Promocija kampanje „Poslušaj glas prirode“ u Lici

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja sudjelovalo na manifestaciji „Jesen u Lici“

Tradicionalna manifestacija „Jesen u Lici“ koja se 24. put održava u Gospiću, ove godine ugostila je i kampanju „Poslušaj glas prirode“, koju s ciljem poticanja pozitivne promjene stavova i navika stanovništva, a u svrhu zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti, provodi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

U sklopu cjelodnevnog programa, na izložbenom prostoru MINGOR-a, posjetitelji su imali priliku informirati se i educirati o važnosti individualnih promjena navika te odgovornog ponašanja u svakodnevnom životu - savjesnog ponašanja radi sprečavanja uvođenja u prirodu invazivnih vrsta i držanja egzotičnih ljubimaca, smanjenja potrošnje prirodnih resursa, o modelima volontiranja za prirodu, itd.

  • Foto: MINGOR

Svi zainteresirani, uz pomoć VR naočala, mogli su virtualno prošetati kroz izložbu „Diverterra“, a najmanji su za svoje znanje o prirodi  i o tome kako zamišljaju da se odrasli trebaju odnositi prema prirodi dobili prigodne poklone. Sudjelovanje Ministarstva na manifestaciji omogućilo je svim zainteresiranim posjetiteljima da se iz prve ruke, od strane djelatnika Uprave za zaštitu prirode te Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, informiraju o ekološkoj mreži Natura 2000 te važnosti očuvanja bioraznolikosti i ekosustava.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ovom je prilikom, u sklopu nagradnih igara na temu zaštite prirode, nagradilo brojne posjetitelje, a najveću pozornost privukla je jedna od promotivnih poruka kampanje u kojoj životinje imaju pravo glasa, Poslušaj glas prirode – Medvjed iz treće generacije Ličana.

  • Foto: MINGOR

Kampanja „Poslušaj glas prirode“, koja poziva na aktivno uključivanje stanovništva u zaštiti prirode, usmjerena je na opću populaciju, a posebice na stanovnike Hrvatske koji žive i gospodarski djeluju na području koje se nalazi pod ekološkom mrežom Natura 2000. Kampanja je jedna od ključnih komunikacijskih elemenata projekta „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“, najvećeg projekta osnaživanja sustava zaštite prirode u Hrvatskoj. Vrijednost ovog projekta iznosi 186.497.150 kuna, a Europska unija ga sufinancira s 85 % sredstava u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

„Glas prirode“ možete „slušati“ putem nove mrežne stranice glasprirode.hr te Facebook stranice Glas prirode HR.

Ekološka mreža Natura 2000 trenutačno je najveća mreža zaštićenih područja na svijetu i temelj sustava zaštite prirode u Europskoj uniji. Ova mreža u Hrvatskoj, s obzirom na ukupni teritorij, među najvećima je u EU i obuhvaća 25.956 km2. Pokriva 36,8 % kopnenog teritorija te 9,3 % mora, a sastoji se od 745 područja očuvanja značajnih za vrste i stanišne tipove te 38 područja očuvanja značajnih za ptice. Natura 2000 podržava načelo održivog razvoja i cilj joj nije zaustaviti sveukupne razvojne aktivnosti, nego postaviti mjerila prema kojima će se one moći odvijati, a da pritom očuvaju bioraznolikost. Ova ekološka mreža ima i izuzetno važnu ulogu u očuvanju ribljeg fonda jer su zaštićena morska područja ekosustavi koji su utočište ugroženim i rijetkim vrstama, čuvaju ugrožena staništa i potiču obnavljanje ribljih zaliha.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zašto su u dva zadarska parka namjerno ostavljene nepokošene površine?

Javna ustanova Natura Jadera i komunalna tvrtka Nasadi d.o.o. Zadar provode aktivnost „Neka parkovi zazuje“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti oprašivača. U Perivoju Vladimira Nazora i Perivoju Vrulje namjerno su ostavljene manje nepokošene površine čime je osigurana cvatnja divljeg cvijeća potrebnog za prehranu raznolikih „zujalica“, vrijednih oprašivača.

U Splitu predstavljena nacionalna kampanja „Poslušaj glas prirode“

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja održalo je javno događanje u Splitu, kao dio kampanje „Poslušaj glas prirode“, čiji je cilj promijeniti svijest javnosti te potaknuti pozitivnu promjenu stavova i navika u pogledu zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER