Beč treba više kontejnera za otpad prilagođenih osobama s invaliditetom

Osobe s invaliditetom imaju pravo na život bez prepreka i ravnopravno sudjelovanje u svim područjima života

U Beču žive tisuće osoba koje se kreću pomoću invalidskih kolica, a na raspolaganju im je svega 13 kontejnera za staklo u koje boce i staklenu ambalažu mogu ubacivati kroz bočni otvor. Udruge invalida traže postavljanje više ovakvih kontejnera, ali Grad Beč zasad ne udovoljava njihovim zahtjevima.

Kontejneri za otpadno staklo prilagođeni osobama u invalidskim kolicima imaju dodatni bočni otvor na prikladnoj visini koja im omogućuje njihovo lako korištenje. Takvi kontejneri već se koriste u više austrijskih gradova, primjerice u Grazu i Salzburgu, a osim kontejnera za otpadno staklo na ulicama se postavljaju i kontejneri za miješani komunalni otpad koji su također prilagođeni potrebama osoba s invaliditetom. Udruge invalida stoga smatraju kako bi bilo poželjno da se njihov broj poveća i u glavnom gradu Austrije.

„Naš zahtjev je da se spremnici za stakleni otpad prilagođeni osobama u invalidskim kolicima postave posvuda u Beču“, kazao je Martin Ladstätter iz Austrijskog vijeća za invalide (Österreichischer Behindertenrat), organizacije koja predstavlja više od 80 austrijskih udruga invalida te zastupa interese 1,4 milijuna osoba s invaliditetom.

Dakako, u organizaciji naglašavaju važnost povećanja broja prilagođenih kontejnera i za ostale vrste otpada koji bi osobama s invaliditetom znatno olakšali korištenje. Međutim, Grad Beč zasad ne razmišlja o povećanju broja ovakvih kontejnera, novih ili rabljenih, a u Bečkom magistratskom odjelu za gospodarenje otpadom (MA 48) objašnjavaju kako dodatni otvori na spremnicima za otpadno staklo onemogućuju ravnomjerno punjenje spremnika. To znači da se ti spremnici brže pune, zbog čega se moraju češće prazniti.

Grad Beč ove posebne kontejnere trenutno postavlja na lokacijama na kojima postoji velika potreba, odnosno na zahtjev predstavnika stanara određenih  stambenih zgrada ili na određenim lokacijama gdje živi veći broj osoba kojima ovi kontejneri predstavljaju nužnost.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Riječka Čistoća uvodi sustav prikupljanja otpada „od vrata do vrata“

KD Čistoća Rijeka izradila je edukativno-informativni spot s ciljem edukacije i informiranja građana o uvođenju novog individualiziranog sustava prikupljanja otpada. Uvođenjem sustava prikupljanja otpada „od vrata do vrata“, svi se spremnici, osim onih za staklo i tekstil, povlače s javnih površina. 

Rijeka izabrala model prikupljanja komunalnog otpada u višestambenim zgradama

Nakon višemjesečne analize i razmatranja četiri prijedloga modela prikupljanja komunalnog otpada u višestambenim zgrada, izabran je model prema kojem će se otpad prikupljati u nadzemnim spremnicima velikih kapaciteta. Spremnici su zaštićeni su od neovlaštenog korištenja i korisnici im mogu pristupiti pomoću kartice ili ključa.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER