Dikwe je prvi lukobran koji će proizvoditi električnu energiju

Zaštita luka i proizvodnja čiste energije

Nakon uspješno provedenog testiranja u bazenskim uvjetima, prototip prvog svjetskog lukobrana za proizvodnju čiste energije nastavio se ispitivati u blizini francuske luke Brest, izvijestili su iz Francuskog instituta za istraživanje mora IFREMER.

Prototip lukobrana Dikwe predstavili su François Houllier, predsjednik i izvršni direktor IFREMER-a (l'Institut Français de Recherche pour l'Exploitation de la Mer), Jean-Luc Longeroche, predsjednik tvrtke GEPS Techno, i Vincent Legendre, predsjednik Upravnog odbora Grupe Legendre u prisustvu Daniela Cueffa, potpredsjednika regije Bretanje.

Namjera je opremiti obalne zaštitne lukobrane novim energetskim sustavom za transformaciju energije valova, opremljenim oscilirajućim zakrilcem čije kretanje aktiviraju morski valovi. Time bi se uz dodatnu zaštitu luka energija valova pretvarala u električnu energiju za lokalne potrebe.

Projekt Dikwe (akronim od engleske riječke Dike ili dyke za nasip, w za wave/val i e za energy/energiju) je uz podršku lokalnih vlasti osmislila Grupa Legendre u suradnji sa svojom podružnicom Ingénova te u partnerstvu s tvrtkom GEPS Techno i Francuskim institutom za istraživanje mora IFREMER.

Pokrenuta 2020. godine, prva faza ovog projekta sastojala se od testiranja prototipa u mjerilu 1/15, uronjenog u bazen IFREMER-a u Brestu. Testiranjem u bazenskim uvjetima usavršen je dizajn prototipa te procijenjena njegova učinkovitost od 60-postotne iskorištenosti energije valova.

Druga faza počela je u srpnju ove godine i sastoji se od testiranja prototipa dimenzija 4,5 x 6 metara na lokaciji za pomorska ispitivanja IFREMER-a u blizini plaže Sainte Anne-du-Portzic kraj Bresta. Kontejner je postavljen na fiksni nosač, tijekom plime je u potpunosti ispod površine mora, a opremljen je senzorima za mjerenje valova, proizvodnje energije i otpora strukture.

„Posebno smo ponosni što smo dio ovog projekta zajedno s renomiranim igračima kao što su GEPS Techno i IFREMER. Dikwe će nam omogućiti da lukobranima damo novu funkciju proizvodnje električne energije čime ćemo uz proizvodnju čiste energije omogućiti dodatnu zaštitu naše obale“, izjavio je Vincent Legendre, predsjednik Grupe Legendre.

„Oceani predstavljaju ogroman izvor energije. Ovim projektom naša tvrtka još jednom demonstrira svoju stručnost u projektiranju pouzdanih rješenja koja omogućuju jednostavnu primjenu“, kazao je Jean-Luc Longeroche, predsjednik tvrtke GEPS Techno.

„Naše znanstvene i tehnološke vještine, kao i naše istraživačke infrastrukture, omogućuju praćenje i podršku inovacijama naših industrijskih partnera. Projekt Dikwe je izvrstan primjer suradnje znanosti i gospodarstva te je u potpunosti u skladu s energetskom tranzicijom, održivim razvojem i poticanjem otvaranja zelenih radnih mjesta”, naglasio je François Houllier, predsjednik i glavni izvršni direktor IFREMER-a.

Treća faza projekta sastojat će se od ispitivanja četiri puta većeg prototipa koji će biti gotovo 20 m širok te ukupne snage reda veličine jednog megavata. Izgradnja novog prototipa planirana je za 2023., a puštanje u pogon 2024. godine, i to na lokaciji u Bretanji koju tek treba utvrditi.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ovo je prva planinska solarna farma na svijetu

Solarna elektrana tvrtke Romande Energie osvojila je prestižnu švicarsku nagradu Watt d'Or i to kao najbolja inovacija u području obnovljivih izvora energije za 2020. godinu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER