Počela provedba projekta Cro Buzz Klima

Dobro je kad parkovi zuje!

U srijedu 11. svibnja na pilot površinama u zagrebačkom parkovima Maksimir, Ribnjak i Rokov perivoj postavljene su informativne table kojima su označeni dijelovi travnatih površina pod smanjenim režimom košnje – svega jednom ili četiri puta godišnje. Ova aktivnost realizirana je u sklopu projekta Cro Buzz Klima - Divlji oprašivači Hrvatske i prilagodba klimatskim promjenama.

Projekt se financira iz ETS sredstava - sredstva dobivena trgovanjem emisijskim jedinicama stakleničkih plinova, a njegova procijenjena vrijednost je 1,1 milijun kuna, a jedan od glavnih ciljeva projekta je prikupiti prve sustavne podatke o divljim oprašivačima Hrvatske i testirati metodologiju njihovog praćenja, navode u Zavodu za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Projektom će se tijekom sljedeće tri godine provoditi terenska istraživanja na pet područja u tri biogeografske regije: Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje, Nacionalni park Risnjak, Nacionalni park Plitvička jezera, područje ekološke mreže Otok Krk i grad Zagreb. Osim raznolikosti samih oprašivača, cilj projekta je analizirati kako na oprašivače utječu promjene u klimi i drugi ekološki faktori te predložiti mjere za očuvanje oprašivača i povećanje klimatske otpornosti ekosustava.

Provedba projekta Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja krenula je u Zagrebu - u parkovima Ribnjak, Maksimir i Rokov perivoj, u kojima se počela primjenjivati prilagođena košnja kako bi se omogućila cvatnja biljaka važnih za prehranu divljih oprašivača.

„Smanjena košnja dijelova ovih parkova dogovorena je zbog istraživanja koja pokazuju da je smanjeni režim košnje u gradovima ekološki i ekonomski isplativ jer dovodi do povećanja raznolikosti životinjskih i biljnih vrsta i do smanjenja emisija stakleničkih plinova“, navodi se u priopćenju Ministarstva.

  • Ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, dr. sc. Aljoša Duplić, postavlja informativnu tablu s natpisom „Dobro je kad parkovi zuje!“ / Foto: Cro Buzz Klima

Postavljanju prvih informativnih tabli nazočili su ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, dr. sc. Aljoša Duplić, voditeljica projekta Cro Buzz Klima dr. sc. Ana Ješovnik, ravnateljica Javne ustanove Maksimir dr. sc. Nika Dolenec te izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Dejan Jaić, pomoćnik pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje.

Aktivnosti testiranja upravljanja za oprašivače provode se u suradnji s Javnom ustanovom Maksimir, podružnicom Zrinjevac i Hrvatskim prirodoslovnim muzejom, te uz potporu Grada Zagreba i Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. Osim toga, jedan od ciljeva istraživanja u Zagrebu je i izrada kataloga zavičajnih biljnih vrsta za oprašivače u urbanim vrtovima, kako s podacima o razdobljima cvjetanja, tako i preporukama za sadnju, kako bi se građanstvo potaknulo na promišljanje i sudjelovanje u zaštiti oprašivača.

Projekt Cro Buzz Klima - Divlji oprašivači Hrvatske i prilagodba klimatskim promjenama možete detaljno „prozzujati“ na projektnoj mrežnoj stranici, kao i putem društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram.

>>> Pročitajte još >>> Sve manja raznolikost bilja na livadama, u šumama i planinama

  • Foto: Pixabay

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja također najavljuju kako će 8. lipnja 2022. krenuti s komunikacijskom kampanjom pod nazivom „Poslušaj glas prirode!“. Kako je istaknuo dr. sc. Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, komunikacijska kampanja će se provoditi u sklopu provedbe EU projekta „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“, i to kako bi se svakog građanina i građanku Lijepe naše osvijestilo o važnosti i jedinstvenosti hrvatske bioraznolikosti.

  • Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ se nalazi u malom međimurskom naselju Križovec, i to na adresi Trg međimurske prirode 1 - prvom i zasad jedinom hrvatskom trgu posvećenom prirodi. Ovdje se ujedno nalazi i sjedište Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode. / Foto: Ekovjesnik

Podsjetimo, u sklopu navedenog projekta Ministarstvo je za novinare u ponedjeljak 16. svibnja organiziralo studijsko putovanje zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže Natura 2000 u Međimurskoj županiji. Tom prilikom novinari su posjetili „Međimursku prirodu“, Javnu ustanovu za zaštitu prirode Međimurske županije, upoznali se s vrijednostima područja kojima oni upravljaju te obišli Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu, Svetomartinsku Muru u Žabniku te „Matulov grunt“ u Frkanovcu.

Sličan projekt provodi se i u Budimpešti

Projekt Vadvirágos Budapest provodi se već drugu godinu, a njime se 4,5 % od ukupno šest milijuna četvornih metara travnjaka ne kosi i namjenjuje za pčelinju pašu. U sklopu projekta u parkovima mađarskog glavnog grada postavljaju se hoteli za kukce i komposteri, a građani potiču na sadnju medonosnog bilja i očuvanje livadnog cvijeća.

 

  • Informativna tabla s natpisom Restoran divljeg cvijeća – ne samo za pčele! (Vadvirág Étterem - Nem csak méheknek!) i oznaka Ozelenjavanje Budimpešte (Zöldülő Budapest) / Foto: Grad Budimpešta

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

U Splitu predstavljena nacionalna kampanja „Poslušaj glas prirode“

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja održalo je javno događanje u Splitu, kao dio kampanje „Poslušaj glas prirode“, čiji je cilj promijeniti svijest javnosti te potaknuti pozitivnu promjenu stavova i navika u pogledu zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti

Promocija kampanje „Poslušaj glas prirode“ u Lici

Tradicionalna manifestacija „Jesen u Lici“  koja se 24. put održava u Gospiću, ove godine ugostila je i kampanju „Poslušaj glas prirode“, koju s ciljem poticanja pozitivne promjene stavova i navika stanovništva, a u svrhu zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti, provodi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER