Extinction Rebellion: „Novi plinovodi vode nas u klimatski pakao”

„Na rubu smo klimatske katastrofe i plin kao fosilno gorivo ne može biti dio rješenja, plin je uzrok problema!”

U četvrtak ujutro, aktivisti i aktivistkinje inicijative Extinction Rebellion „zauzeli su“ ulaz u sjedište tvrtke Plinacro u Savskoj ulici gdje su transparentima i glasnom apokaliptičnom glazbom poručili kako ulaganje u plin kao fosilno gorivo nije zelena investicija, već investicija koja vodi sve dublje u klimatsku krizu.

„Ovdje smo jer smatramo da hitno treba zaustaviti povećanje kapaciteta LNG terminala i izgradnju nove plinske infrastrukture. Moramo usmjeriti sva ulaganja u infrastrukturu za iskorištavanje obnovljivih izvora energije, prvenstveno sunca i vjetra, u energetsku učinkovitost i smanjenje potrošnje energije”, poručili su aktivisti i aktivistkinje Extinction Rebelliona Zagreb ispred Plinacra.

Ova akcija odgovor je klimatskih aktivista na najave o udvostručenju kapaciteta  terminala za prihvat ukapljenog plina (LNG) u Omišlju te izgradnji plinovoda do susjednih zemalja, projektima koji bi trebali dobiti zeleno svjetlo kao Projekti od zajedničkog interesa (PCI) za EU te za koje se očekuje potpora iz fonda RePowerEU.

RePowerEU plan je Europske unije kojim se nastoji hitno smanjiti ovisnost o ruskim fosilnim gorivima i omogućiti brz napredak zelene tranzicije. Usmjeren je na štednju energije i smanjenje potrošnje fosilnih goriva u industriji i prometu, ubrzano uvođenje obnovljivih izvora energije te diverzifikaciju opskrbe. Hrvatska se odlučila fokusirati na posljednji cilj kroz diverzifikaciju opskrbe plinom.

U inicijativi Extinction Rebellion smatraju da se ovime pogoduje plinskim kompanijama poput Plinacroa, koji je, navode, poznat po aferama iza kojih stoji HDZ-ovo vodstvo te je jasno da se ovim projektima ponovno pogoduje privatnim interesima. Istovremeno, aktivisti/kinje upozoravaju da ovakvi projekti dugoročno za građane Hrvatske znače još veću ovisnost o fosilnom plinu i propuštanje jedinstvene prilike za ulaganja u obnovljive izvore energije i energetsku neovisnost.

  • Foto: Extinction Rebellion

Dodatnu zabrinutost aktivista potakla je jučerašnja potpora Europskog parlamenta prijedlogu za označavanje plina kao održivog goriva u taksonomiji europskih smjernica za investicije. Taj je prijedlog naišao na oštre kritike, kako europskog klimatskog pokreta, tako i znanstvene zajednice.

„Na rubu smo klimatske katastrofe i plin kao fosilno gorivo ne može biti dio rješenja, plin je uzrok problema. Nemamo vremena za pogrešna rješenja kao što je plin. Moramo prestati ulagati u sva fosilna goriva odmah”, naglašavaju aktivisti.

Ulaganje u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost vide kao ispravne mjere koje potiče RePowerEU te zahtijevaju da se Hrvatska usmjeri na njih ako želi izbjeći katastrofalne posljedice koje već osjećamo, toplinske valove, suše i požare, ekstremne vremenske uvjete, uništenje uroda i poskupljenje hrane, sukobe za resurse i poskupljenje energenata i osnovnih životnih uvjeta.

„Moramo se usprotiviti i zaustaviti projekte Plinacroa i ostali plinskih kompanija jer one stvaraju profit uništavajući našu budućnost”, zaključili su iz inicijative Extinction Rebellion.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Aktivisti i aktivistkinje blokirali ulaz u LNG terminal na otoku Krku

Skupina od pedesetak aktivista i aktivistkinja iz cijele Europe održala je danas prosvjednu akciju ispred LNG terminala na Krku, zahtijevajući prestanak ulaganja u plinsku infrastrukturu i fosilna goriva, te usmjeravanje sredstava u dugoročna rješenja koja odgovaraju ne samo na energetsku, već i klimatsku krizu.

Klimatska tribina za održivu budućnost otoka Krka

Ovim dvjema javnim tribinama s ciljem suprostavljanja štetnim fosilnim industrijama i predstavljanja dobrih praksi održivosti i obnovljivosti najavljuje se Jadranski klimatski kamp (Adriatic Climate Camp), prvi takav u Hrvatskoj, koji će se održati od 14.-18. rujna 2022. u Njivicama na otoku Krku.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER