Aplikacijom do tehničke pomoći u vrijednosti do 60 tisuća eura

Inicijativa European City Facility (EUCF): Rok za prijavu istječe 2. listopada 2020. u 17:00 sati.

European City Facility (EUCF) inicijativa upućuje poziv svim hrvatskim gradovima i općinama koje imaju plan energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama da najkasnije do 2. listopada 2020. apliciraju i ostvare tehničku pomoć u vrijednosti do 60 tisuća eura.

Krajnji cilj EUCF inicijative je stvaranje razgranate mreže investicijskih projekata energetski održivog razvitka u gradovima i općinama zemalja širom Europe.

Zbog mogućnosti „otključavanja“ više od 320 milijuna eura vrijednih javnih i privatnih investicija, EUCF inicijativa je od osobitog značaja i za nacionalne i za lokalne financijske aktere. Energetska tranzicija postaje ključna tema ne samo na razini EU-a, već na razini cijelog svijeta. Održivi život postao je imperativ, a energetskom tranzicijom osigurava se održivost, štite priroda i okoliš, i sva bogatstva kojima Hrvatska obiluje.

Fiksnom potporom do 60 tisuća eura po prijavi, EUCF inicijativa financirat će sve interne i eksterne aktivnosti i usluge grada ili općine koje su potrebne za razvoj investicijskog koncepta. Kandidati koji uspješno apliciraju za EUCF dobiveni će paušalni iznos potpore moći upotrijebiti za razvoj investicijskog koncepta, odnosno dokumenta koji investitorima i financijskim institucijama pruža potrebne informacije za procjenu investicijskog projekta. To je ujedno i prvi korak ka razvijanju cjelovitog poslovnog i financijskog plana.

Predmet financiranja

EUCF inicijativa financira aktivnosti poput studija izvedivosti, analize tržišta, analize dionika, pravne, ekonomske i financijske analize, analize rizika itd., a koje su potrebne za razvoj investicijskih koncepata. Te aktivnosti može obavljati interno osoblje ili podugovoreni vanjski stručnjaci. Potporom se ne mogu izravno financirati stvarna ulaganja, ali se mogu podmirivati troškovi mobilizacije sredstava i troškovi usluga za razvoj investicijskog koncepta.

Lokalne vlasti, gradovi i općine snažno se potiču na udruživanje snaga i resursa te predaju zajedničkih prijava kako bi razvili ambicioznije projekte i povećali svoje šanse za uspjeh. Privatni subjekti NE ispunjavaju uvjete za prijavu.

Prvi rok za prijavu otvoren je i istječe 2. listopada 2020. u 17:00 sati.

Sve informacije potražite na eucityfacility.eu i FAQs, gdje se u tek nekoliko brzih koraka može obaviti i online prijava. Korisnička podrška dostupna je putem web stranice.

U Hrvatskoj se sve dodatne informacije o postupku prijave i zahtjevu za ulaganja i stručnost gradova i općina te mogućnosti udruživanja projekata, kvalitete prijave i prijave na engleskom jeziku mogu dobiti i od lokalnog eksperta ce.croatia@eucityfacility.eu.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Europska prijestolnica kulture je i najpametniji grad u Hrvatskoj

Na konferenciji „Održivi gradovi”, koja je u utorak 24. studenog održana u Zagrebu, predstavljeno je istraživanje „Analiza digitalne spremnosti hrvatskih gradova 2020.” u sklopu kojeg je Grad Rijeka proglašen najboljim gradom u Hrvatskoj u kategoriji „Smart city / pametni grad“.

Predsjednik Milanović sudjelovao na Austrian World Summitu

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na Austrian World Summitu na poziv austrijskog predsjednika dr. Alexandera Van der Bellena i Arnolda Schwarzeneggera, osnivača klimatske inicijative posvećene podizanju svijesti o klimatskoj krizi i hitnoj potrebi za djelovanjem. Cilj summita je osnažiti partnerstvo među ljudima te razmjena iskustava i ideja kako bi svijet i nadalje ostao motiviran u naporima zaštite okoliša uz glavnu poruku koja je ove godine „Budi rješenje! – Be the solution!“

Rotterdam je dobio najveći zeleni krov u Nizozemskoj

Od svibnja 2020. Rotterdam je službeno postao dom najvećeg, ali i najdužeg zelenog krova u Nizozemskoj. Drugi najveći grad ove ekološki vrlo osvještene zemlje dosad je realizirao cijeli niz ambicioznih projekata zaštite okoliša kako bi već do 2025. godine pokušao postati klimatski otporan grad.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER