Izgradnja dva nova reciklažna dvorišta u Osijeku

Rok završetka radova u srpnju 2019.

Zamjenik osječkog gradonačelnika Boris Piližota i predsjednik Uprave Osijek-Koteksa Zoran Škorić prošlog su tjedna u prostorijama Gradske uprave potpisali Ugovor o izgradnji dva nova reciklažna dvorišta na području grada Osijeka, u vrijednosti 6,7 milijuna kuna s PDV-om.

Prigodom potpisivanja Ugovora, dogradonačelnik Boris Piližota podsjetio je kako jedinice lokalne samouprave s više od 100 tisuća stanovnika, imaju zakonsku obvezu izgraditi četiri reciklažna dvorišta. Osječani na već postojećem reciklažnom dvorištu Zeleni otok Jug II mogu odložiti sve vrste otpada (38 vrsta): problematični otpad, papir, metal, staklo, plastiku, tekstil, glomazni otpad, jestiva ulja i masti, boje, deterdžente, lijekove, baterije i akumulatore, električnu i elektroničku opremu i drugi, a preuzimanje građevnog otpada iz kućanstva (10 vrsta otpada) je omogućeno na odlagalištu Lončarica Velika.

Uz dva nova reciklažna dvorišta; RD Gornji Grad (preko puta Remix-a) i RD Retfala (spojna cesta Osijek-Višnjevac nasuprot nekadašnjeg MD profila), kojima je rok završetka radova u srpnju 2019., Piližota je najavio i gradnju četvrtog reciklažnog dvorišta – RD Donji Grad. Potpisivanje ugovora za spomenuto reciklažno dvorište očekuje se do kraja svibnja, a projekt je prijavljen nešto kasnije zbog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa.

Novim reciklažnim dvorištima upravljat će komunalna tvrtka Unikom, čiji je direktor Davor Vić najavio nabavku prvog pokretnog reciklažnog dvorišta koje će služiti za udaljenije dijelove grada i prigradska naselja.

„Riječ je o kontejneru montiranom na kamionu gdje će djelatnik Unikoma kontrolirati odlaganje otpada, a raspored vožnje pokretnog dvorišta bit će pravovremeno objavljen na mrežnoj stranici Unikoma”, rekao je Davor Vić.

Ukupna vrijednost radova iznosi 5,5 milijuna kuna bez PDV-a, od čega 2,57 mil. za reciklažno dvorište u Retfali te 2,84 mil. kuna za ono u Gornjem gradu.

Nova reciklažna dvorišta bit će suvremeno opremljena, natkrivena i bolje osvijetljena, a zaprimat će – kao što je već spomenuto – 48 vrsta otpada, uključujući i onaj opasan za okoliš, poput lijekova, baterija i ulja. Zahvaljujući novim reciklažnim dvorištima, cijeli će grad biti podjednako pokriven, a Osijek će se potvrditi kao predvodnik u zbrinjavanju otpada među velikim hrvatskim gradovima.

Grad Osijek / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Osijek nadograđuje sustav gospodarenja otpadom

Osijek je prvi grad u Hrvatskoj u kojem kreće isporuka novih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada: 15.500 spremnika za plastiku i 16.100 spremnika za biootpad koji će se isporučiti u nekoliko navrata.

Grad Osijek započinje sanaciju odlagališta Sarvaš

Nakon što su uspješno sanirana odlagališta otpada Filipovica i Nemetin, Grad Osijek uz pomoć europskih i nacionalnih sredstava, započinje sanaciju i trećeg, najvećeg i financijski najvrjednijeg odlagališta na svom području – onog u Sarvašu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER