U Parizu sve više javnih česmi, a na nekima se pije i mineralna voda!

Impresivna pariška mreža od 1.200 javnih česmi do kraja ove godine bit će bogatija za deset česmi s mineralnom vodom!

Građanke i građani Pariza su prije nekoliko godina podržali plan postavljanja novih javnih česmi s besplatnom pitkom vodom, a osim obnove postojećih elegantnih Wallace česmi, dobili su i nove na kojima mogu piti mineralnu vodu.

Bilo vruće ili ne, voda je svima neophodna - tako barem tvrdi pariška gradska uprava! Broj javnih česmi s besplatnom pitkom vodom se u francuskom glavnom gradu posljednjih godina stalno povećava i to zahvaljujući projektu „teškom“ dva milijuna eura za koji je 2015. godine glasalo više od 9.500 Parižanki i Parižana. Osim postavljanja novih četrdesetak česmi s pitkom vodom, obnavljaju se i postojeće, prvenstveno povijesne česme la Wallace ili la Parisienne kako se još često nazivaju, a kojih diljem grada ima još stotinjak. No, impresivna mreža od 1.200 česmi s besplatnom pitkom vodom do kraja ove godine bit će bogatija za deset česmi s mineralnom vodom!

  • Česme l'Arceau su vrlo jednostavnog dizajna i karakterizira ih oblik slova „O“ na njihovom vrhu. Dizajnerica Cécile Planchais ih je namijenila širokom krugu korisnika i omogućuju lako korištenje pješacima, biciklistima, odraslima, djeci i osobama s invaliditetom. U Parizu ih je već postavljeno oko 350, računajući i zatvorene trgovačke prostore. / Foto: © Loïc Journet / Grad Pariz

Pariške česme s besplatnom pitkom vodom obogaćuju grad i podižu kvalitetu života omogućujući građanima pristup vodi koja je opće dobro, ali isto tako utječu na smanjenje plastičnog otpada i to za 7 kg godišnje po osobi. Također, pariška gradska uprava procjenjuje kako se korištenjem javnih česmi unatoč troškovima potrošnje vode općenito postižu velike uštede pa se navodi podatak da je u konačnici ova voda u prosjeku 300 puta jeftinija od kupovine pakirane vode.

  • Česma s mineralnom vodom (Jardin Truillot) / Foto: © Sophie Robichon / Grad Pariz

Dodajmo još i to kako u nama nešto bližoj Banja Luci u okviru projekta tzv. malih intervencija ove jeseni započinje gradnja mreže javnih česmi u povijesnoj jezgri grada. Možda se jednog lijepog dana i u Zagrebu raspiše javni natječaj za tipski model nove zagrebačke javne česme kako je to već lijepo predložila i detaljno obrazložila građanska platforma 1POSTOZAGRAD.

Natječaj za dizajn „inovativnih“ predmeta namijenjenih konzumaciji zagrebačke vode - čaša, bokala, boca, termo boca i kalupa za led, već je proveden, a koriste ih ili bi ih trebali koristiti „gradski i državni dužnosnici te djelatnici i suradnici Grada Zagreba, Zagrebačkog holdinga d.o.o. i Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o.“. Njihov broj je svakako znatno veći od broja posjetitelja manifestacije „Ljeto na Savi“ čiji se trošak približava iznosu ranije navedenog pariškog projekta, pa im ovom prilikom svima nazdravljamo vodom iz nimalo inovativne obične čaše.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Firenca je na prvoj liniji borbe protiv plastike

Glavni grad Toskane je 69. talijanski „Plastic Free“ grad koji se posebno istaknuo u području provedbe ekološkog obrazovanja djece, smanjenju korištenja plastike za jednokratnu upotrebu u školama i uredima gradske uprave te širenju mreže punktova s besplatnom pitkom vodom.

Tragovi koronavirusa pronađeni u pariškoj sirovoj vodi

Laboratorij pariške komunalne tvrtke za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris u posljednja je 24 sata otkrio prisutnost vrlo malih količina koronavirusa u vodi koja se koristi za pranje ulica i zalijevanje javnih zelenih površina, priopćeno je u nedjelju poslijepodne.

U Parizu je besplatna pitka voda svugdje dostupna

Broj javnih česmi s pitkom vodom posljednjih se godina u francuskoj metropli konstantno povećava. Osim što služe za konzumaciju besplatne pitke vode na javnim površinama, njima će se uskoro osvježavati zrak i snižavati sve više ljetne temperature.

Pariz se dobro pripremio za ovotjedni toplinski val

Francuska metropola još uvijek pamti opasan toplinski val i velik broj smrtnih slučajeva iz ljeta 2003. godine. Pariška gradska uprava stoga je jučer najavila, a danas i objavila posebne mjere zaštite, uključujući produženo radno vrijeme bazena i otvaranje „hladnih soba“, kako bi se ublažile potencijalno smrtonosne posljedice toplinskog vala koji će prema očekivanju zahvatiti velik dio europskog kontinenta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER