Zadar će se od bujičnih poplava braniti kišnim vrtovima i zelenilom

Izgradnja prvog kišnog vrta počela je u Parku Vruljica, a u sklopu projekta izgradit će se još dva

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA organizirala je u srijedu obilazak radova u Parku Vruljica gdje je počela izgradnja prvog kišnog vrta u Zadru. Radovi se izvode u sklopu projekta STREAM - Strategic Development of Flood Management.

Agencija ZADRA NOVA vodeći je partner u projektu STREAM - Strategic Development of Flood Management, koji se financira u okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020. Opći cilj projekta je poboljšanje monitoringa rizika i povećanje upravljačkih mogućnosti stožera za zaštitu i spašavanje kako bi mogli pravovremeno reagirati na katastrofe uzrokovane poplavama. Specifični ciljevi projekta su unapređenje znanja o poplavama, osnaživanje kapaciteta hitnih službi, poboljšanje sustava ranog upozoravanja i komunikacijskog sustava.

 

U projektu sudjeluje ukupno 21 institucija, devet s hrvatske i 12 s talijanske strane Jadranskog mora, od kojih je 15 u ulozi projektnog partnera, a pet u ulozi pridruženog partnera. Agencija ZADRA NOVA vodeći je partner u projektu. Projekt je s provedbom započeo 1. travnja 2020. i trajat će do 31. prosinca 2022. godine. Njegova ukupna vrijednost je 9,4 milijuna eura, od čega udio Agencije ZADRA NOVA iznosi 1,1 milijuna eura.

Uz izgradnju kišnih vrtova, projekt uključuje i brojne druge aktivnosti, kao što su izrada karata opasnosti od poplava i karata rizika od poplava na projektnom području; priprema Plana upravljanja rizikom od poplava na projektnom području; opremanje operativnih snaga stožera civilne zaštite Zadarske županije, točnije nabava protupoplavne opreme za Javnu vatrogasnu postrojbu Zadar; razvoj radio-komunikacijskog sustava za stožer civilne zaštite; radionice za podizanje svijesti javnosti i dionika o opasnosti od poplava, pravilnom postupanju u slučaju poplava te mjerama koje se mogu poduzeti kako bi se u što je moguće većoj mjeri spriječile poplave te projektiranje novih pametnih sustava odvodnje.

Izgradnja prvog kišnog vrta počela je u zadarskom Parku Vruljica, a u sklopu projekta izgradit će se još dva i to kod škole na Ploči i uz Jadransku magistralu u Biogradu.

  • Agencija ZADRA NOVA organizirala je u srijedu obilazak radova na izgradnji kišnih vrtova © Zadra Nova

Gradonačelnik Dukić najavio daljnje uređenje Vruljice i više zelenila u Zadru

„Ovo su suvremena građevinska rješenja tzv. pametna rješenja kojima se pokušavaju ublažiti posljedice bujičnih poplava, a bili smo svjedoci i ovdje u Zadru kako je to izgledalo. To je nešto što se zaista treba pokušati spriječiti. Jedan od tih načina su i kišni vrtovi. Oni će, osim što će uspjeti povući vodu koja stvara bujičnu poplavu, biti jedan novi zeleni prostor jer će tu biti posađene biljke koje imaju veću upojnu moć tako da će građani dobiti i jedan lijepi zeleni prostor“, pojasnila je ravnateljica Agencije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković.

„Drago mi je da smo danas ovdje. Čestitam Agenciji ZADRA NOVA i svima koji sudjeluju u ovom projektu. S obzirom na to da smo svjedoci da se klimatske prilike mijenjaju, iz dana u dan smo izloženi novim promjenama. Bili smo svjedoci kako nas je poplava zadesila i one bujične poplave koje su napravile jako velike štete, ne samo u gradu Zadru već diljem cijele županije, pogotovo zapadnog dijela županije. Tako da ovaj projekt, gledam kao jednostavan projekt kako sutra ublažiti takve elementarne nepogode, a i posebno mi je drago, da će se posaditi dobar dio novih biljki i sačuvati ova vegetacija jer biljke će svojom transpiracijom ublažiti i povući dobar dio tih oborinskih voda“, kazao je župan Božidar Longin

„Uređenje gradskih parkova veliki nam je imperativ, dodatna korist od kišnih vrtova je što ćemo se s njima riješiti oborinskih voda u ovom području. Najavljujemo skori završetak natječaja za senzoričko igralište ovdje u Vruljici tako da očekujemo vrlo brzo i mogućnost daljnjeg uređenja ovog prostora“, poručio je gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić.

Zadra Nova / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Projekt od strateškog značaja za Zadarsku županiju

Projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje vrijedan je 377.326.793,56 kuna, a sufinanciran je sredstvima EU u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. u udjelu od  70,652%. U sufinanciranju sudjeluju još i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 19,348% te Zadarska županija i gradovi i općine na području Zadarske i dijela Ličko-senjske županije s 10%.

Utječu li snažni ljetni pljuskovi na kvalitetu mora za kupanje?

Istraživanje je pokazalo da nakon ekstremnih kiša dolazi do blagog povećanja bakteriološkog zagađenja mora, no riječ je o toliko niskim vrijednostima da je more na omiškim plažama i dalje unutar parametara kategorije mora izvrsne kakvoće.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER