Ovaj plutajući uređaj pretvara snagu valova u električnu energiju

Testiranja uređaja provedena su na morskoj površini

U tvrtki SWEL procjenjuju kako snaga koju proizvede jedan pretvarač energije morskih valova u odgovarajućim uvjetima može doseći 100 MW.

Istraživačko-razvojna tvrtka Sea Wave Energy Limited (SWEL) više od deset godina razvija jedinstveni pretvarač energije morskih valova (eng. Wave Energy Converter - WEC) nazvan „Waveline Magnet“ („Valni magnet“). Uređaj nalik kralježnici pluta na površini mora te koristi snagu valova za proizvodnju električne energije, čime predstavlja ekološki prihvatljivu i pristupačnu alternativu tradicionalnim tehnologijama koja zahtijeva minimalno održavanje. Nakon višegodišnjeg istraživanja i testiranja tvrtka SWEL je u siječnju 2022. predstavila koncept dizajna kojim simulira mehanizam svog najnovijeg modela „Waveline Magnet“ (>>> pogledajte video).

„SWEL je razvio i testirao svoje uređaje na morskim valovima, a naša istraživanja i razvoj koncepta pokazuju da 'Waveline Magnet' čak i na trenutnom stupnju razvoja može proizvesti značajnu količinu električne energije po iznimno niskoj cijeni“, objašnjavaju u tvrtki.

  • © SWEL

Lagan, fleksibilan i jeftin

Uređaj „Waveline Magnet“ tvrtke SWEL je fleksibilni modularni uređaj koji neprimjetno prati kretanje morskih valova, a sastoji se od nekoliko plutajućih platformi povezanih preko središnjeg sustava napajanja nalik kralježnici. „Interakcija s vodenim površinama omogućuje nam reguliranje energije koja se pretvara iz valova na kontroliran način“, navode u istraživačkom timu SWEL-a. Iako ovaj pretvarač energije morskih valova ima visinu od svega nekoliko centimetara, prilično je siguran i otporan te dobro podnosi svaku vodenu površinu.

Svojim laganim i jednostavnim dizajnom, „Waveline Magnet“ smanjuje visoke troškove proizvodnje i transporta, zahtijeva minimalno održavanje te se lako popravlja s obzirom da se pri njegovoj izradi mogu koristiti reciklirani materijali poput ojačane plastike.

U tvrtki SWEL procjenjuju kako snaga koju proizvede jedan pretvarač energije morskih valova u odgovarajućim uvjetima može doseći 100 MW. Njegovo testiranje na morskoj površini također sugerira da se uz veću snagu vala može iskoristiti više energije.

SWEL najavljuje dodatna ispitivanja i poboljšanja prototipa s ciljem komercijalizacije tehnologije i široke primjene svog uređaja.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Wiener Linien: Liniju 39A održavat će H2.City Gold autobusi na vodik

Wiener Linien konstantno radi na dekarbonizaciji svoje autobusne flote čime bečki javni prijevoz postaje sve zeleniji. Tome će doprinijeti i novih deset autobusa na vodik koji će na liniji 39A između Heiligenstadta i Sieveringa početi prometovati do kraja 2025. godine.

Dikwe je prvi lukobran koji će proizvoditi električnu energiju

Nakon uspješno provedenog testiranja u bazenskim uvjetima, prototip prvog svjetskog lukobrana za proizvodnju čiste energije nastavio se ispitivati u blizini francuske luke Brest, izvijestili su iz Francuskog instituta za istraživanje mora IFREMER.

Ovo je prva planinska solarna farma na svijetu

Solarna elektrana tvrtke Romande Energie osvojila je prestižnu švicarsku nagradu Watt d'Or i to kao najbolja inovacija u području obnovljivih izvora energije za 2020. godinu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER