Osijek nadograđuje sustav gospodarenja otpadom

U Osijeku kreće isporuka novih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada

Osijek je prvi grad u Hrvatskoj u kojem kreće isporuka novih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada: 15.500 spremnika za plastiku i 16.100 spremnika za biootpad koji će se isporučiti u nekoliko navrata.

Riječ je o ulaganju vrijednom 7,9 milijuna kuna, od čega Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurava 85 posto sredstava, dok 15 posto, odnosno oko 1,5 milijuna kuna, osigurava Grad Osijek.

Stopa odvojenog sakupljanja komunalnog otpada je u prošloj godini na nacionalnoj razini iznosila oko 37 % što je povećanje za 6 % u odnosu na 2018. godinu kada je iznosila 31 %. Osijek svakako prednjači među velikim hrvatskim gradovima te je 2019. godine dosegao stopu od 28,67 %. Primjerice, iste je godine u Zagrebu ostvarena stopa odvojenog sakupljanja otpada od 16,98 %, u Rijeci 16,32 %, a u Splitu svega 3,74 %, što je još uvijek daleko od  stopa koje se ostvaruju u Međimurju i Gradu Prelogu koji je sa 66,69 % apsolutni hrvatski šampion, kao što smo već ranije izvijestili temeljem podataka o odvajanju otpada u Republici Hrvatskoj.

 

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić istaknuo je kako je dodjela spremnika za odvojeno prikupljanje otpada najveći projekt takve vrste u Europi, vrijedan 370 milijuna kuna kojih su nadležno Ministarstvo i Fond osigurali iz EU sredstava.

  • Siniša Kukić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost / Foto: Grad Osijek

„Odlučili smo započeti s isporukom baš u Osijeku jer se upravo Osijek ističe dobrim rezultatima u sustavnom gospodarenju otpadom. Nedavno je obilježen završetak sanacije odlagališta Nemetin, ranije je sanirano odlagalište Filipovica, u tijeku je i sanacija odlagališta Sarvaš, a izgrađena su i nova reciklažna dvorišta i kompostana. Ovih 32 tisuće spremnika, koliko će Osijeku u konačnici biti isporučeno, nadogradnja su postojećeg sustava gospodarenja otpadom“, rekao je Kukić.

Osječki dogradonačelnik Boris Piližota izrazio je zadovoljstvo što će distribucija spremnika krenuti u Osijeku jer ,,Osijek je to zaslužio svim projektima koje je dosad odradio i koje još uvijek provodi po pitanju održivog gospodarenja otpadom”. Pojasnio je kako će odsad svi građani koji žive u obiteljskim kućama imati istu mogućnost odvajanja otpada kao i oni u višestambenim zgradama, čime će se u potpunosti zadovoljiti potrebe grada.

  • Boris Piližota, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka / Foto: Grad Osijek

„U proteklom razdoblju, uz postojeće reciklažno dvorište izgradili smo još dva nova u vrijednosti osam milijuna kuna, od čega su 85 posto sredstva EU fondova. Trenutno smo u fazi izgradnje četvrtog reciklažnog dvorišta gdje bi radovi trebali započeti u prvom tromjesečju 2021. godine te iste godine i biti dovršeni“, izvijestio je Piližota.

Direktor gradske komunalne tvrtke Unikom Davor Vić potvrdio je važnost ovoga projekta i rekao da će nakon podjele ovih posuda svako kućanstvo u Osijeku imati četiri posude.

„To je izrazito visok standard usluge javnog prikupljanja komunalnog otpada i očekujemo da će Osijek time ispuniti zadani europski postotak od 50 % odvojeno prikupljenog otpada“, zaključio je Vić.

Grad Osijek  / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Grad Osijek započinje sanaciju odlagališta Sarvaš

Nakon što su uspješno sanirana odlagališta otpada Filipovica i Nemetin, Grad Osijek uz pomoć europskih i nacionalnih sredstava, započinje sanaciju i trećeg, najvećeg i financijski najvrjednijeg odlagališta na svom području – onog u Sarvašu.

FZOEU: Do ljeta isporuka više od milijun novih spremnika za gradove i općine

Do sredine lipnja ove godine četiristotinjak gradova i općina koji su se javili Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobit će spremnike za odvojeno prikupljanje otpada u kućanstvima. U tijeku je isporuka oko 1,18 milijuna spremnika različitog volumena za odvojeno prikupljanje papira, plastike, biootpada te ostalog reciklabilnog otpada.

Izgradnja dva nova reciklažna dvorišta u Osijeku

Zamjenik osječkog gradonačelnika Boris Piližota i predsjednik Uprave Osijek-Koteksa Zoran Škorić prošlog su tjedna u prostorijama Gradske uprave potpisali Ugovor o izgradnji dva nova reciklažna dvorišta na području grada Osijeka, u vrijednosti 6,7 milijuna kuna s PDV-om.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER