) i Jasenka Crnković (Grad Osijek) © Grad Osijek

Brigita Crnković, voditeljica Odjela za kontrolu nabave FZOEU-a čestitala je Gradu Osijeku na uspješnoj realizaciji projekta te pohvalila izuzetan trud uložen u održivo odvajanje otpada.

„Iza Osijeka su, osim ovog, i drugi projekti sanacija odlagališta otpada, izgradnje reciklažnih dvorišta i ostale komunalne infrastrukture. Čestitam na uspješnoj realizaciji, a pogotovo na Eco City nagradi koja je kruna cjelokupnog procesa.“ – kazala je Brigita Crnković.

Gradska pročelnica za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Nataša Bošnjak pojasnila je da je na ovom odlagalištu odloženo oko 1.340.000 m³ otpada te da je sanacija provedena na površini od oko 16 hektara.

© Grad Osijek

Radovi sanacije odlagališta Sarvaš obuhvatili su iskop i premještanje dijela otpada, preoblikovanje otpada prema projektom definiranoj geometriji, izgradnju obodnog nasipa za obranu od plavnih voda, prekrivanje preoblikovanog otpada završnim prekrivnim sustavom, izgradnju: pasivnog sustava otplinjavanja, sustava za prikupljanje i odvodnju oborinskih voda, internih makadamskih prometnica, ograde oko prostora odlagališta i ulaznih vrata, te krajobrazno uređenje prostora odlagališta. S istočne, zapadne i sjeverne strane odlagališta izveden je i obodni nasip za zaštitu saniranog i zatvorenog odlagališta od utjecaja visokih vodostaja rijeke Drave.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Grad Osijek započinje sanaciju odlagališta Sarvaš

Nakon što su uspješno sanirana odlagališta otpada Filipovica i Nemetin, Grad Osijek uz pomoć europskih i nacionalnih sredstava, započinje sanaciju i trećeg, najvećeg i financijski najvrjednijeg odlagališta na svom području – onog u Sarvašu.

Osijek nadograđuje sustav gospodarenja otpadom

Osijek je prvi grad u Hrvatskoj u kojem kreće isporuka novih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada: 15.500 spremnika za plastiku i 16.100 spremnika za biootpad koji će se isporučiti u nekoliko navrata.

Izgradnja dva nova reciklažna dvorišta u Osijeku

Zamjenik osječkog gradonačelnika Boris Piližota i predsjednik Uprave Osijek-Koteksa Zoran Škorić prošlog su tjedna u prostorijama Gradske uprave potpisali Ugovor o izgradnji dva nova reciklažna dvorišta na području grada Osijeka, u vrijednosti 6,7 milijuna kuna s PDV-om.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER