Parlament želi potrošačima u Uniji osigurati „pravo na popravak”

Osiguravanjem „prava na popravak” potrošači se potiču na održive odabire i promicanje kulture ponovne upotrebe te se poboljšavaju mogućnosti popravka i produljenja vijeka trajanja proizvoda

Parlament želi povećati održivost jedinstvenog tržišta promicanjem ponovne upotrebe i popravaka proizvoda te suzbijanjem praksi koje skraćuju njihov vijek trajanja. Potrebne su nam sustavne promjene, od proizvodnje i javne nabave do oglašavanja i gospodarenja otpadom.

Prema istraživanju Eurobarometra, 77 % građana Unije radije bi popravljalo svoje proizvode nego kupovalo nove, a 79 % njih smatra da bi proizvođače trebalo zakonski obvezati da pojednostavne popravak digitalnih uređaja ili zamjenu njihovih dijelova.

 

Nakon višemjesečnih pregovora koje je u ime Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu vodila hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan, Parlament je u utorak podržao sve njezine prijedloge u Izvješću o održivom tržištu i to tijesnom većinom od samo dva glasa. Kako doznajemo, za amandmane zastupnice Borzan kojima se zabranjuju ugrađeni kvarovi, traži oznaka trajanja i popravljivosti uređaja kako bi potrošači bili informirani prilikom njihove kupnje, kao i za amandmane koji jačaju pravo i opcije popravka nisu glasali zastupnici iz Hrvatske demokratske zajednice. Međutim, danas su Izvješće kao cjelinu podržali svi zastupnici iz Hrvatske, a rezolucija o održivijem jedinstvenom tržištu prihvaćena je s 395 glasova za, 94 protiv i 207 suzdržanih.

  • Potpredsjednica Europskih socijalista Biljana Borzan / Foto: Ured Biljane Borzan

Zastupnici u Europskom parlamentu pozvali su Europsku komisiju da potrošačima osigura „pravo na popravak” tako što će popravke učiniti sustavnima, isplativima i privlačnima, bilo produljenjem jamstava, ili osiguravanjem rezervnih dijelova, bilo poboljšanjem dostupnosti informacija o održavanju i servisiranju. Također, ustrajali su i na povećanju potpore za tržišta rabljene robe, zatražili mjere za suzbijanje preranog zastarijevanja proizvoda te pozdravili održivu proizvodnju. Zastupnici su ponovili zahtjev za uvođenjem univerzalnog punjača kako bi se smanjila količina elektroničkog otpada te istaknuli potrebu za označavanjem proizvoda u skladu s njihovom trajnošću (npr. mjeračem upotrebe i jasnim informacijama o očekivanom vijeku trajanja proizvoda). Upravo je to bio usvojeni prijedlog zastupnice Biljane Borzan, zahvaljujući čemu će se na proizvodima morati uvesti obvezne oznake koje će kupcu jasno pokazivati koliko je očekivano trajanje uređaja i može li se proizvod popraviti u slučaju kvara.

Uklanjanje prepreka za popravak, preprodaju i ponovnu upotrebu

Kako bi potaknuli održive poslovne odluke i potrošačke odabire, zastupnici su predložili da na javnim nabavama prioritet bude poticanje potražnje za ekološki prihvatljivom robom i uslugama s manjim ekološkim otiskom te da marketing i oglašavanje budu odgovorniji. Na primjer, ako se u oglasima reklamiraju značajke prihvatljive za okoliš, one bi se trebale temeljiti na zajedničkim kriterijima, kao što je slučaj pri ishođenju dozvola za oznake o ekološkoj prihvatljivosti. U rezoluciji se traži i jačanje uloge znaka EU-a o ekološkoj prihvatljivosti kako bi se povećala industrijska primjena te podigla razina osviještenosti među potrošačima.

U usvojenom tekstu predložena su i nova pravila za gospodarenje otpadom i uklanjanje pravnih prepreka za popravak, preprodaju i ponovnu upotrebu. Od toga će koristi imati i tržište sekundarnih sirovina.

  • Ponovljen je zahtjev za uvođenjem univerzalnog punjača za mobilne telefone, tablete, čitače e-knjiga i druge prenosive uređajes ciljem smanjenja količine elektroničkog otpada i poticanja potrošača za donošenje održivih odluka. Podsjetimo, rezolucija kojom se poziva na obvezno uvođenje univerzalnih punjača za sve mobilne uređaje usvojena je u Europskom parlamentu krajem siječnja 2020. godine. / Foto: Will Porada / Unsplash

„Došlo je vrijeme da ciljeve Zelenog plana koristimo kao temelj zajedničkog tržišta koje promiče održive proizvode i usluge. Kako bismo to postigli, potrebna su nam sveobuhvatna pravila koja će omogućiti jasne i jednostavne odluke i za potrošače i za poduzeća. Prihvaćanjem ovog Izvješća Europski parlament šalje jasnu poruku: usklađeno obvezno označavanje koje govori o trajanju proizvoda te borba protiv prijevremenog zastarijevanja uređaja put su koji trebamo slijediti na EU razini ", izjavio je izvjestitelj David Cormand (Zeleni/EFA, Francuska).

„Naši građani mi se konstantno žale kako im se uređaji kvare odmah po isteku jamstva, što su potvrdila i istraživanja. To je veliki udar na njihove kućne budžete, a frustracija je tim veća ako se sjetimo da zamrzivači ili štednjaci koje su kupile naše majke ili bake još uvijek rade. Upravo zato sam se borila za zabranu ugrađenih kvarova kojim nas industrija primorava da iznova kupujemo nove uređaje“, kazala je potpredsjednica Europskih socijalista Biljana Borzan.

Europski parlament / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Borzan: Zabrana ugrađenih kvarova prošla za samo dva glasa

Europski parlament upravo je podržao sve prijedloge potpredsjednice Europskih socijalista Biljane Borzan u Izvješću o održivom tržištu. Kruna je to višemjesečnih pregovora koje je Borzan vodila u ime Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu.

Usvojeni prijedlozi Biljane Borzan za dulje trajanje uređaja

Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta izglasao je Mišljenje o kružnoj ekonomiji za koje je jedna od autorica hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan. Glavni cilj je osigurati dulje trajanje uređaja koje kupujemo, kako bi se smanjilo zagađenje i potrošačima omogućilo da dobiju najbolje za svoj novac.

Borzan imenovana Izvjestiteljicom za zelenu ekonomiju

Potpredsjednica socijalista i demokrata u Europskom parlamentu Biljana Borzan imenovana je izvjestiteljicom za zelenu ekonomiju u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača. Glavni cilj joj je povećati trajnost proizvoda i zabraniti ugrađene kvarove kako bi potrošači dobili najviše za svoj novac.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER