U Parizu se obilježava 150. obljetnica Wallaceovih fontana

Francuska metropola je nezamisliva bez svojih prelijepih fontana s pitkom vodom

Ove elegantne fontane dio su pariškog kulturnog nasljeđa i ukras javnog prostora, a za njihovu izradu se još uvijek koristi izvorni kalup iz 19. stoljeća. Pariz je povodom obilježavanja ove važne obljetnice postao bogatiji za još jednu Wallaceovu fontanu, koja je postavljena u vrtu pariškog Muzeja Carnavalet.

Parižanke i Parižani, ali i brojni gosti francuske metropole, zahvaljujući britanskom kolekcionaru umjetnina i filantropu Sir Richardu Wallaceu i danas imaju priliku osvježiti se na stotinjak fontana čije je postavljanje diljem grada financirao prije 150 godina. Sir Richard Wallace (1818.-1890.), inače dugogodišnji stanovnik Pariza, odlučio je zbog velikog nedostatka pitke vode tijekom pruske opsade Pariza i Pariške komune 1871. godine Parižanima pokloniti 50 fontana koje su naposljetku po njemu i nazvane. Pet godina kasnije (1876.) financirao je postavljanje 10 dodatnih fontana, kao i još 10 njih 1879. godine.

Ove elegantne fontane dio su pariškog kulturnog nasljeđa i ukras javnog prostora, a izrađene su od lijevanog željeza prema dizajnu za koji je zaslužan francuski kipar Charles-Auguste Lebourg (1829.-1906.). Za njihovu izradu i danas se koristi njegov izvorni kalup, a 600 kilograma teška fontana izlijeva se u tri dijela (postolje, središnji dio s četiri karijatide i kupola).

Fontane su izvorno bile opremljene lancima pričvršćenim čašama od kositra, koje su iz higijenskih razloga uklonjene 1952. godine. Osmišljena kao pravo umjetničko djelo, prva Wallaceova fontana postavljena je 1872. na lokaciji Boulevard de la Villette. Bilo je to ujedno prvo veliko javno-privatno partnerstvo s ciljem zadovoljavanja osnovne ljudske potrebe – omogućavanja pristupa sigurnoj pitkoj vodi. Diljem grada ima ih još stotinjak, točnije 107, a poznate su po svom izgledu s četiri karijatide koje predstavljaju dobrotu, jednostavnost, milosrđe i trezvenost. To je najčešći model fontane koji se može pronaći na pariškim trgovima i ulicama, no postojao je još manji zidni model od kojeg je sačuvan samo jedan na vanjskom zidu pariškog parka Jardin des Plantes. Sve savršeno funkcioniraju kao i prvog dana te osiguravaju pitku vodu Parižanima i turistima.

  • Wallaceova fontana / Foto: Mbzt / Wikimedia Commons

Osim svoje karakteristične tamno zelene boje, mogu se pronaći i u plavoj, crvenoj, ružičastoj ili žutoj boji, a izbor najčešće zelene boje pripisuje se Napoleonu III. i njegovoj želji da Pariz obogati parkovima i zelenim površinama. Inače, identične boje su i tradicionalni pariški kiosci za novine i reklamni stupovi (colonne Morris).

Danas su Wallaceove fontane obojane u ukupno sedam boja, a njihov izbor vezan je uz lokaciju postavljanja i to od 2011. i 2016. godine s ciljem unošenja daška modernosti i poboljšavanja vidljivosti. Jedina bijela Wallaceova fontana nalazi se u 14. pariškom arondismanu.

Uz najnoviju fontanu, postavljenu 13. travnja u Muzeju Carnavalet (Musée Carnavalet), tijekom 2022. godine bit će postavljena još jedna na trgu Place Denfert-Rochereau u 14. parriškom arondismanu, na kojem se nalazi i kompleks Pariških katakombi (Catacombes de Paris). Također, u Muzeju Carnavalet se ove jeseni planira ciklus konferencija o dizajnu fontana s pitkom vodom i uličnog namještaja.

Velika obljetnica ovih ikoničnih pariških fontana proslavit će se 24. i 25. rujna 2022. događajem u organizaciji Grada Pariza, komunalne tvrtke za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris, ljevaonice GHM Sommevoire u kojoj se i danas proizvode te Britanskog veleposlanstva u Parizu i društva Société des Fontaines Wallace.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Usvojen prvi pariški bioklimatski prostorni plan

Dana 6. lipnja Gradsko vijeće Pariza usvojilo je prvi pariški bioklimatski prostorni plan koji će pružiti učinkovit odgovor na hitnu klimatsku situaciju i unaprijediti životno okruženje stanovnika francuske metropole.

Tragovi koronavirusa pronađeni u pariškoj sirovoj vodi

Laboratorij pariške komunalne tvrtke za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris u posljednja je 24 sata otkrio prisutnost vrlo malih količina koronavirusa u vodi koja se koristi za pranje ulica i zalijevanje javnih zelenih površina, priopćeno je u nedjelju poslijepodne.

U Parizu je besplatna pitka voda svugdje dostupna

Broj javnih česmi s pitkom vodom posljednjih se godina u francuskoj metropli konstantno povećava. Osim što služe za konzumaciju besplatne pitke vode na javnim površinama, njima će se uskoro osvježavati zrak i snižavati sve više ljetne temperature.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER