Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj (22. svibnja 2022.)

„Izgradnja zajedničke budućnosti za sav život“

Bioraznolikost je temelj izgradnje bolje i sigurnije budućnosti, a njeno očuvanje ključno je za nekoliko izazova održivog razvoja: od rješenja temeljenih na prirodi koja nam pomažu pri ublažavanju klimatskih promjena i zaštite klime, preko rješavanja zdravstvenih problema do omogućavanja sigurnosti hrane i vode te održivih sredstava za život.

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibnja Međunarodnim danom bioraznolikosti (International Day for Biological Diversity - IDB) s ciljem poboljšanja razumijevanja i jačanja svijesti o pitanjima bioraznolikosti kao globalnoj vrijednosti od neprocjenjivog značaja za sadašnje i buduće generacije. Istog se dana obilježava i usvajanje Konvencije o biološkoj raznolikosti, potpisane na Konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u lipnju 1992. u Rio de Janeiru, kao jednog od najvažnijih međunarodnih propisa u području zaštite prirode, čiji je cilj očuvanje bioraznolikosti, održivo korištenje njenih komponenti te pravedna raspodjela dobrobiti koje proizlaze iz korištenja genetskih izvora.

 

Tajništvo Konvencije o biološkoj raznolikosti (Convention on Biological Diversity – CBD) je za obilježavanje Međunarodnog dana biološke raznolikosti 2022. godine odabralo slogan „Izgradnja zajedničke budućnosti za sav život“ („Building a shared future for all life“). Ovim se sloganom želi potaknuti potpora međunarodnim pregovorima o globalnom okviru za bioraznolikost nakon 2020., koji će se usvojiti na predstojećoj UN-ovoj Konferenciji o biološkoj raznolikosti (COP15) u Kini.

Prošle dvije pandemijske godine bile su godine za razmišljanje, nove prilike i rješenja kada je svijet, više nego ikad dosad, trebao izraziti snažnu volju za globalnim okvirom koji će „saviti krivulju“ gubitka biološke raznolikosti za dobrobit ljudi i cjelokupnog života na Zemlji. Globalna zajednica suočila se s potrebom preispitivanja svog odnosa prema prirodnom svijetu, a unatoč svom tehnološkom napretku pandemija nam je pokazala da potpuno ovisimo o zdravim ekosustavima koji nam osiguravaju sve što nam je potrebno za život. Upravo zbog toga, prošlogodišnjom temom „Mi smo dio rješenja“ kao nastavkom slogana „Naša rješenja su u prirodi“ iz 2020. godine, htjelo se istaknuti da biološka raznolikost ostaje glavni odgovor na nekoliko izazova održivog razvoja te naglasiti važnost solidarnosti i suradnje na svim razinama s ciljem izgradnje održive budućnosti i života u skladu s prirodom. Također, naglasak je stavljen na važnost ljudskog zdravlja i njegovu ovisnost o bioraznolikosti, s obzirom da je velik broj svjetskih znanstvenika potvrdio teoriju kako je pandemija CoViD-19 povezana s poremećajem ravnoteže u okolišu i sa svime što se u njemu događa.

  • Uživajte u urbanoj bioraznolikosti i fotografirajte cvijeće ili samoniklo bilje – nemojte ih brati! / Foto: Pixabay

Pokrenimo val solidarnosti

Međunarodna zajednica broji dane prije usvajanja novog globalnog okvira za bioraznolikost nakon 2020., a svaki dan prije održavanja UN-ove Konferencije o biološkoj raznolikosti (COP15) bitan je kako bismo jasno i glasno poručili da nam je stalo do naše bolje i sigurnije zajedničke budućnosti. Ublažavanjem klimatskih promjena, a posebno drastičnim smanjenjem emisija stakleničkih plinova, možemo pomoći u spašavanju tisuća vrsta i sprječavanju njihovog izumiranja. Time se može saviti krivulja rizika gubitka bioraznolikosti te vrstama i ekosustavima omogućiti više vremena za prilagodbu klimatskoj krizi – pronalaženjem novih staništa, promjenom ponašanja vrsta ili uz ljudsku pomoć i napore očuvanja.

Kako će se Međunarodni dan bioraznolikosti i ove godine obilježiti uglavnom virtualno, svatko od nas može se pridružiti kampanji ili organizirati aktivnosti kojima se potiče očuvanje biološke raznolikosti te tako pomoći u podizanju svijesti o važnosti njenog očuvanja.

Možete sudjelovati u akcijama čišćenja okoliša, posaditi autohtono stablo, grm ili biljku, pomoći životinjama i uključiti se u napore za sprječavanje širenja zoonotskih zaraznih bolesti, usvojiti navike održive potrošnje, a posebno uštede energije. Uživajte u urbanoj bioraznolikosti i fotografirajte cvijeće ili samoniklo bilje – nemojte ih brati! Podržite organizacije za zaštitu okoliša i tvrtke koje su posvećene ekološkom poslovanju, kupujte lokalno uzgojenu hranu i smanjite količinu otpada. To su samo neke od aktivnosti i navika kojima pomažete u podizanju svijesti o važnosti očuvanja bioraznolikosti i sudjelujete u obilježavanju Međunarodnog dana bioraznolikosti 365 dana u godini.

Dana 22. svibnja obilježava se i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj

Povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Javna ustanova Maksimir za upravljanje zaštićenim područjima Grada Zagreba u petak 20. svibnja 2022. na glavnom ulazu u Park Maksimir od 14:00 do 19:00 sati organiziraju edukativno-informativno događanje za posjetitelje kojima ih se želi educirati o važnosti očuvanja bioraznolikosti.

Kako ističu u Zavodu za zaštitu okoliša i prirode, posjetitelji će se moći upoznati  s radom nacionalnih parkova Sjeverni Velebit i Plitvička jezera, parkova prirode Medvednica i Papuk te Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, dok će najmlađi imati priliku postati mali maksimirski rendžeri. Na Maloj pozornici će se postaviti interaktivna izložba za posjetitelje „Diverterra“ – radionice za djecu u virtualnoj stvarnosti, a pored nje organizirat će se igre i edukativne radionice za najmlađe. Za najznatiželjnije posjetitelje organizirana je interaktivna nagradna igra Uhvati biološku raznolikost i Bioblitz Invazija na Maksimir - u potrazi za stranim invazivnim biljnim vrstama.

Osim toga, u 14:00, 15:30 i 17:00 sati moći ćete se uključiti u organizirane ture kako bi upoznali vodozemce, gmazove, vretenca te ptice Maksimira, a svoje aktivnosti i projekte predstavit će i Udruga Biom.  Na aleji parka Maksimir bit će postavljena izložba pobjedničkih fotografija fotonatjecanja Javne ustanove – Maksimir.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zašto su u dva zadarska parka namjerno ostavljene nepokošene površine?

Javna ustanova Natura Jadera i komunalna tvrtka Nasadi d.o.o. Zadar provode aktivnost „Neka parkovi zazuje“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti oprašivača. U Perivoju Vladimira Nazora i Perivoju Vrulje namjerno su ostavljene manje nepokošene površine čime je osigurana cvatnja divljeg cvijeća potrebnog za prehranu raznolikih „zujalica“, vrijednih oprašivača.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER