U sklopu projekta „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000” novinari posjetili JU Međimurska priroda

Povodom Dana zaštite prirode u Hrvatskoj i Međunarodnog dana bioraznolikosti novinari posjetili područja ekološke mreže Natura 2000 u Međimurskoj županiji

Tijekom organiziranog studijskog putovanja zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže Međimurske županije, novinari su dodatno upoznali važnost zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti te stekli znanje o radu Javne ustanove Međimurska priroda

  • Studijsko putovanje počelo je posjetom zagrebačkoj Savici - važnom utočištu brojnim biljnim i životinjskim vrstama. Među njima su i zaštićene barske kornjače, a s obzirom da pri polaganju jaja prelaze cestu na prilazu Savici se odnedavno može vidjeti znak upozorenja za vozače. / Foto: Ekovjesnik

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) povodom Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj (22. svibnja) i Međunarodnog dana bioraznolikosti (22. svibnja) organiziralo je studijsko putovanje za novinare koji se u svom radu bave temama vezanim uz zaštitu prirode. Putovanje je organizirano u sklopu projekta „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000”, a novinari su posjetili „Međimursku prirodu“, Javnu ustanovu za zaštitu prirode Međimurske županije, upoznali vrijednosti područja kojima oni upravljaju te obišli Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu, Svetomartinsku Muru te „Matulov grunt“ u Frkanovcu.

  • Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ se nalazi u malom međimurskom naselju Križovec, i to na adresi Trg međimurske prirode 1 - prvom i zasad jedinom hrvatskom trgu posvećenom prirodi. Ovdje se ujedno nalazi i sjedište Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode. / Foto: Ekovjesnik

Uz posjet navedenim lokacijama, edukativne prezentacije i stručno vodstvo lokalnih djelatnika, predstavnici MINGOR-a, Uprave za zaštitu prirode te Zavoda za zaštitu okoliša i prirode pružili su sudionicima detaljne informacije o zaštiti prirode i očuvanju bioraznolikosti u Hrvatskoj, europskim smjernicama i primjerima dobre prakse te ekološkoj mreži Natura 2000, njenoj svrsi i doprinosu očuvanju prirode, kao i planiranim te provedenim projektnim aktivnostima vezanim uz upravljanje mrežom.

Pozdravne riječi na početku radnog dijela studijskog putovanja uputili su Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, i Siniša Golub, ravnatelj Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode. O izazovima zaštite prirode, primjerima dobre prakse te ekološkoj mreži Natura 2000 govorile su Irina Zupan iz Zavoda za zaštitu okoliša i prirode te Mihaela Mesarić iz Javne ustanove Međimurska priroda, a program je nastavljen razgledom Centra za posjetitelje „Med dvemi vodami“ uz stručno vodstvo voditeljice Centra Ivane Rojko, kao i posjetom Svetomartinske Mure u Žabniku i „Matulova grunta“ u Frkanovcu.

  • Suvremeno opremljena suvenirnica Centra za posjetitelje „Med dvemi vodami“ / Foto: Ekovjesnik

Najveći projekt osnaživanja sustava zaštite prirode u Hrvatskoj

Projekt „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“ najambiciozniji je i najveći projekt osnaživanja sustava zaštite prirode koji se trenutno provodi u Hrvatskoj. Vrijednost ovog projekta iznosi 186.497.150 kuna, a Europska unija sufinancira ga s 85 % sredstava u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

  • Na gmajnu koja pripada naseljima Žabnik i Vrhovljan u Općini Sveti Martin na Muri 2015. godine pušteni su međimurski konji. Riječ je o dosad najvećoj revitalizaciji prirodnog pašnjaka u Međimurju putem vraćanja autohtone ili zavičajne pasmine na područje ispaše veličine 8 hektara kojom se stvaraju uvjeti za dominaciju zavičajnih vrsta biljaka uz istovremeno uklanjanje invazivnih vrsta poput ambrozije ili zlatošipke. / Foto: Ekovjesnik

Osnovni cilj projekta je razvoj sveobuhvatnog okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000 kroz izradu planova upravljanja područjima, praćenje učinkovitosti uspostavljenih mjera očuvanja u ekosustavima kopnenih voda, izradu plana financiranja te jačanje individualnih i organizacijskih kapaciteta za učinkovito upravljanje. Projekt se provodi od 2017. godine i završava sljedeće godine, kada se očekuje da će barem 40 % ekološke mreže biti pokriveno planskim dokumentima.

  • Jedna od zanimljivosti Matulovog grunta / Foto: Ekovjesnik

Navedene aktivnosti pratit će intenzivna komunikacija o važnosti zaštite prirode i ulozi ekološke mreže pa je jedan od ciljeva ovog studijskog putovanja bio osigurati što kvalitetniji dijalog medija i korisnika projekta kako bi se omogućilo bolje razumijevanje šire javnosti o materiji, kao i o aktivnostima koje se provode u cilju zaštite prirode.

  • Matulov grunt sadrži prostor za boravak i stvaralački rad, stalni likovni postav o livadama i leptirima gornjeg Međimurja, kao i prostor za predavanja i radionice. Stara „hiža‟ u Frkanovcu je mjesto rezidencije za prirodoslovce i istraživače, ali i umjetnike. / Foto: Ekovjesnik

Natura 2000 – provedba razvojnih aktivnosti uz očuvanje bioraznolikosti

Ekološka mreža Natura 2000 trenutačno je najveća mreža zaštićenih područja na svijetu i temelj sustava zaštite prirode u Europskoj uniji. Prostire se na približno 1.215.000 km2 svih 27 država članica, odnosno na 18,5 % kopna i gotovo 9 % mora EU.

  • Mihaela Mesarić iz Javne ustanove Međimurska priroda sudionicima studijskog putovanja prezentirala je Matulov grunt. / Foto: Ekovjesnik

Natura 2000 podržava načelo održivog razvoja i cilj joj nije zaustaviti sveukupne razvojne aktivnosti, nego postaviti mjerila prema kojima će se one moći odvijati, a da se pritom očuva bioraznolikost Hrvatske.

S raznolikim reljefom, klimom i geološkom podlogom, Hrvatska je bioraznolikošću jedna od najbogatijih europskih zemalja, stoga je i ekološka mreža Natura 2000 u Hrvatskoj, s obzirom na ukupni teritorij, među najvećima u EU. Ova mreža u Hrvatskoj obuhvaća 25.956 km2 i pokriva 36,8 % kopnenog teritorija te 9,3 % mora, a sastoji se od 745 područja očuvanja značajnih za vrste i stanišne tipove te 38 područja očuvanja značajnih za ptice.

  • Mlin na Muri i Svetomartinska Mura u Žabniku / Foto: Ekovjesnik

Organizirano studijsko putovanje za novinare ujedno je obilježilo početak održavanja tjedna zaštite prirode kada sve javne ustanove u RH i nadležno ministarstvo obilježavaju važne datume – Međunarodni dan pčela (20. svibanj), Europski Natura dan (21. svibanj), Međunarodni dan bioraznolikosti (22. svibanj), Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj (22. svibanj) i Europski tjedan parkova (24. svibanj). 

  • Svetomartinska Mura u Žabniku / Foto: Ekovjesnik

MINGOR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Počela provedba projekta Cro Buzz Klima

U srijedu 11. svibnja na pilot površinama u zagrebačkom parkovima Maksimir, Ribnjak i Rokov perivoj postavljene su informativne table kojima su označeni dijelovi travnatih površina pod smanjenim režimom košnje – svega jednom ili četiri puta godišnje. Ova aktivnost realizirana je u sklopu projekta Cro Buzz Klima - Divlji oprašivači Hrvatske i prilagodba klimatskim promjenama.

U Splitu predstavljena nacionalna kampanja „Poslušaj glas prirode“

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja održalo je javno događanje u Splitu, kao dio kampanje „Poslušaj glas prirode“, čiji je cilj promijeniti svijest javnosti te potaknuti pozitivnu promjenu stavova i navika u pogledu zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti

Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj (22. svibnja 2022.)

Bioraznolikost je temelj izgradnje bolje i sigurnije budućnosti, a njeno očuvanje ključno je za nekoliko izazova održivog razvoja: od rješenja temeljenih na prirodi koja nam pomažu pri ublažavanju klimatskih promjena i zaštite klime, preko rješavanja zdravstvenih problema do omogućavanja sigurnosti hrane i vode te održivih sredstava za život.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER