Zašto su u dva zadarska parka namjerno ostavljene nepokošene površine?

JU Natura Jadera i tvrtka Nasadi d.o.o. Zadar promoviraju smanjenu košnju za oprašivače u zadarskim perivojima, vrtićima i školama

Javna ustanova Natura Jadera i komunalna tvrtka Nasadi d.o.o. Zadar provode aktivnost „Neka parkovi zazuje“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti oprašivača. U Perivoju Vladimira Nazora i Perivoju Vrulje namjerno su ostavljene manje nepokošene površine čime je osigurana cvatnja divljeg cvijeća potrebnog za prehranu raznolikih „zujalica“, vrijednih oprašivača.

U petak 21. travnja u najvećem zadarskom parku, Perivoju Vladimira Nazora, kao i u Perivoju Vrulje, na nepokošenim cvjetnim livadama postavit će se osam edukativnih ploča s jasnom porukom o važnosti oprašivača. Dodatnih osam manjih ploča poklonit će se dječjim vrtićima i osnovnim školama kao poticaj da dio površine svojih vrtićkih i školskih vrtova ostave nepokošenim i tako oprašivačima „zujalicama“ osiguraju mjesto za gozbu.

JU Natura Jadera i tvrtka Nasadi d.o.o. time se uključuju u obilježavanje Dana planeta Zemlje (22. travnja).

 

  • Dobro je kad parkovi zuje! Nek se pčele vesele! / Fotografije: Nasadi d.o.o. Zadar

Podsjetimo, Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja prošlog je proljeća pokrenuo pilot projekt „Cro Buzz Klima - Divlji oprašivači Hrvatske i prilagodba klimatskim promjenama“ kojim se prikupljaju sustavni podaci o divljim oprašivačima Hrvatske i testira metodologija njihovog praćenja. Osim raznolikosti samih oprašivača, cilj projekta je analizirati kako na oprašivače utječu promjene u klimi i drugi ekološki faktori te predložiti mjere za očuvanje oprašivača i povećanje klimatske otpornosti ekosustava.

Provedba projekta krenula je u Zagrebu - u parkovima Ribnjak, Maksimir i Rokov perivoj, u kojima se počela primjenjivati prilagođena košnja kako bi se omogućila cvatnja biljaka važnih za prehranu divljih oprašivača. „Smanjena košnja dijelova ovih parkova dogovorena je zbog istraživanja koja pokazuju da je smanjeni režim košnje u gradovima ekološki i ekonomski isplativ jer dovodi do povećanja raznolikosti životinjskih i biljnih vrsta i do smanjenja emisija stakleničkih plinova“, istaknuli su u Zavodu za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Projekt Cro Buzz Klima - Divlji oprašivači Hrvatske i prilagodba klimatskim promjenama možete detaljno „prozzujati“ na projektnoj mrežnoj stranici, kao i putem društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram.

>>> Pročitajte još >>> Sve manja raznolikost bilja na livadama, u šumama i planinama

  • Smanjena košnja parkovnih površina i travnjaka pokazuje da je smanjeni režim košnje u gradovima ekološki i ekonomski isplativ jer dovodi do povećanja raznolikosti životinjskih i biljnih vrsta, kao i do smanjenja emisija stakleničkih plinova. / Pixabay

Projektom je također predviđena suradnja s javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim područjima i drugim institucijama te provođenje aktivnosti edukacije i podizanja svijesti javnosti o važnosti i raznolikosti divljih oprašivača Hrvatske i njihovoj ulozi u ublažavanju posljedica klimatskih promjena. Prvi rezultati projekta već jasno pokazuju kolika je prednost „divljih vrtova“ naspram „uređenih“ travnjaka.

Zadranke i Zadrani ne zaboravite! U petak 21. travnja u 11 sati svi u Perivoj Vladimira Nazora!

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Uz brošuru „Vrtovi koji zuje“ krenite u sadnju biljaka za oprašivače!

U brošuri se predstavljaju biljke za oprašivače koje možete saditi u vašem vrtu, objašnjava se važnost dostupnosti cvijeća kroz čitavu sezonu i kako odabirom biljaka možete pomoći oprašivačima da se nose s klimatskim promjenama. Također, navodi se i kako već ove jeseni sami možete sakupiti sjemenke divljeg cvijeća.

Počela provedba projekta Cro Buzz Klima

U srijedu 11. svibnja na pilot površinama u zagrebačkom parkovima Maksimir, Ribnjak i Rokov perivoj postavljene su informativne table kojima su označeni dijelovi travnatih površina pod smanjenim režimom košnje – svega jednom ili četiri puta godišnje. Ova aktivnost realizirana je u sklopu projekta Cro Buzz Klima - Divlji oprašivači Hrvatske i prilagodba klimatskim promjenama.

Promocija kampanje „Poslušaj glas prirode“ u Lici

Tradicionalna manifestacija „Jesen u Lici“  koja se 24. put održava u Gospiću, ove godine ugostila je i kampanju „Poslušaj glas prirode“, koju s ciljem poticanja pozitivne promjene stavova i navika stanovništva, a u svrhu zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti, provodi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER