Nove oznake energetske učinkovitosti primjenjive u EU-u od 1. ožujka 2021.

Energetski najučinkovitiji proizvodi koji su trenutačno na tržištu sada će uglavnom biti svrstani u razred „B”, „C” ili „D”

Kako bi se potrošačima u EU-u pomoglo da smanje račune za energiju te ugljični otisak, od 1. ožujka 2021. u svim trgovinama i internetskim maloprodajnim trgovinama primjenjivat će se nova verzija široko prihvaćene EU-ove oznake energetske učinkovitosti, izvijestila je u ponedjeljak Europska komisija.

Nove oznake prvotno će se primjenjivati na četiri kategorije proizvoda – hladnjake i zamrzivače, perilice posuđa, perilice rublja i televizore (i druge vanjske monitore). Od 1. rujna nove će se oznake primjenjivati na žarulje i svjetiljke s fiksnim izvorima svjetlosti, a u nadolazećim godinama i na druge proizvode, izvijestila je Europska komisija.

S obzirom na to da se prema postojećoj ljestvici sve više proizvoda razvrstava u razrede A+, A++ ili A+++, najvažnija je promjena povratak na jednostavniju ljestvicu od A do G. Ta je ljestvica stroža i osmišljena je tako da se u početku samo manji broj proizvoda može razvrstati u razred „A”, čime se ostavlja prostor za buduće učinkovitije proizvode. Energetski najučinkovitiji proizvodi koji su trenutačno na tržištu sada će uglavnom biti svrstani u razred „B”, „C” ili „D”. Oznake će sadržavati niz novih elemenata, uključujući QR poveznicu za bazu podataka na razini EU-a, čime će se potrošačima omogućiti da pronađu više pojedinosti o proizvodu. Od 1. ožujka na snagu će stupiti i niz pravila o „ekološkom dizajnu”, a posebno u pogledu mogućnosti popravka i obveze proizvođača da omoguće dostupnost rezervnih dijelova nekoliko godina nakon što proizvodi više nisu na tržištu.

„Izvorna oznaka energetske učinkovitosti pokazala se iznimno uspješnom i prosječnom kućanstvu u Europi omogućila je uštede od nekoliko stotina eura godišnje te potaknula poduzeća na ulaganja u istraživanje i razvoj. Do kraja veljače više od 90 % proizvoda bilo je označeno oznakama A+, A++ ili A+++. Novi će sustav biti jasniji potrošačima i osigurati da poduzeća nastave s inovacijama i ponude još učinkovitije proizvode. To nam pomaže i u smanjenju emisija stakleničkih plinova”, izjavila je Povjerenica za energetiku Kadri Simson.

Uz promjene vrijednosti razreda energetske učinkovitosti predmetnog proizvoda, nova je oznaka drukčijeg izgleda, s jasnijim i suvremenijim ikonama. Kao i prethodne oznake, oznake s promijenjenom vrijednošću pružaju više informacija od razreda energetske učinkovitosti. Primjerice, za perilicu rublja jasno su prikazani broj litara vode po ciklusu, trajanje ciklusa i potrošnja energije, kako je izmjereno za standardizirani program.

Dodatna značajna promjena je uvođenje QR koda u gornjem desnom kutu novih oznaka, čijim se skeniranjem potrošači mogu dodatno upoznati s informacijama o modelu proizvoda, kao što su podaci o dimenzijama, posebnim značajkama ili rezultatima ispitivanja, ovisno o uređaju. Svi uređaji na tržištu EU-a moraju se registrirati u novu bazu podataka na razini EU-a – Europski registar proizvoda za označivanje energetske učinkovitosti (EPREL). Time će se dodatno olakšati usporedba sličnih proizvoda u budućnosti.

Uz nova pravila o označivanju energetske učinkovitosti uvedene su i odgovarajuće nove uredbe o ekološkom dizajnu koje stupaju na snagu 1. ožujka 2021. Te se uredbe odnose na ažurirane minimalne zahtjeve u pogledu učinkovitosti i na jačanje prava potrošača na popravak proizvoda i potporu kružnom gospodarstvu. Proizvođači ili uvoznici sada će biti obvezni profesionalnim serviserima staviti na raspolaganje niz bitnih dijelova (motori i četkice motora, crpke, amortizeri i opruge, bubnjevi za pranje itd.) najmanje 7 do 10 godina nakon što je posljednja jedinica modela stavljena na tržište EU-a. Određene rezervne dijelove proizvođači moraju staviti na raspolaganje i krajnjim korisnicima, odnosno potrošačima koji nisu profesionalni serviseri, ali žele sami popravljati kupljene proizvode, i to nekoliko godina nakon što se proizvod povuče s tržišta, na primjer vrata ili šarke i brtve, koje potrošači mogu sami zamijeniti. Najdulje vrijeme isporuke za sve te dijelove je 15 radnih dana nakon naručivanja.

Novim EU pravilima do smanjenja izdataka potrošača za desetke milijardi eura

EU-ova oznaka energetske učinkovitosti uvriježena je značajka kućanskih proizvoda, kao što su žarulje, televizori ili perilice rublja, te dulje od 25 godina pomaže potrošačima u donošenju utemeljenih odluka. U istraživanju na razini EU-a (Eurobarometar) provedenom 2019., 93 % potrošača potvrdilo je da su prepoznali oznaku, a 79 % ih je potvrdilo da je to utjecalo na njihovu odluku o tome koji će proizvod kupiti. Zajedno s usklađenim minimalnim zahtjevima u pogledu učinkovitosti („ekološki dizajn”), procjenjuje se da će se EU-ovim pravilima o označivanju energetske učinkovitosti izdaci potrošača smanjiti za desetke milijardi eura godišnje te istodobno stvoriti višestruke druge koristi za okoliš, proizvođače i trgovce na malo.

Nove kategorije za oznaku s promijenjenom vrijednošću dogovorene su nakon temeljitog i potpuno transparentnog postupka savjetovanja, uz blisko sudjelovanje dionika i država članica u svim fazama, nadzor Vijeća i Europskog parlamenta te uz pravodobno sudjelovanje i obavješćivanje proizvođača. Kako je propisano okvirnom uredbom, u narednim godinama promijenit će se vrijednosti i za druge skupine proizvoda, uključujući sušilice rublja, uređaje za lokalno grijanje prostora, klimatizacijske uređaje, aparate za kuhanje, ventilacijske jedinice, profesionalne rashladne ormare, grijače prostora i vode te kotlove na kruta goriva.

Prelazak na oznake s promijenjenom vrijednošću podudara se sa stupanjem na snagu dviju horizontalnih („skupnih”) uredaba, koje su nedavno donesene kako bi se ispravilo ili razjasnilo niz pitanja utvrđenih u predmetnim uredbama o označivanju energetske učinkovitosti i ekološkom dizajnu koje su izvorno donesene 2019.

Europska komisija / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Greenpeace: Stop propagandi fosilne industrije!

Fosilne kompanije, proizvođači automobila te zrakoplovne i pomorske tvrtke koriste se promidžbom i sponzorstvima kako bi skrenuli pažnju javnosti sa svojih klimatski razornih djelatnosti. Tako nas iz dana u dan sve dublje guraju, ne samo u klimatsku, već i humanitarnu krizu. Zbog naše budućnosti moramo zaustaviti takvu praksu!

Parlament želi potrošačima u Uniji osigurati „pravo na popravak”

Parlament želi povećati održivost jedinstvenog tržišta promicanjem ponovne upotrebe i popravaka proizvoda te suzbijanjem praksi koje skraćuju njihov vijek trajanja. Potrebne su nam sustavne promjene, od proizvodnje i javne nabave do oglašavanja i gospodarenja otpadom.

EE otpad je najbrže rastući otpad u EU-u, a reciklira ga se samo 40 posto!

Elektronički uređaji i električna oprema sastavni su dio našeg svakodnevnog života koji je teško zamisliv bez perilica rublja i usisivača ili pametnih telefona i računala. No, otpad koji oni proizvode otežava smanjenje ekološkog otiska EU-a, navodi se u priopćenju Europskog parlamenta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER