REPowerEU: „Regionalno partnerstvo za ubrzanu energetsku tranziciju“

Regionalna konferencija Hrvatske i Slovenije održat će se u srijedu 6. srpnja u Zagrebu

Regionalna konferencija Hrvatske i Slovenije pod nazivom „Regionalno partnerstvo za ubrzanu energetsku tranziciju“ održat će se u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Europske investicijske banke (EIB) te medijskih kuća Hanza Media i Delo.

Hrvatska i Slovenija predstavljaju izvrstan primjer regionalne suradnje što je uvelike posljedica činjenice da su razvijani kao dio zajedničkog sustava, dok najveće nacionalne kompanije već dugo prostor obje države tretiraju kao jedno tržište, navodi se u najavi konferencije „Regionalno partnerstvo za ubrzanu energetsku tranziciju“ koja će se održati 6. srpnja u zagrebačkom hotelu Esplanade.

Suočeni s trenutnim svjetskim geopolitičkim izazovima i previranjima, Europska unija želi u što kraćem vremenu postići što veći stupanj pouzdane energetske opskrbe i to kroz dokument nazvan REPower EU – skup strateških ciljeva, preporuka i predloženih mjera usmjerenih na ubrzani prestanak korištenja ruskih energenata, pogotovo prirodnog plina – koji obuhvaća i vrlo konkretne najave promjena u regulatornom okviru, ali i poticaje za daljnjom integracijom nacionalnih energetskih tržišta i sustava.

Ova strategija će doprinijeti i daljnjem napretku Unije prema formiranju zajedničke energetske politike te će prvi korak na tom putu biti jačanje regionalne suradnje među državama članicama koje na taj način znatno lakše, brže i jeftinije mogu postići veći stupanj otpornosti od mogućih poremećaja koji bi nastali kao posljedica prekida energetskih tokova iz Rusije.

Hrvatska i Slovenija pritom predstavljaju izvrstan primjer takve regionalne suradnje što je uvelike posljedica činjenice da su razvijani kao dio zajedničkog sustava, dok najveće nacionalne kompanije već dugo prostor obje države tretiraju kao jedno tržište, a ta integracija će se dodatno pojačati nakon skorog hrvatskog priključenja eurozoni. Na koncu, tu je i tradicija suradnje na velikim energetskim projektima poput NE Krško.

S ciljem poticanja javne diskusije o izazovima koje tim dvjema državama donosi najozbiljnija energetska kriza s kojom se Europa suočila u posljednjih 50 godina, te mogućnostima koje donosi REPowerEU strategija kroz panel diskusije i pojedinačna izlaganja na konferenciji će raspravljati predstavnici državnih institucija dvaju država, kao i institucija Europske unije, čelnici vodećih energetskih kompanija, predstavnici znanstvene zajednice, kao i međunarodnih financijskih institucija.

Predstavništvo EK u Hrvatskoj / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Od 2028. godine sve nove zgrade moraju imati nulte emisije

Europski parlament je na svojoj plenarnoj sjednici 14. ožujka usvojio nacrt mjera za povećanje stope energetske obnove i smanjenje potrošnje energije i emisija stakleničkih plinova.

CEE Bankwatch Network: „EU se uvlači u zamku fosilnih goriva“

Umjesto da Europsku uniju vodi prema postupnom ukidanju fosilnih goriva i pravednoj energetskoj tranziciji, usvajanje izmijenjenog izvornog prijedloga Komisije otvorilo je vrata novom krugu ulaganja u fosilna goriva, poručuje CEE Bankwatch Network.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER