Nove oznake energetske učinkovitosti u primjeni već godinu dana

Učini razliku! Uštedi energiju − očuvaj prirodu!

Uvođenje energetskih oznaka jedna je od najuspješnijih inicijativa EU-a za potrošače koja im pomaže pri odabiru energetski učinkovitih proizvoda te istovremeno daje važan doprinos postizanju energetskih i klimatskih ciljeva EU-a. U sklopu projekta LABEL 2020 razvijena je aplikacija koja građanima prilikom kupovine kućanskih uređaja omogućuje jednostavniji odabir i uštedu energije, a samim time i novca.

U Energetskom institutu Hrvoje Požar u utorak je održano predstavljanje edukativnih sadržaja za građane kreiranih u okviru europskog projekta LABEL 2020. Nove oznake energetske učinkovitosti primjenjuju se od 1. ožujka 2021. godine, a Marko Bišćan, voditelj europskog projekta LABEL 2020, predstavio je i aplikaciju uz pomoć koje se mogu usporediti kućanski uređaji, njihova učinkovitost i ukupni troškovi. U vremenima kad je svima svaka kuna postala bitna, važno je obratiti pozornost kakve uređaje kupujemo kako bi dugoročno imali manje troškove u kućanstvu. Osim što pametnijim odabirom kućanskih uređaja štedimo električnu energiju, time štedimo i kune u novčaniku.

  • Marko Bišćan, voditelj projekta LABEL 2020

Učitaj – Usporedi – Uštedi!

Aplikacija Provjera učinkovitosti uređaja razvijena je u sklopu projekta LABEL 2020 koji financira Europska unija. Riječ je o novoj aplikaciji koja omogućuje jednostavnu usporedbu proizvoda, izračun troškova i odabir proizvoda uz pomoć nove europske baze podataka proizvoda koja je uspostavljena s novom shemom energetskoga označavanja (EPREL). Alat je izravno povezan s bazom podataka EPREL te omogućuje pristup informacijama o proizvodima s ciljem usporednih izračuna i usporedbe općenito.

Ključne značajke ove aplikacije su:

  • prikaz raspona energetske učinkovitosti koji je trenutačno dostupan za određenu skupinu proizvoda te konkretan položaj odabranoga modela unutar toga raspona
  • prikaz vrlo učinkovitih proizvoda u određenoj kategoriji proizvoda
  • izračun i usporedba operativnih troškova za odabrane modele proizvoda u ukupnom vijeku trajanja proizvoda
  • usporedba svih podataka o proizvodu pohranjenih u bazi podataka EPREL za različite modele
  • detaljno objašnjenje svih novih informacijskih elemenata na novim energetskim oznakama.

Upotrebom aplikacije kupcima se na pristupačan način pruža mogućnost usporedbe proizvoda te na kraju i izbor optimalnog modela s ciljem dugoročne uštede energije i povezanih troškova.

  • U Energetskom institutu Hrvoje Požar predstavljeni su edukativni sadržaji za građane koji su do sada kreirani u sklopu EU projekta LABEL 2020.

Kako pristupiti aplikaciji i kako se njome služiti?

U videu Provjerite učinkovitost uređaja uz pomoć ovog novog alata detaljno je prikazan cijeli proces korištenja aplikacije, a dostupna je na računalu, pametnom telefonu ili tabletu putem sljedeće poveznice. Prilikom otvaranja mrežne aplikacije na pametnom telefonu ili tabletu možete skenirati QR kod naveden na energetskoj oznaci proizvoda ili unijeti dio broja modela proizvoda kako biste izravno pristupili informacijama o njemu koje se nalaze u bazi podataka Europske unije. Detaljne upute dostupne su ovdje.

Nove energetske oznake uvedene su u ožujku 2021. godine i predstavljaju povratak Europske unije izvornom konceptu rangiranja proizvoda s obzirom na njihovu energetsku učinkovitost prema razredima od A do G. Označavanje znakom + više nije bilo transparentno, a potrošačima je otežavalo razlikovanje proizvoda s najboljim energetskim karakteristikama.

Zadatak projekta LABEL 2020 je da kreiranjem informativnih materijala građanima i distributerima pruži podršku tijekom tranzicije sa starih na nove oznake energetske učinkovitosti (hr.label2020.eu), no projekt je proširen na inicijativa Uštedi energiju! uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja Republike Hrvatske.

U međuvremenu su se kao partneri uključili i Ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba te ostali dionici koji su prepoznali da je građanima nužno prenijeti informacije da bi se jednostavnije snalazili pri odabiru i upotrebi kućanskih uređaja uz najmanje troškove energije i novca. Na stranici Savjeti za uštedu energije u kućanstvu - Uštedi energiju (ustedienergiju.hr) građanima su ujedno predstavljeni kratki i jednostavni savjeti za uštedu energije u kućanstvu.

O projektu LABEL2020 - Energetski institut „Hrvoje Požar” u suradnji s partnerima provodi međunarodni projekt LABEL 2020, koji financira Europska komisija kroz program Obzor 2020, a kojim koordinira Austrijska energetska agencija za 15 država članica Europske unije i Ujedinjeno Kraljevstvo. Njegova je svrha pružanje učinkovitih informacija o novim energetskim oznakama za kućanske uređaje potrošačima, distributerima i proizvođačima te pružanje podrške svim dionicima u prelasku na nove oznake.

 

  • Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Počela provedba projekta SRI2MARKET: Put prema digitaliziranim i pametnim zgradama

Kada se opskrba energijom suoči s ozbiljnim ograničenjima te prijeti njen manjak, europski pogledi okreću se prema zgradama u kojima živimo i radimo. Koliko energije troše zgrade? Kako ih možemo učiniti učinkovitijima? Dok se tehnički odgovori unaprjeđuju, financijski izazov uporno ostaje: tko će i kako financirati digitalizaciju u zgradama?

START2ACT izazov za uštedu energije

Energetski institut Hrvoje Požar, kao jedan od 11 partnera na projektu START2ACT, objavljuje nagradni izazov za uštedu energije. Smanjite svoje račune, angažirajte svoje zaposlenike i osvojite nagrade ulaskom u START2ACT izazov.

Energetski institut Hrvoje Požar pokreće obnovu poslovne zgrade s ciljem ostvarenja nZEB standarda

Obnovom će se postići sedam puta učinkovitiji sustav rasvjete, 30 % obnovljive energije proizvedene putem FN modula snage 50 kW i novi razvod sustava grijanja, hlađenja i mehaničke ventilacije s regeneracijom topline. U potpunosti će se digitalizirati tehnički sustavi i njihova upravljivost za unutarnju ugodnost prema temperaturi, koncentraciji CO2 i osvijetljenosti, a nakon prve faze obnove osigurat će se 65 % manji troškovi energije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER