EUCF: Novi poziv gradovima za podršku u razvoju održive energije

Četvrti poziv inicijative European City Facility otvoren je od 9. lipnja do 30. rujna 2022.

Četvrti poziv European City Facility (EUCF) inicijative otvoren je od 9. lipnja do 30. rujna 2022. u 17:00 sati prema srednjoeuropskom vremenu (CET). Inicijativa je pokrenuta u okviru programa Horizon 2020 za podršku jedinicama lokalne samouprave u razvoju investicijskih dokumenata za ulaganja u održivu energiju.

European City Facility inicijativa (EUCF), financirana od strane Europske unije, pokrenuta je 2020. godine s ciljem pružanja potpore lokalnim vlastima, gradovima i općinama u financiranju aktivnosti i usluga potrebnih za razvoj investicijskih koncepata energetski održivog razvitka (IO) te provođenju aktivnosti utvrđenih u njihovim klimatskim i energetskim akcijskim planovima. Otvaranjem trećeg poziva 2021. godine, European City Facility inicijativa podržala je razvoj 69 investicijskih koncepata, s ukupnim proračunom od 4,14 milijuna eura. U prethodna dva poziva uspješno je financirano 30 investicijskih koncepata u 14 zemalja (1. poziv) te odabrano daljnjih 69 uspješnih podnositelja zahtjeva iz 19 zemalja (2. poziv).

 

Provedbom aktivnosti EUCF-a uključene jedinice lokalne samouprave jačaju svoje kapacitete za pripremu sličnih investicijskih podloga te uspostavljaju korisne kontakte s dionicima iz javnog i financijskog sektora.

Kako su izvijestili iz Udruge gradova, u protekla tri poziva potporu je uspješno osiguralo deset hrvatskih prijavitelja: gradovi Rijeka, Karlovac, Velika Gorica, Slavonski Brod, Križevci, Korčula, Cres, Poreč, Kastav i Pregrada.

„Raduje nas činjenica da su kolege gradonačelnici prepoznali važnost ulaganja u znanje, vještine i projekte lokalnih uprava koji doprinose ostvarenju ciljeva energetske učinkovitosti te im čestitam na trudu i sjajnom rezultatu! Ovo je još jedan dokaz koliko su hrvatski gradovi sposobni za privlačenje europskih sredstava. Lokalna samouprava ključan je dionik u zelenoj energetskoj tranziciji, a inicijative poput EUCF vrijedan su alat u njihovom osnaživanju da preuzmu vodeću ulogu kada je riječ o izgradnji održivog društva. Stoga pozivam i ostale gradove da aktivno sudjeluju u budućim otvorenim pozivima ove inicijative.” – izjavio je Željko Turk, predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Grada Zaprešića.

Predmet i uvjeti financiranja

European City Facility (EUCF) cilja podržati lokalne vlasti u razvoju investicijskih koncepata povezanih s provedbom aktivnosti utvrđenih u njihovim klimatskim i energetskim akcijskim planovima. Krajnji cilj EUCF-a je izgraditi značajan niz projekata za ulaganje u održivu energiju u gradovima i općinama u Europi.

EUCF inicijativa financira aktivnosti poput studija izvedivosti, analize tržišta, analize dionika, pravne, ekonomske i financijske analize, analize rizika itd., a koje su potrebne za razvoj investicijskih koncepata. Te aktivnosti može obavljati interno osoblje ili podugovoreni vanjski stručnjaci. EUCF poticajima ne mogu se izravno financirati stvarna ulaganja, ali se mogu podmirivati troškovi mobilizacije sredstava i  troškovi usluga za razvoj investicijskog koncepta.

Fiksnom potporom do 60 tisuća eura po prijavi, EUCF inicijativa će financirati sve interne i eksterne aktivnosti i usluge gradova i općina koje su potrebne za razvoj investicijskog koncepta. EUCF je otvoren za sve jedinice lokalne samouprave, njihove grupe i lokalne javne subjekte koji okupljaju općine/lokalne vlasti iz država članica EU-a, država EEA-EFTA-e (Island, Lihtenštajn i Norveška) i Ujedinjenog Kraljevstva.

Kandidati moraju imati politički odobren klimatski i energetski plan. To uključuje SEAP (Akcijski planovi za održivu energiju) i SECAP (Akcijski planovi za održivu energiju i klimu), razvijene u okviru inicijative Sporazuma gradonačelnika ili planove sličnih ambicija s klimatskim i energetskim ciljevima barem za 2020. godinu.

Podnositelji zahtjeva moraju pokazati političku predanost razvoju investicijskog koncepta putem pisma potpore, potpisanog od strane gradonačelnika ili drugog relevantnog političkog predstavnika.

Podnositelj zahtjeva mora se obvezati na razdoblje praćenja EUCF-a od dvije godine.

Kriteriji ocjenjivanja

Prijave se ocjenjuju na temelju sljedećih pet kriterija ocjenjivanja:

  1. Veličina ulaganja;
  2. Ušteda energije;
  3. Upravljačka struktura;
  4. Uključivanje dionika;
  5. Usklađivanje s ciljevima EUCF-a.

Sve pojedinosti o procesu ocjenjivanja potražite u Smjernicama za prijavitelje (na engleskom jeziku).

Prednosti zajedničkih prijava

U skladu s ciljevima EUCF-a, gradove i općine potiču se na udruživanje snage i resursa te podnošenje zajedničkih prijava, kako bi se povećala ambicija prijave i povećale šanse za uspjeh.

Ako se želite prijaviti kao grupa posjetite stranice EUCF-a i provjerite što biste trebali uzeti u obzir za grupne prijave. Na stranicama se može pronaći i popis potencijalnih prihvatljivih kandidata uključenih u ovu kategoriju.

Kako se prijaviti?

Cjelokupni postupak prijave sastoji se od dva glavna koraka: provjere prihvatljivosti i pune prijave. Za više informacija o procesu prijave kliknite ovdje.

EUCF pozivi organizirani su paralelno za tri geografske regije uključujući sve zemlje koje ispunjavaju uvjete, a hrvatski prijavitelji spadaju pod kategoriju Srednja i istočna Europa, u okviru koje će se financirati izrada 22 investicijska koncepta s ukupnom potporom od 1,32 milijuna eura.

Očekivani učinak je razvijen investicijski koncept, dokument koji investitorima i financijskim institucijama pruža potrebne informacije za procjenu investicijskog projekta i odluku o ulaganju.

Prije prijave pročitajte Smjernice za prijavitelje te najčešća pitanja i odgovore (FAQ) na stranicama EUCF-a, dok za specifične upite možete kontaktirati EUCF Helpdesk ili nacionalnog stručnjaka, Regionalnu energetsku agenciju Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) koja je odgovorna za podršku hrvatskim prijaviteljima.

Za opće informacije i informativne aktivnosti zadužena je Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, koja je u suradnji s REGEA-om 22. lipnja organizirala informativni webinar za potencijalne prijavitelje na 4. EUCF poziv. Snimku webinara možete pogledati na YouTube-u.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

10 godina zelene transformacije Grada Velikih Promjena

U subotu 23. ožujka pariška gradska vijećnica otvorit će svoja vrata svim Parižankama i Parižanima te organizirati brojne sportske i kulturno-zabavne aktivnosti. Ako se toga dana zateknete u Parizu, moći ćete otkriti kako se i koliko francuski glavni grad promijenio u posljednjih deset godina.

Inicijativa European City Facility otvorila treći poziv

European City Facility inicijativa (EUCF) je otvorila svoj treći poziv te poziva gradove i općine koji imaju plan energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama da najkasnije 17. prosinca 2021. godine apliciraju i ostvare tehničku pomoć iz još više raspoloživih sredstava.

Inicijativa European City Facility otvorila svoj drugi poziv

European City Facility (EUCF) inicijativa pokrenuta prošle godine, otvorila je drugi poziv te poziva gradove i općine koji imaju plan energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama da najkasnije do 31. svibnja 2021. godine apliciraju i ostvare tehničku pomoć iz još više raspoloživih sredstava. 

Aplikacijom do tehničke pomoći u vrijednosti do 60 tisuća eura

European City Facility (EUCF) inicijativa upućuje poziv svim hrvatskim gradovima i općinama koje imaju plan energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama da najkasnije do 2. listopada 2020. apliciraju i ostvare tehničku pomoć u vrijednosti do 60 tisuća eura.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER